Vindecarea prin muzică

Zgomotele ne influențează starea încă dinainte de a ne naște, când bătaia inimii, circuitul sângelui, alintul mamei sunt singura noastră companie. În prima parte a copilăriei, tonalitatea vocii părinților, cîntecele de leagăn, muzica și zgomotele din exterior ne creează realitatea, dispoziția și ne dezvoltă intelectual. De aici pornește importanța pe care muzica o are asupra psihicului nostru și, implicit, asupra trupului.

Meloterapia folosește ca mod de exprimare muzica, în locul comunicării verbale și poate trata agresivitățile ascunse, tulburările mentale sau afective, blocajele psihice, astenia fizică şi psihică, migrenele, hipertensiunea arterială, astmul, aritmia, boala Parkinson, demența, insuficiența cardiacă, tulburările de dinamica sexuală etc.

Meloterapia – sau muzica sferelor

Ca tratament, aceasta poate fi practicată în mod activ, cântând/ învățând să cânți la un instrument muzical sau pasiv, prin ascultarea muzicii.

Sensibilitatea la durere, tensiunea, pulsul, respirația sunt influențate de ritm și frecvență. Astfel, femeile care nasc sau cei care ascultă muzica potrivită înainte de o intervenție chirurgicală au nevoie de jumătate din doza de calmante administrată în mod obișnuit.

Eu folosesc meloterapia în combinație cu terapia pe care o aplic, fie că e vorba de NLP sau de Reiki. La cabinet prefer să folosesc muzică de relaxare, însă ceea ce ne place personal acționează cel mai bine. De aceea putem sa ne aplicăm, cu succes, auto-tratamentul cu muzică.

Conform studiilor de psihologie, sunt anumite piese muzicale ce se recomandă în meloterapie. Pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian și orchestra de Beethoven și Uvertura operei Parsifal de Wagner, pentru destindere psihică și relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpă și Clar de lună de Debussy, Nocturnele lui Chopin și Apocalipsa animalelor de Vanghelis, pentru combaterea oboselii și surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineața de Grieg pentru tratarea stărilor depresive: Carnavalul de Dvorak, pentru calmarea stărilor de agitație: Oda bucuriei de Beethoven și Corul pelerinilor de Wagner, pentru tratarea nevrozei astenice și a tulburărilor vegetative: Mica serenadă și Simfonia nr. 41 de Mozart, pentru calmarea marilor suferințe care apar în urma unor întâmplări tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak și Patetica de Ceaikovski.

Dacă totuși aceste piese nu sunt în topul preferințelor tale sau, mai mult, îți displac, pot fi înlocuite cu altele, alese după următoarele criterii: o melodie alertă înaintea unui interviu sau a unui examen, una lentă sau clasică în situații de stres.

Combinată cu aromaterapie, meloterapia îți poate crea armonia, liniștea sau energia de care ai nevoie și pentru asta nu trebuie să aloci decît o jumătate de oră pe zi. Dacă te întrebi ce muzică folosesc pentru starea mea de bine, îți pot spune cu convingere că trupul și psihicul meu trebuie alimentate cu rock pentru a funcționa optim sau că, înaintea unei decizii, ascult piesa care îmi dă încredere în mine. Îți recomand să o descoperi și tu și să o folosești de cate ori e nevoie!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :