Verdețurile de primăvară

VegetableSoupLa început de primăvară, organismul trebuie reenergizat şi detoxifiat, iar pe tarabele din piață au început să apară de ceva vreme legumele verzi, surse perfecte de vitamine şi minerale.

Piețele arată în perioada aceasta ca niște farmacii bio, de care ar trebui să profităm. Iată care sunt cele mai benefice legume, necesare organismului nostru:

Ceapă verde şi usturoiul verde

Au minunate calități curative, sunt anticancerigene, ideale în detoxifiere şi curăță sîngele de toxine. Erau folosite încă din antichitate pentru tratarea stărilor de melancolie. Sunt bune diuretice și împiedică retenția apei în organism. Ideal este să le mîncați crude în salate.

Leurda- sau usturoiul sălbatic – are aceleaşi proprietăţi ca şi usturoiul: este antiviral şi antibacterian, detoxifică și curăță venele de grăsimi. Frunzele de leurdă pot fi consumate atît în salate, cît şi în mîncăruri, ca şi usturoiul. Sucul de leurdă ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea asteniei de primăvară, iar datorită alicinei din compoziție este expectorantă, tonică şi antiseptică.

spinachSpanacul – asigură necesarul de fier, calciu, beta caroten şi vitamina K, vitamină care ajută la creșterea rezistenței vaselor sanguine şi, prin aceasta, la reducerea riscului de accidente vasculare.

Loboda este vedeta sezonului. Frunzele colorate sunt de cele mai multe ori folosite în ciorbele de primăvară. Loboda este bogată în vitamina C, conține fier și cantități însemnate de vitamina K.

Ştevia este bogată în vitamine (C şi K), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier și zinc), în proteine şi fibre și are efect detoxifiant puternic. Ştevia poate fi mîncată crudă, dacă planta este tînără, sau gătită simplu, ca şi spanacul şi urzicile. Se foloseşte în mod special la ciorbele de verdeţuri.

Urzicile – conțin clorofilă, săruri de calciu, magneziu și fier și vitaminele A, B2 şi K. Sub formă de infuzie sau preparate, urzicile sunt recomandate la tratarea gastritelor, în caz de hipertensiune, artrită sau alte afecțiuni vasculare.

Mărar, pătrunjel şi leuștean – Dincolo de aromă, sunt adevărate surse de minerale și vitamine. Puneți mărar și pătrunjel proaspăt în toate salatele, chiar dacă rețeta originală nu cere acest lucru, iar leuștean, din belșug, în toate ciorbele.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :