Zona de confort şi visele spulberate

leaganul scoicaE mediocră, e confortabilă, e parte din rutină şi, mai ales, pasivă. Ne aflăm în ea atunci cînd nu avem o ţintă, cînd nu ne putem asuma nici un risc şi aşteptăm ca lucrurile să se întîmple de la sine. Uneori sîntem conştienţi de zonele de confort pe care le creăm în relaţii sau în evoluţia profesională dar, din lipsă de încredere în noi înşine, evitarea responsabilităţilor sau teama de a ne asuma riscuri, rămînem în acele situaţii pînă cînd sîntem puşi, în mod brutal, în faţa unui eveniment neprevăzut, nedorit, care generează schimbarea, uneori brutal.

Şi atunci apare suferinţa, aşa numita inimă albastră, inimă frîntă-tristeţea, dorul, îngrijorarea, frustrarea, anxietatea, sentimentul de vină, furia, gelozia, în funcţie de situaţie, de relaţia cu obiectul, jobul sau persoana pierdută, de personalitatea noastră, de educaţie, de experienţă. Durerea se poate manifesta prin plîns, migrene, nopţi albe, stres, dureri fizice, lipsa poftei de mîncare, scădere în greutate, izolare socială şi transformarea într-un aşa-numit personaj ciudat.

Se poate ajunge la depresie, anxietatea, tentative de suicid, lucruri care, fireşte, necesită medicamentaţie sau consiliere.

Cum părăsim zona de confort în 3 paşi

1. Nu amîna! Nu rămîne într-un loc de muncă prost plătit, în ideea că eşti încă tînăr sau că este aproape de casă, caută-ţi ceva potrivit pregătirii şi aşteptărilor tale. Ai grijă să nu rămîi singur, în aşteptarea idealului. Perfecţionismul poate fi, de asemenea, o zonă de confort. Cu altă ocazie vom insista asupra acestui aspect.

2. Eliberează visele! O dată ce ţi-ai făcut lista cu ceea ce îţi doreşti, vei fi mai motivat să începi drumul către fericire.

3. Pentru a avea puterea necesară de a face shimbarea, foloseşte tehnicile NLP de eliberare emoţională. Pentru aceasta, poţi participa la un seminar sau poţi cere ajutorul unui terapeut NLP.

country girlsCe facem cînd ceilalţi ne trag în jos?

Atunci cînd gîndurile tale înclină spre negativitate, este foarte greu să te concentrezi asupra obiectivelor tale sau să-ţi propui să fii fericit. Ştiu că ai auzit deja de multe ori că de fericirea ta eşti singurul responsabil, dar acest lucru pare aproape imposibil atunci cînd în jurul tău sînt persoane care încearcă să te manipuleze, să-ţi submineze încrederea în tine, negativiste, pesimiste, agresive sau atunci cînd trăieşti într-o societate îndreptată către sacrificiu, violenţă, sărăcie.

Îmi amintesc de o întîmplare recentă, o ieşire la terasă, în urma căreia un prieten a spus “nu îndrăznesc să mă simt bine în seara asta”, după concluziile lipsite de optimism ale interlocutorului şi încrîncenarea în a-şi păstra colţurile gurii în jos tot restul serii. Ideal ar fi să putem evita compania oamenilor negativi, însă de multe ori ei fac parte din familia noastră sau dintre colegii de la slujbă. Un prim pas ar fi să îi întrebăm ce îşi doresc de fapt. Al doilea pas şi cel mai important este să alungăm starea creată de aceştia, care ne poate afecta dispoziţia, printr-un gînd pozitiv. Apoi, acelui gînd pozitiv, să-i adăugăm alte gînduri demne de atitudinea “la vie en roşe” şi, dacă nu ştim cum să începem, să ne oprim din ceea ce facem şi să alocăm măcar 15 minute unor activităţi plăcute.

Şi eu am alunecat în zonele de confort. A durat cîţiva ani pînă am părăsit relaţia toxică în care eram, mulţi ani pînă m-am reorientat profesional iar acum, de cîte ori sînt tentată să alunec în zona-închisoare, îmi scot foaia cu vise şi le bifez, rînd pe rînd.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :