Zîmbeşte! E gratuit!

akZîmbetul este cel mai bun accesoriu al tău. În plus de asta, dacă nu ştiai, îţi poate ridica moralul numaidecît, chiar dacă eşti la 5 mile sub iad şi înoţi în apele nefericirii. Nu o spun doar aşa ca să te fac să te simţi mai bine. Există o întreagă ştiinţă care stă în spatele acestor clişee. De pildă, în urma cercetărilor neurologice, s-a constatat că muşchii faciali implicaţi în mecanismul unui simplu zîmbet au rolul de a îmbunătăţi relaţia ta cu oxitocina, hormonul fericirii.

Zîmbitul a fost folosit, de altfel, cu succes în programele de tratare a depresiei. Tot ceea ce trebuiau să facă depresivii era să se uite în oglindă şi să-şi zîmbească de cîteva ori pe zi. Un exerciţiu chiar dacă foarte greu la început, cînd mergeau şi rînjeau la propria lor persoană şi părea că e o tîmpenie, după vreo săptămînă de zîmbit astfel, rînjetul se transforma într-un surîs de acceptare şi îngăduinţă, iar mai apoi într-un zîmbet de toată frumuseţea.

Nu mai punem la socoteală că zîmbitul atrage oamenii către tine şi, aproape imediat, vei avea de la ei o reacţie pozitivă, îşi vor descleşta sprîncenele şi îţi vor zîmbi la rîndul lor detensionînd atmosfera. Maica Tereza era perfect conştientă de importanţa unui zîmbet. “De fiecare dată cînd zîmbeşti cuiva, spunea ea, este un act de dragoste, un dar făcut acelei persoane, un lucru minunat”. E într-adevăr un lucru minunat să ştii că ai luminat ziua cuiva…

mother and childDacă vreţi să vedeţi cît este de molipsitor zîmbetul, arătaţi unui bebeluş desene cu figuri surîzătoare şi veţi observa că, chiar dacă au numai cîteva săptămîni, bebeluşii se vor calma imediat şi vor zîmbi. Sîntem născuţi să fim fericiţi şi să apreciem emoţiile pozitive şi, mai ales, să fim atraşi de persoane care aduc lumină şi poezie în viaţa noastră.

Pe scurt, dacă reţii din articolul acesta doar că prin simplu act de a zîmbi îţi îmbunătăţeşti pofta de a trăi, înseamnă că şi-a atins misiunea. Dacă vrei însă să mergi mai departe şi să-i faci pe alţii să intre cu totul în pofta ta de joc sau de viaţă (cam tot aia, în accepţiunea mea) ia-ţi pentru jumătate de oră cel mai supărat prieten de mînă, du-l în faţa unei oglinzi şi pune-l să se strîmbe acolo. Dacă e furios, pune-l mai întîi să imite furia, faceţi împreună asociaţii comice, gen, cu ce animal poţi asocial furia? Cu o gorilă în călduri. Ei bine, imitaţi împreună o gorilă în călduri. Apoi coborîţi registrul şi imitaţi împreună mai multe animale, exagerînd voit prin gesturi şi mimica feţei, acele stări emoţionale de care vreţi să scăpaţi: lene, trufie, aroganţă, iritare. Este un exerciţiu bun, care vă va conduce pe amîndoi într-o zonă mai veselă şi veţi părăsi maimuţărelile din oglindă cu o stare de spirit mai bună. Nu mă credeţi? Ia încercaţi acum.

joie de vivreZîmbitul este tot atît de natural ca şi respiratul. Ca un făcut însă, deşi ştim că dacă ne-am opri din respirat, vom muri, nu ne gîndim că s-ar putea întîmpla asta şi dacă ne-am opri din zîmbit. Într-un fel însă, asta se întîmplă la un nivel mult mai adînc. Spiritul tău moare lent de fiecare dată cînd nu-i permiţi să se bucure de viaţă şi de oamenii din jur, de fiecare dată cînd te încrunţi mai des decît zîmbeşti, de fiecare dată cînd ţi se pare anormal că ai primit un zîmbet şi-l suspectezi pe cel care ţi l-a dăruit că vrea ceva de la tine.

Iată cîteva sugestii care te-ar putea face să zîmbeşti:

•    Strîmbă-te la tine în oglindă sau sări în sus în faţa unei oglinzi timp de 5 minute.
•    Fă ceva copilăresc: bucură-te de o după-amiază în faţa unui canal de desene animate sau dă-te într-un leagăn

•    uită-te prin albumul cu poze de cînd erai mic/ă şi aminteşte-ţi ce te făcea fericit/ă.

•    fă cu ochiul fiecărui coleg de muncă pe care-l întîlneşti pe hol.
•    mergi desculţ prin iarbă.
•    ia în braţe un căţeluş, un iepuraş sau o pisicuţă şi lipeşte-ţi obrazul de blăniţa lor.
lumea intr-un pahar cu apa•    mergi în apropierea unui lac unde sunt raţe şi hrăneşte-le. Apoi stai pe o bancă şi priveşte-le cum se leagănă fie pe apă, fie pe uscat. Dacă poţi să te uiţi la mersul legănat al unei raţe şi să nu zîmbeşti atunci poate ar fi bine să-ţi verifici pulsul.
•    fă ceva drăguţ din senin pentru un prieten sau pentru iubită/iubit.

•    fă ceva drăguţ din senin pentru un străin.
•    sări în gropile cu apă de după ploaie

Completează lista aceasta cu încă trei lucruri care te-ar face să zîmbeşti pe tine sau pe cei din jur…

Şi-acum du-te în lume şi împarte zîmbete şi bucurie. Sau baloane colorate. Sau de săpun. Sau înalţă zmee! Sau orice te face fericit! Numai zîmbeşte. E gratuit! 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :