Vînzătorii de nimic. MLM și vodafoane

12744246_1696724533899249_2003271415352459579_nScena 1

Acum ceva timp, în plină criză de timp și nervi, m-a sunat un tip foarte energic și direct. Dar, mai bine, vă redau conversația, cu toate că tonul vocii lui era de milioane:

-Bună, Oana! Te pup! Sunt Vladimir.

-Bună! Care Vladimir?

-Nu ne cunoaștem încă, dar sunt în Craiova și as vrea să bem o cafea.

-N-am eu timp să mă văd cu prietenii apropiați, dar cu tine, Vladimir-necunoscutul.

-Toată lumea are timp, dacă vrea.

-Dar nu vreau!

-N-ai cum să nu vrei, îți spun eu de ce. Nu vrei să ai mai mulți bani?

-Nu.

-Ei, nu cred așa ceva.  Întotdeauna e loc de mai mulți.

-Ei bine, la mine nu mai e loc, sunt camerele pline.

După o discuție istovitoare, în care Vladimir nu voia să-mi spună concret ce afacere vrea să-mi prezinte la cafea, aflu că e vorba de un MLM și-i spun frumos că nu sunt deloc interesată. Dar Vladimir nu a înțeles sau a vrut să mă sîcîie în continuare, pentru că a revenit și a doua zi cu telefoane, pînă cînd l-am băgat în p…da mă-sii cu afacerea lui în care bagi bani, dar nu scoți.

Scena 2

Povestea a doua începe cu genul de femeie care vorbește amețitor de mult și prost, din cauza căreia te poți gîndi să-ți schimbi numărul de telefon, locuința, sexul, numai să scapi de hărțuirea ei. Iată așa au stat lucrurile:

13051517_986256111482598_936687249866905506_nZiua 1:

-Bună, Oana! Am o afacere super tare pentru tine! Eu sunt la ei de o lună și deja am o echipă formată și posibilitatea de a cîștiga 2000 euro lunar, fără sa fac nimic!

-Dar ai cîștigat ceva pînă acum?

-Nu, dar banii vor veni în curînd.

-Nu sunt interesată, la revedere!

-Stai puțin, hai să ne vedem, să-ți spun mai multe.

-La revedere!

Ziua 2:

-Bună, Oana! Te-ai mai gîndit la ce ți-am propus?

-Bună! Da, nu mă interesează.

-Chiar ești dispusă să renunți la atîția bani.

-Da. O zi bună!

Luna 3:

Ziua 1

-Bună, Oana! Sunt tot eu. Ai avut dreptate, n-a mers prea bine afacerea dar acum am găsit ceva super tare: o firmă care vinde parfumuri și-ți rămîn 40% din vânzări.

-Bună! Nici asta nu mă interesează.

-Dar…bla, bla, bla…bla, bla, bla.

Ziua 2, Ziua 3, Săptămîna 5: idem

Scena 3:

-Bună ziua! Am onoarea cu Oana Ioana Catanoiu?

-Mă numesc Cătănoiu, nu Catanoiu.

-Da, doamna Catanoiu, mă scuzați.

-Cătănoiu…

-…vreau să vă prezint noua ofertă Vodafone.

-Dar sunt mulțumită de abonamentul meu, abia l-am schimbat.

-Păi poate mai faceți unul.

-Și să umblu cu două mobile în buzunar, abonate la aceeași rețea? Nu, mulțumesc.

-Cînd pot să revin cu un telefon, poate vă răzgîndiți?

-Nu mă răzgîndesc.

Ora 17:00:

-Bună ziua, de la Vodafone sunt. Chiar nu doriți să beneficiați de noua promoție?

-Chiar nu doresc.

Ora 22:30- tipa încă insistă cu telefoanele și mă gîndesc că mi-e un dor sfîșietor de prietena mea din Constanța, dar n-o pot suna pentru că e prea tîrziu. Și mă revolt, îi răspund tipei, într-un final, după ce-mi consumase bateria de la atîtea apeluri nepreluate:

-M-am prins, în sfîrșit, cum au succes oamenii ca tine, fără calități deosebite și fără educație: prin insistență și tupeu! Dacă mai suni, anunț Poliția.

Nu-mi amintesc ce a spus, era de-a dreptul isterică și aproape că plîngea de nervi, însă n-a mai sunat. Nu cred că a speriat-o amenințarea cu Poliția și nici n-au marcat-o în vreun fel cuvintele mele, cred că pur și simplu s-a prins că nu voi încheia încă un abonament, de la aceeași firmă de telefonie mobilă.

Scenele au continuat cu mulți vînzători de nimic, ale căror abordări sunau așa “vrei să faci bani cu un singur click?” sau “lucru de acasă, bine plătit, investiție minimă”. Am învățat cum să scurtez conversația, într-un mod elegant cînd sunt în toane bune și mai puțin elegant cînd am multă treabă, dar gîndul meu a rămas la cele două cuvinte, vorba celor de la Taxi, “insistență” și  “tupeu”. Și m-am gîndit la redactorii care nu scriu corect gramatical, la politicienii inculți, agramați, cu diplome false, la patronii cu cefe late și creierul cît o nucă și, în continuare, singura explicație care-mi vine în minte este: insistență și tupeu!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 12 mai 2016

    […] experienţa cu MLM-urile, o altă poveste m-a bulversat: cabinete de nutriţie apărute ca melcii după ploaie, cît vezi cu […]

Comentează :