Verbele care ne guvernează

Recunosc, sunt puţin îndoctrinată de cărţile lui Deepak Chopra în ultima vreme, poate şi ceva  Paulo Coehlo de vacanţă, dar într-adevăr am descoperit că funcţionăm pe trei dimensiuni.

Mă rog, nu ar fi aşa revelatoare descoperirea în sine cât mai mult faptul că dacă toate cele trei componente nu sunt în armonie, atunci avem de-a face cu un conflict intern prelungit care nu ne lasă să evoluăm.

Ştim că trupul este fizic şi ca orice lucru material este trecător. Ştim că mintea este cea care ne guvernează întreaga existenţă, şi mai important decât atât, este cea care are grijă de trup. Şi mai ştim că sursa tuturor lucrurilor bune sau rele în viaţa trecătoare a existenţei noastre fizice este spiritul.

Un bun prieten îmi spune că omul este guvernat de trei verbe: a fi, a face, a avea. Tot ceea ce ni se întâmplă în cotidian, are legătură cu aceste trei acțiuni, absolut vitale pentru însăşi existenţa noastră. Aş adăuga însă că, în funcţie de etapa vieţii în care ne aflăm, una dintre cele trei ne conduce cu precădere.

Mai exact, începem cu a fi, trecem la a face şi sfârşim prin a avea. Din păcate, societatea de astăzi pune mare accent pe ultimul, care este şi cel mai puţin aducător de satisfacţii reale şi de durată. Dacă te ghidezi după ”a avea”, cu siguranţă vei dori mereu mai mult şi mai mult, iar toată viaţa ta va fi o luptă între dorinţă şi putinţă.

Dacă te opreşti prea mult la ”a face”, ca un copil de 3-6 ani, cu siguranţă că vei uita ”să fii” şi nu vei avea timp să te bucuri de ceea ce ţi-a adus în viață acțiunea de ”a avea”. Şi, desigur, o contemplare fără sfârşit a lui ”a fi”, s-ar putea să se finalizeze cu moartea celorlalte, dacă nu cumva ai avut norocul să te naşti înconjurat deja de tot ce ţi-ai fi dorit vreodată şi să nu trebuiască să faci nimic altceva decât să te gândeşti la ”a fi” sau ”a nu fi”.

Cel mai înţelept este să faci pace cu tine, să ştii cine eşti, de unde ai venit şi încotro te îndrepţi, să nu-ţi fie teamă să te odihneşti, să îţi respecţi trupul, mintea şi spiritul, să le hrăneşti pe toate sănătos şi la sfârşitul zilei să pui liniştit capul pe pernă simţindu-te întreg în toate cele, fiindcă exişti şi acesta este un dar.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :