Virgula nu e o intenție

gramAm asistat întîi amuzată, apoi mută de uimire la o dispută lingvistică de pe FB.

Totul a pornit de la un proverb, plin de înțelepciune, de altfel – „Qui veut cherche un moyen. Qui ne veut pas cherche une excuse“. Postarea amicei mele – „decît“ absolventă de Filologie și un redactor de carte excelent – a stimulat creativitatea și interpretarea lingvistică a unei cititoare care a fost de acord cu sensul plin de tîlc al proverbului, însă nu și cu … lipsa virgulelor. „Care virgule?“, întreabă mai mult retoric amica mea, căci nu lipsea niciuna. Cum care? Cele dintre „qui veut/qui ne veut pas“ și restul frazei. I se amintește regula învățată în clasele primare – între subiect și predicat nu se pune virgulă. Care subiect? Care predicat? Qui veut/ Qui ne veut pas au și subiect (qui, evident) și predicat (vrea sau nu vrea – a fi sau a nu fi). Mai departe trebuie virgulă. Amica mea realizează că sintaxa frazei este mult peste puterile de înțelegere ale cititoarei, așa că încearcă să se rezume la regulă, fără detalii suplimentare. Dar nu! Virgula agramată își reclamă cu insistență locul, în funcție de intenția autorului. Iar intenția este susținută de părerea cititoarei. De unde deduc că virgula (dar și cratima!) e o modalitate grafică de exprimare a intenției. Doar unde-i diferența dintre „Am văzut o capră în tufiș“ și „Am văzut-o capră în tufiș“? Evident, în intenția autorului 🙂

Disputa nu-și găsește liniștea și locul la fel de ușor ca virgula fantomatică, căci există o postare (o traducere în română a respectivului proverb) pe un site ortodox – unde, știm bine, activează absolvenți ai unor facultăți de profil care studiază intens limba română. Și această postare este adusă ca argument suprem – cum adică? ăștia au greșit?

Într-un final, este adus un argument de natură sensibilă – deducem din discuție că cititoarea este afectată de o boală nu tocmai ușoară – Ferească-i Sfîntul pe toți! – și disputa se topește. Qui s’excuse, „sacîz“.

Acum, stau și mă întreb dacă nu cumva înțelepciunea proverbului s-a răzvrătit tocmai împotriva celei care l-a postat, căci cine a vrut (recte cititoarea) a găsit o soluție, cine nu a vrut (amica mea) a găsit o scuză … gramaticală.

Draga mea virgulă, iartă neștiința încăpățînată a unora și nu ne tulbura metabolismul gramatical. Nu fi agramată stricînd armonia dintre subiect și predicat, ci supune-te regulii care te-a învățat să stai la locul tău, chiar dacă FB acceptă atît de multe greșeli de limbă română încît mă mir că nu s-a virusat pînă acum.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :