Ziua mamei… dincolo de ocean

IMG_0689“Ziua Mamei” a fost şi va rămâne o zi specială, emoţiile legate de acest eveniment fiind aceleaşi peste tot în lume, indiferent de limba în care ţi se spune (dacă eşti mamă) sau îi spui Mamei tale:” Te iubesc! Mulţumesc!”

Femeia-mamă

Omagiile pe care fiecare ţară le aducefemeii-mame datează din antichitate când o astfel de zi era celebrată cu mult fast şi dedicată exclusiv festivităţilor Zeiţelor Mame. Şi dacă în România încă ne mai sărbătorim mamele pe 8 martie, dincolo de ocean mamele sunt celebrate în a doua duminică din luna mai. Este o zi a bucuriei care se marchează prin excursii în aer liber, cine festive în familie, flori, felicitări şi cadouri cu dedicaţie pentru mămici.

Povestea zilei mamei pe continentul american are rădăcinile în timpul războiului civil, când Anna Jarvis, o femeie extrem de curajoasă, a încercat să reconcilieze statele confederate şi unionale şi a luptat pentru răsplătirea implicării feminine în activităţi menite să creeze o lume mai bună. Eforturile ei nu au dat multe roade atunci, însă încercările şi iniţiativele de acest gen sunt extrem de importante pentru că ele constituie punctul de plecare al schimbărilor majore, istorice. Memoria Annei Jarvis a fost dusă mai departe de fiica sa, cea care nu a încetat să lupte pentru aceleaşi idealuri; tot fiica temerarei doamne l-a convins pe preşedintele Woodrow Wilson să declare, în 1914, a doua duminică din mai “Ziua Mamei”.

Mama din mine

Am devenit mamă în Canada şi tot aici îmi cresc fetiţa care îmi spune, de şase ani încoace, în stilul ei caracteristic şi infinit de dulce, prin felicitări, cadouri şi alte simboluri minunat confecţionate de cele mai multe ori de mânuţele ei:”Te iubesc, Mami!”. Şi, ca orice mamă, mă topesc de fericireşi îmi şterg lacrimile de bucurie, înţelegând, în sfârşit, emoţiile imense pe care le avea mama mea în România, în fiecare an, de 8 Martie. La fel ca şi fiica mea acum, aşa aşteptam şi eu, în copilărie, Ziua Mamei mele, pe care o vedeam mai frumoasă, mai mândră şi mai bună decât o zeiţă. Nu degeaba se spune că niciodată nu vom experimenta şi nu vom simţi o formă mai pură de iubire decât iubirea de mamă, pentru mama noastră. Şi din nou îi mulţumesc mamei mele pentru educaţia, iubirea şi răbdarea cu care m-a crescut şi educat. Fără dragostea ei imensă şi suportul ei necondiţionat, nu aş fi fost femeia-mamă care sunt azi.

fdesmeresMama în Montreal

În Montreal, prin intermediul eforturilor doamnei Violeta Martin-Moraru, inima Clubului “Violette Events”, peste 60 mame românce stabilite în Canada, s-au întâlnit pentru a sărbători Ziua Mamei. Evenimentul, aflat la prima lui ediţie în varianta“lăsaţi copiii acasă, în grija partenerilor de viaţă, pentru câteva ore de relaxare şi bucurie petrecute doar între femei” a avut un real succes. Doamnele prezente la eveniment şi reunite în jurul unei cine delicioase, au avut posibilitatea de a se cunoaşte mai bine, de a-şi împărtăşi cele mai frumoase sfaturi primite de la propriile mame şi de a împărţi gânduri despre carierele şi idealurile lor. A fost o seară frumoasă, asezonată cu multe zâmbete, pozitivitate, delicateţe şi bunătate. Culoare şi frumos a adăugat şi Ioana Mirea, fotograf profesionist, care s-a deplasat la eveniment cu un studio fotomobil şi a dăruit invitatelor poze profesioniste realizate pe loc. Au mai fost oferite, prin tragere la sorţi, numeroase alte cadouri şi surprize din diferite sfere de activităţi profesionale (ale invitatelor). Subsemnata a oferit câtorva doamne câte un volum propriu de poezii în limba engleză (publicat recent şi intitulat “No ferry trail”). Tot în cadrul acestei seri s-au anunţat câteva iniţiative viitoare ale clubului “Violette Events” printre care şi o şcoală de dans pentru femeile românce (ce va fi condusă de dansatoarea profesionistă Oana Bertha –binecunoscută în România pentru participarea la numeroase show-uri televizate, musicalul “Chicago” şi colaborări cu diverşi artişti români de renume).

IMG_3634O zi specială cu mama

Dacă vă aflaţi pe tărâmuri americane sau canadiene şi doriţi să transformaţi “Ziua Mamei” într-una memorabilă, iată câteva idei care poate vă vor ajuta să sărbătoriţi cea mai importantă femeie din viaţa voastră aşa cum merită:

– Un mic dejun în pat care să dea startul unei zile minunate, sigur ar fi apreciat de (o) mamă care aleargă în fiecare dimineaţă a anuluipentru a pregăti micul dejun pentru toţi membri familiei;

– O zi petrecută într-un spa unde mama să fie în centrul atenţiei şi răsfăţata zilei;

– Lăsaţi toate planurile deoparte şi reuniţi întreaga familie într-un parc sau undeva afară, la soare, la mare, în jurul unui picnic sau chiar a unui grătar, pentru o zi plină de aventuri şi discuţii pline de iubire şi candoare;

– Oferiţi mamei o zi “de vacanţă” în care nu va avea voie să strângă, să gătească, să spele, să deretice sau să se îngrijoreze de ceva. Merită puţină odihnă şi o cinăromantică de care să se ocupe oricine altcineva în afară de ea.

– Ziua Mamei înseamnă a onora toate mamele, chiar şi pe cele mai nevoiaşe. Marcaţi această frumoasă zi prin donaţii unor centre caritabile sau organizaţii care ajută mamele nevoiaşe, singure, văduve sau mai sărace şi cu copii minori în îngrijire.

Fie că vă veţi celebra Mama în vreun restaurant, oraş celebru sau pe o bancă, în parcul din faţa casei, cu îngheţata preferată în mână, important este să ne reamintim că fiecare zi petrecută cu mamele noastre este o sărbătoare, un privilegiu şi că fără dragostea şi grija lor noi nu am fi cine şi unde suntem azi. Iar vouă, dragi mame (naturale sau adoptive) vă mulţumim că existaţi, că iubiţi şi ocrotiţi necondiţionat şi vă dorim o viaţă plină de soare în inimi şi gânduri. La mulţi ani voioşi, plini de iubire şi recunoştinţă!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :