Viața la grădiniță

foto concurs 1 - portretCât de importantă este grădinița în viața copiilor noștri și cum ar trebui făcuți primii pași către prima socializare și prima formă de învățământ, iată subiectele principale ce vor fi discutate azi la emisiunea “Școala după școală”, cu doamna Elena Enache, directorul primei grădinițe care a fost înființată în Constanța, grădinița nr 6. Când știm că este momentul potrivit pentru desprinderea prichindeilor noștri de mediul familial și care este vârsta recomandată, nu există destule tratate de psihologie pentru a da cel mai bun sfat.  Și nici destule forumuri pe internet care să te învețe ce să faci atunci când vine vorba despre propriul tău copil. Dacă-i asculți pe alții cum se văicăresc pe 3 voci, nu ți-ai mai scoate copilul din casă și nu l-ai mai traumatiza cu învățatul de la vârste prea fragede, dar știi că trebuie s-o faci. E primul pas spre educație. Și oricât te-ar durea sufletul să-ți lași îngerașul plângând după tine, știi că e spre binele lui să-l trimiți la grădi, chiar dacă-l lași printre copii, cu inima frântă și suspinând după tine, pentru că nu înțelege de ce-l părăsești.

Intrarea la grădiniță trebuie precedată de multe acțiuni, activități și discuții despre ce urmează să i se întâmple puiului tău, astfel încât atunci când va ajunge printre ceilalți copii și va avea o doamnă educatoare, să fie pregătit psihic. Poate că vă sună prea mult pregătirea psihologică a copiilor pentru grădiniță. Adică ce poate înțelege un țânc de 3 ani de ce e bine să stea într-un loc și să asculte de o doamnă care nu e mama lui? Păi trebuie să fim nebuni să nu înțelegem că nici un copil nu vrea să stea în altă parte decât cu mami sau cu buni a lui. De ce-ar face-o?

0155Oricât ar fi doamnele educatoare de bine pregătite, oricât ar fi de minunate, nu are legătură cu acomodarea copilului de ruptura sufletească ce se produce în primele zile de grădiniță. De aceea, intrarea această într-o lume nouă, străină, uneori înfricoșătoare, pentru puștiul sau puștoaica de 3 ani, nu trebuie tratată cu superficialitate. Părinții ar trebui să fie primii educați cum să facă mai dulce intrarea copilului lor în prima lui formă de învățământ. Decât să aibă o primă experiență traumatizantă, mai bine să se mai amâne grădinița cu un an. Există copii care chiar nu sunt pregătiți să intre de la 3 ani la grădiniță și nu se se rezolvă nimic dacă îi spui dur “hai, dragă, nu mai plânge că mă vezi mai încolo”. E ca și cum i-ai transmite că e ok să-l abandonezi.

0291Dar despre toate acestea și despre greșelile pe care le putem evita cu ușurință atunci când vine vorba despre perioada preșcolară, dar și despre multe altele puteți afla în seara aceasta la “Școala după școală”, începând cu ora 18.00, la Litoral tv. Puteți urmări emisiunea în direct, pe site, sau în reluare sâmbătă, ora 8.00. Puteți intra în direct la 0241 760 207 și puteți pune întrebări invitatei noastre din această seară.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă mai bine de 20 ani, dar și ca profesoară de franceză și engleză, timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Am publicat cărți pentru copii, am avut rubrici în revistele FHM, Unica, Femeia. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat romanele “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :