Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii

lalele galebeneÎn ziua de Florii se încheie Postul Paştilor şi începe Săptămîna Patimilor Domnului. Ziua de Florii sau ziua intrării triumfale a Lui Iisus Hristos în Ierusalim marchează începutul ultimei sale săptămîni de viaţă. În această zi se duc ramuri de salcie la biserică pentru a fi sfinţite. Crenguţele înverzite amintesc de ramurile de finic care i-au fost aşternute în cale Lui Hristos, la intrarea în Ierusalim.

Legenda salciei

În vechime, Duminica Floriilor era începutul săptămînii numite pe atunci a Paştilor, numită şi ziua aspiranţilor la botez. Acum se strîngeau toţi catehumenii pentru a merge la episcop să primească botezul.

După un vechi obicei, menţionat în secolul al IV-lea de către pelerina Egeria, în bisericile creştine se aduc ramuri de salcie. Acestea sunt sfinţite şi împărţite credincioşilor în amintirea ramurilor de finic şi de măslin cu care Iisus a fost întîmpinat atunci cînd a intrat în Ierusalim, călare pe un asin. Există o legendă referitoare la salcia binecuvîntată de Maica Domnului: “Pe cînd era Iisus răstignit pe cruce, Maica Domnului a auzit vestea şi a încălţat opinci, a luat în mînă un toiag de oţel şi a plecat să-l găsească pe Iisus. În drumul său a găsit o broască ce a întrebat-o de ce plînge, iar Maica Domnului i-a spus că a avut un băiat şi i l-au răstignit jidovii. Broasca i-a spus că şi ea a avut nouă pui mititei şi frumosi – pe care i-a omorît un car şi tot nu boceşte aşa. Maica Domnului auzind aceasta, a binecuvîntat broasca şi i-a spus ca, murind, să nu se mai împută. Apoi mergînd mai departe, a dat peste o apă, la marginea căreia se afla o salcie, şi i-a zis să se facă punte pe apă. Salcia a ascultat, iar Maica Domnului, trecînd peste ea, a binecuvîntat-o ca să nu se poată face cărbuni din ea şi să se ducă în toţi anii la biserică”.

12Există o curiozitate în legătură cu acest copac, aceia că salcia îşi “leapădă” florile înainte ca rodul să se lege. Deci, ea nu se înmulţeşte prin seminţe, ci prin puterea de-a arunca vlăstari. Astfel, salcia este privită ca “ucigaşă a propriului fruct”, păstrînd în ea “atît forţa vieţii, cît şi pe cea a morţii”. Potrivit tradiţiei, ramurile verzi simbolizează biruinţa asupra morţii. În lumea antică, exista obiceiul ca cei învingători în războaie să fie întîmpinaţi cu ramuri verzi. Sărbătoarea a fost moştenită de la romanii care organizau vestitele petreceri de primăvară, în cinstea zeiţei  romane a florilor  şi a verdeţii – Flora.

Salcie, sălcioară, cine e cea mai frumoasă din ţară?

În folclorul românesc, salcia sfinţită la biserică are puteri tămăduitoare. Cu ramurile de salcie sunt atinşi copiii mici în Duminica Floriilor, ca să crească frumoşi şi să înflorească precum salcia. Se crede că cei care îşi fac cingătoare din aceste ramuri sfinţite nu vor avea dureri de spate tot anul. În ziua de Florii, exista credinţa că fetele trebuie să-şi dea cu salcie prin păr, ca acesta să crească frumos şi lung. În anumite zone din ţară, în noaptea dinspre Florii se fierbe apă cu busuioc, iar a doua zi, femeile şi fetele îşi spală părul cu aceasta apă pentru a fi frumoase şi îndrăgite de către bărbaţi. După aceea, ele trebuie să verse acea apă la rădăcinile unui păr şi să rostească astfel: “Cum îi părul cînd e înflorit frumos, aşa să fiu şi eu de frumoasă! Cum se uită oamenii la un păr înflorit, aşa să se uite şi la mine!”. Spre deosebire de femei, bărbaţii nu trebuie să se spele pe cap în ziua de Florii pentru că vor “înflori” (adică vor albi) ca pomii.

Există regiuni în care femeile încep să pună plante pentru vopsit la înmuiat. Aceste ierburi au fost culese cu o vară înainte şi păstrate într-un loc uscat şi ferit de lumină. Cu ele vor fi încondeiate ouăle de Paşti.

inima din floriSă trăiţi, să înfloriţi şi să fiţi iubiţi 

În Bizanţ, dar şi în Ţările Româneşti – Duminica Floriilor era la loc de cinste, împăraţii şi domnii fiind părtaşi la praznic, an de an. Importanţa sărbătorii Floriilor este dată şi de interdicţiile aspre referitoare la muncă, dar şi de sacrificiul ritual al Paştilor: “Mielul” intră în Ierusalim ştiind că va fi sacrificat pentru păcatele oamenilor. În seara acestei duminici încep în biserici frumoasele slujbe ale deniilor din Postul Mare. Acestea ţin pînă în Vinerea Patimilor, adunînd mulţi credincioşi la biserică. Ziua aceasta se mai numeşte şi a Florilor pentru că toţi pomii şi toate florile încep să înmugurească şi să înflorească. De aceea, toate persoanele cu prenume de floare trebuie să fie felicitate cu ocazia onomasticii. Îmbinare de ritualuri păgîne şi creştine, magice şi gospodăreşti, Duminica Floriilor rămîne în tradiţia poporului român un moment special, plin de semnificaţii spirituale  – dedicate bucuriei de a trăi.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :