Vreme de prăjiturit

unnamedMi s-a părut astăzi că se anunţă deja toamna. Nu m-a luat prin surprindere, de cînd s-a născut Alex ştiu că vara începe să ne părăsească neoficial cam pe la 15 august. Ceea ce sună bine într-un fel, fiindcă urmează dimineţi răcoroase cu alergat în parc, înseamnă ploi care te îndeamnă la citit, apusuri roşiatice care ne îndeamnă la visat şi mai ales după-amieze vesele de duminică cu fetele la o cafea sau cu prietenii copiilor care vor umple casa cît ai zice… prăjitură.

În acest context, astăzi m-am ridicat de pe canapea fix la tea o’clock, mi-am pus cartea deoparte, am dat drumul la muzică în bucătărie şi am înţeles că pînă la ora şase ar fi gustos să pun pe masă ceva mmmbuuunnnn.

Aşadar, dragelor, nimic mai yummy decît 2 prăjituri la cuptor în acelaşi timp: prăjitura cu mere şi un chec-lava. Prăjitura cu mere o ştiu de la mama, iar lavă de pe un site online. Le-am tot experimentat şi mă joc cu ele în funcţie de ce am prin casă şi cine vine la ceai.

Aşadar, primul pas cît asculţi o melodie la radio, (nu gătesc niciodată fără muzică, şi-apoi o stare bună se vede fix în tăvile tale ), dai drumul la cuptor să se încălzească. Apoi iei două tăvi medii pe care le îmbraci cu foaie de copt, pe care, în prealabil, ai udat-o în apă rece şi apoi ai stors-o bine (crede-mă, am văzut-o pe Nigella şi e perfect aşa). Pui trei picături de ulei şi le întinzi peste foaie. Le dai deoparte să-şi aştepte umpluturile.

Pasul 2 este să pui unul lîngă altul un bol mic pentru gălbenuşuri şi unul mare pentru albuşuri, să le separi şi să pregăteşti ingredientele la îndemînă:

6 (sau 9 ouă)

1 cană de făină

1 cană de zahăr

9 (sau 12) linguri de ulei

1 esenţă vanilie (eu folosesc butter vanilla de la dr Oetker)

coaja şi sucul de la o lămîie medie

Coaja de la o portocală

Un praf de sare

Un vîrf de linguriţă de praf de copt (nu e obligatoriu)

Aceasta este baza pentru cele două prăjituri. Cînd este gata, o împărţim în două şi una va fi completată cu 2-3 mere (fără coajă) tăiate felii groase, mici, şi cealaltă cu 4 cuburi mari ciocolată menajeră (sau o ciocolată mare amăruie), 3-4 linguri cacao şi jumătate pachet de unt, toate topite şi amestecate într-un ibric pe foc sau la bain marie (acesta fiind pasul patru).

Pasul cinci pregăteşti baza astfel: în bolul mare fac o spumă cremoasă cu mixerul din albuşuri în care amesteci treptat cană cu zahăr. În bolul mic pui gălbenuşurile, sucul şi coajă de lămîie şi portocală, esenţă, un praf de sare, uleiul şi le amesteci încet cu o lingură.

În pasul şase torni treptat gălbenuşurile peste albuşuri şi continui să amesteci cu mixerul. Pui treptat şi faina şi praful de copt.

Pînă aici totul ar trebui să dureze 15-20 de minute.

unnamed (1)În sfîrşit, torni jumătate din compoziţie într-una din tăvi şi împingi merele în ea, cît să se înece puţin. Restul amesteci cu ciocolată moale din ibric şi apoi torni în cealaltă tava.

Bagi ambele prăjituri la foc mediu şi după 25 de minute, dacă nu sunt făcute, le urci mai sus pentru încă maxim 15 minute. Dacă prăjitura neagră crapă la suprafaţă, e gata. Oricum le încerci cu un beţişor înainte să le muţi mai sus (dacă e cazul).

Cînd sunt gata, le scoţi din cuptor şi le tragi afară din tava cu foaia de copt. Dacă o mănînci caldă, pui nişte îngheţată, dacă o manânci rece, mai ales cea neagră, va fi mai bună după o noapte în frigider. Dacă rezistă, desigur! 

Poftă bună şi staţi aproape că vin vremuri de prăjiturit….

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :