Ziua Mării Negre

apaNu ştim cît de neagră e Marea Neagră, cert este că azi este ziua ei. Aniversarea ei a început să se sărbătorească din 1996, cînd guvernele ţărilor riverane (România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Federaţia Rusă şi Ucraina) au convenit asupra unui plan de protecţie şi reabilitare a apelor şi litoralui ei. Protejarea Mării Negre este mai mult decît binevenită după zeci de ani de poluare masivă şi de folosire abuzivă a resurselor ei.

valulMarea Neagră îşi datorează, se pare, numele navigatorilor turci care au caracterizat-o „neagră” din cauza aspectului ei zbuciumat şi primejdios, în special pe timp de iarnă. Alţi navigatori însă, de pildă, vechii greci, care au şi întemeiat o pleiadă de colonii pe ţărmurile ei, o cunoşteau ca „euxine”, adică „marea cea prietenoasă cu străinii”. Conform uneia dintre cele mai frumoase legende meridionale, Iason şi cei 50 de eroi greci, rămaşi în istoria legendelor sub numele de argonauţi, au pornit în căutarea lânei de aur, de-a lungul acestei mări prietenoase.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAstăzi, Marea Neagră este o prezenţă intensă în vieţile a aproximativ 16 milioane de oameni, cea mai mare aglomeraţie de pe coastele ei fiind înregistrată în Istanbul, oraşul care se află pe două continente (Europa şi Asia): aproape 14 milioane de locuitori îşi duc existenţa aici. Constanţa este cel de-al optulea oraş ca mărime de pe litoralul Mării Negre.

Pe data de 31 octombrie 2013 este organizată o expoziţie de documente realizată de Centrul de Informare Comunitară al bibliotecii din Constanţa. Expoziţia este dedicată Mării Negre şi conţine documente care acoperă istoria, hidrologia, geologia, climatul, navigaţia, economia, turismul, poluarea apelor şi consecinţele ei asupra calităţii vieţii, dar şi eforturile de combatere a acesteia.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :