Zootehnistul păsărar din fruntea Medgidiei

12966299_478679345657526_2030589323_nMedgidia reprezintă un oraș foarte greu de condus. Am spus-o de nenumărate ori, spre disperarea colegilor de breaslă din județul Constanța, dar eu cunosc dificultatea pe care o întîmpină orice edil cu privire la gestionarea treburilor publice ale municipiului situat pe cele două maluri ale canalului Dunăre-Marea Neagră. Un oraș pestriț, cu majoritate română, din care o pondere ridicată o reprezintă și adunătura adusă de regimul comunist pentru construirea canalului, și cu trei minorități: turcă, tătară și rromă. O localitate în care fiecare primar a încercat de-a lungul anilor să împace și capra, și varza.

Singurul care nu a făcut-o a fost Iftimie Elisei, primarul în timpul căruia Medgidia a devenit unul dintre cele mai importante orașe din sud-estul României. În rest, toți primarii, inclusiv cei de după evenimentele din decembrie 1989, fie că vorbim despre Mircea Pintilie, fie că ne referim la Dumitru Moinescu sau la Marian Iordache, au încercat să împace și capra, și varza, făcînd pe lupii moraliști. Lucru care nu le-a reușit, pentru că atunci cînd favorizezi căte o etnie sau cîte un grup social este imposibil să nu apară invidia în rîndul celorlalte grupuri din societate. Iar în Medgidia invidia atinge cote paroxistice, fapt care generează o dificultate în plus pentru fiecare dintre cei care ajung în fruntea orașului.

Și cu toate acestea, orașul a funcționat. Tîrîș-grăbiș, Medgidia a trecut prin ani, s-a extins cu noi zone, chit că s-a ales praful de alte lucruri. Despre acest praf vom vorbi în continuare și despre cine se face vinovat pentru producerea lui în ultimul an.

Zootehnistul de la butoane

Conform legii 215/2001 modificată și republicată, orice oraș de rang mai ridicat poate angaja un city-manager, adică un fel de locțiitor de primar. Aleșii neamului au simțit nevoia să voteze – din buric – un asemenea articol, chiar dacă fiecare localitate are și un viceprimar, care, în mod normal, este locțiitorul edilului șef atunci cînd acesta este plecat sau cînd, din motive personale, nu își poate îndeplini temporar atribuțiile de serviciu. Dar trecem, momentan, peste acest lucru și ne oprim la primul city-manager pe care l-a avut Medgidia.

În anul 2008, aflat la primul mandat, primarul Marian Iordache, deși avea viceprimarul din același partid cu el, din echipa cu care cîștigase alegerile locale, a simțit nevoia să îl recompenseze pe directorul de campanie cu o funcție în administrația publică locală. L-a făcut, nici mai mult, nici mai puțin decît city-manager, pentru că bibicul ocupase o funcție de director la Oficiul Județean pentru Consultanță Agricolă Constanța. Funcție care, în opinia lui Iordache, îi conferea toate competențele zootehnistului Dumitru Mirică de a deveni city-manager al Medgidiei.

12935428_478679358990858_1024565274_nAcțiunea lui Iordache a semănat cu proverbul românesc în care îl pui pe văcar primarul satului. În Medgidia, visul văcarului Dumitru Mirică s-a transformat în realitate și a devenit al treilea om din fruntea orașului. Al treilea, dar cu cele mai importante atribuții, dacă ținem cont că, de fapt, Iordache l-a pus pe văcar să mulgă vaca, adică bugetul orașului. Mirică a fost numit șef peste serviciul care se ocupa de achizițiile publice ale municipiului, el răspundea de oamenii din biroul de proiecte cu finanțare europeană sau națională, el era membru în diferite comitete și comisii de licitație. Ba mai mult, ca și cum toate funcțiile de mai sus nu ar fi fost de ajuns, Iordache l-a numit pe Mirică și director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia, care s-a ocupat de managementul deșeurilor din municipiu și din localitățile din preajmă. Ce mai, un om cît se poate de ocupat!

Practic, Dumitru Mirică a organizat și gestionat licitația prin care firma spaniolă GBI Serveis a ajuns să se ocupe de gunoiul din Medgidia. Iar oamenii din jurul lui, Petrișor Blebea, Geta Cruceru și alții, care trebuiau să se ocupe de monitorizarea serviciului public delegat societății respective, au avut grijă să își rotunjească veniturile pe seama bugetului public, pe seama taxelor și impozitelor locale plătite de simplii cetățeni, prin întocmirea unor situații sau devize de lucrări nereale, umflate din pix. Cum se face la noi, coane Fănică! Fapt care a dus la refuzul plății facturilor emise și la rezilierea contractului dintre spanioli și Municipiul Medgidia, precum și la dosarul aflat pe rolul instanței în care GBI Serveis solicită daune de milioane de euro.

Hopa-Mitică de Medgidia

Ca și cum isprava cu spaniolii nu ar fi fost de ajuns, primarul Marian Iordache l-a lăsat pe zootehnistul Mirică să se ocupe și de contractul cu noua firmă de salubrizare adusă în oraș, IRIDEX Group. Bineînțeles că la noua societate, reprezentant pentru Medgidia a fost angajat nimeni altul decît Petrișor Blebea, adică același subaltern care împreună cu Geta Cruceru și cu alți oameni din Primărie au avut grijă să umfle facturile emise de fosta firmă de salubrizare GBI Serveis. Și, pentru că nu se putea ca ascensiunea lui Petrișor să rămînă fără urmări în rîndul partidului, de curînd acolitul lui Mirică a fost numit vicepreședinte al filialei locale a PNL.

Tot Mirică a fost cel care a supravegheat lucrările la proiectul cu finanțare europeană privind reabilitarea Parcului 1 Mai din Medgidia. Și le-a supravegheat atît de bine încît oricine se plimbă prin parc își poate da seama de calitatea execrabilă a lucrărilor efectuate de către constructor.

Tot zootehnistul ajuns city-manager s-a ocupat și de licitația-problemă privind lucrările de reabilitare și modernizare a podului rutier de peste Canalul Dunăre-Marea Neagră, precum și de monitorizarea acestora. Oricine poate constata cît de incompetent a făcut acest lucru city-managerul Medgidiei. Rezultatele se văd cu ochiul liber.

Iar pe deasupra, ca și cum cele de mai sus nu ar fi fost de ajuns, Dumitru Mirică a mai sabotat Medgidia cu două proiecte. Ce l-a mînat pe el în luptă, aflați din rîndurile de mai jos.

12966404_478679348990859_529585488_nZootehnist cu vrăbii la purtător

Văzînd că în urma distrugerilor pe care le-a produs cariera destul de îndelungată de edil a lui Marian Iordache se clatină, zootehnistul-șef al Medgidiei a ales să se reorienteze. Astfel că și-a angajat, la mica înțelegere, de aproape un an, odrasla la administrația publică locală din comuna Peștera, iar ceea ce a făcut în continuare seamănă cu un sabotaj planificat la adresa orașului Medgidia.

Nu ne putem explica altfel faptul că imediat după angajarea fiului său în Peștera, toate proiectele ce trebuiau demarate și finalizate în 2015 au picat precum popicele lovite subit de bila oportunismului. Primul proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 28 milioane lei, privind reabilitarea și modernizarea Ambulatoriului din Medgidia s-a dus pe apa Sîmbetei, din cauza zootehnistului Dumitru Mirică.

Deși acesta știa că este imposibil să finalizeze lucrarea pînă la 31 decembrie 2015, pentru că a primit finanțarea foarte tîrziu, Mirică l-a făcut pe primarul Marian Iordache să creadă că acel proiect poate fi realizat în termen. Chiar dacă executantul a fost stabilit abia la sfîrșitul lunii august – începutul lunii septembrie 2015.

“În opinia mea, Dumitru Mirică este principalul vinovat pentru pierderea proiectului privind modernizarea Ambulatoriului din Medgidia. El, în calitate de manager de proiect, trebuia să supervizeze fiecare pas, fiecare lucrare executată de firma care a cîștigat licitația și să vegheze la respectarea termenelor de execuție. Din păcate, Mirică nu s-a ocupat de acest lucru, iar societatea respectivă a lucrat după cum a tăiat-o capul”, a declarat, sub protecția anonimatului, unul dintre membrii marcanți ai PNL Medgidia, care se va afla și în 2016 pe lista de consilieri locali supusă votului din 5 iunie.

“De nerealizarea proiectului este vinovat Mirică. Știa că nu se poate face, că nu are timp, dar a continuat să îl mintă pe primar că se poate realiza totul pînă la 31 decembrie 2015. Ținînd cont că fiul său este angajat la Peștera, îl suspectez de sabotaj”, mi-a spus, tot sub protecția anonimatului, unul dintre angajații Primăriei, care s-a ocupat de acest proiect.

Sabotaj? Se pare că da. Pentru că numai astfel am înțelege de ce un alt proiect, cu finanțare națională, inițiat de viceprimarul Luminița Vlădescu, candidat din partea PSD pentru funcția de primar al orașului la scrutinul din 5 iunie, a picat și el… Pentru că nu a fost urcată licitația pe SEAP și nu s-a mai ținut achiziția publică. Și astfel, Medgidia a pierdut un proiect de aproape 5 milioane de euro, pentru care se acordase finanțare de la bugetul de stat.

Practic prin sabotarea ultimelor două proiecte, Dumitru Mirică a împușcat doi iepuri. 1) L-a dus la vale, rău de tot, pe primarul Marian Iordache, care și-ar mai dorit totuși un mandat de edil șef, dar care, prin prisma rezultatelor dezastruoase din sondaje, a fost schimbat din postura de candidat cu Marian Odor, și 2) a sabotat-o și pe Luminița Vlădescu, viceprimarul municipiului Medgidia, care își anunțase de vara trecută intenția de a candida în 2016 pentru funcția de primar al orașului.

Cine a cîștigat, în primă fază, din nerealizarea celor două proiecte și din scăderea în sondaje a celor doi potențiali candidați? Nimeni altul decît edilul din Peștera, adică omul care i-a dat un loc de muncă fiului lui Dumitru Mirică.

Iar acum vine bomboana de pe colivă. Ca să ne arate încă o dată că sabotajul este real, zootehnistul Mirică se află în concediu taman în perioada în care fostul primar de Peștera, proaspăt demisionat din funcție, strînge semnături pentru candidatura din Medgidia. Practic, de un an încoace, zootehnistul i-a lucrat cum a vrut el pe toți cei care au dorit binele orașului.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :