Vară pe sfîrşite

3Mai avem doar cîteva zile din vara acestui an. Nu ştiu cum a fost la voi, dar la mine a fost foarte încărcată şi iar nu ştiu cum a trecut. Şi de fiecare dată, cam în aceeaşi perioadă din an, mă trezesc cu ochii ţintă în calendar într-o stare de şoc, întrebîndu-mă “cînd naiba a trecut atît de repede și vara asta pe care am așteptat-o tot anul?” Toate planurile alea de vacanţă, toate picnicurile pe care trebuia să le organizez, toate petrecerile alea pe care voiam să le fac în grădină, toate nopţile alea albe de filme la care n-am mai apucat să-i invit pe prietenii mei, toate terasele alea, şi cafenelele, şi ceainăriile, şi restaurantele pe care trebuia să le descopăr… toate băile de soare pe care n-am mai apucat să le fac… ce s-a întîmplat cu răsfăţurile astea?

Cam astea-s faptele bune pe care trebuia să le fac pentru mine şi n-am mai apucat. Vara e întotdeauna mai scurtă decît ne-am dori să fie, iar timpul într-adevăr curge mai repede decît ne-am gîndi c-o face. Sau cum spunea mama într-o zi: nu ştiu ce s-a întîmplat, parcă am clipit o dată şi am ajuns la 60 de ani.

Întorcîndu-ne la subiectul nostru, vara pe sfîrşite, încă mai avem timp să stoarcem din ea ce mai putem, astfel încît să nu ne trezim că chiar n-am înţeles nimic.

Iată cîteva activități din felul în care celebrez eu vara pe sfîrşite şi intru în toamnă simţindu-mă plină de energie şi fără să am nostalgii sau regrete. De fapt, ar trebui să vă spun un alt secret înainte de a merge mai departe. Iubesc toamna la nebunie, cele mai bune lucruri mi s-au întîmplat în acest anotimp şi sunt la cote maxime de creativitate toamna, chiar dacă plouă aproape neîncetat şi peisajul îşi schimbă culorile.
ready to be dressed upOperaţiunea “Dulapul”

Toate hainele mele favorite de vară se întorc în dulapurile din pod: sandalele, topurile fără mîneci, fustele etc.Mi-am promis la începutul verii că o să ajung să le port şi pe cele care mi-au rămas mici şi care încă sunt la modă, dar n-am reuşit să slăbesc decît 2 kg și jumătate din cele 9 programate (tot la începutul verii), aşa că se întorc şi ele în pod. Restul hainelor pe care nu le-am îmbrăcat vara asta şi care nu-mi mai plac îi pun în saci şi îi dau Crucii Roşii.

Mai taie din listă… Dacă eşti ca mine, presupun că ai şi tu o listă cu lucrurile pe care ar fi trebuit sau ai fi putut să le faci vara asta, de la văruitul băii pînă la reparatul gardurilor. Sau poate organizarea biroului. Sau poate găsirea celei mai frumoase perdele din Univers prin care să vezi ce se întîmplă în grădina de vară. Nu ştiu. Mărunţişuri din astea pe care n-ai mai apucat să le faci. Păi ar trebui să te uiţi mai bine pe lista aia şi să mai tai din ea 5 chestii urgente, care nu-s aşa urgente, şi ai putea să-ţi spui: mai bine plec la munte şi pe urmă văd eu cum mă descurc, sau renovarea băii mai poate să aştepte, dar petrecerea asta nu. Şi ai rezolvat.

5Hai să ne mai uităm o dată pe listă….
O listă de vară este o listă de întîmplări şi situaţii la care eşti dispus/ă să participi pentru că ştii că te fac să te simţi bine. Mai simplu şi mai minunat de atît nu se poate. Cînd o scrii ai 42% mai multe şanse ca aceste dorinţe pînă la urmă să ţi se îndeplinească decît dacă o ai doar în cap.  Dacă ţi-ai făcut o astfel de listă înainte de a începe vara, atunci aproape că ai trecut prin jumătate din ea. Însă tot mai ai cealaltă jumătate nerezolvată şi doar o săptămînă la dispoziţie pînă ce toamna îşi intră oficial în drepturi. Pune-o pe perete, fă un calendar special şi implică în toată povestea asta întreaga familie. Dacă nu ai făcut asta pînă acum, îţi spun că e ceva foarte distractiv şi că un astfel de calendar funcţionează ca un catalizator excelent. Uite cîteva idei:

1.    să facem un traseu montan.
2.    Să facem o seară de filme în familie (cine cu ce se ocupă, tata face floricele, mama are în sarcină alegerea celorlalte gustări, toată familia alege filmele etc)
3.   Cumpărături de toamnă şi pregătirea pentru zacuşti, gemuri, compoturi şi murături.

4.    picnic cu prietenii sau familia

5. pescuit şi tot aşa….

leaganmSpune lumii , că eşti ocupat/ă sau dacă vreţi, un “See ya later, aligator!”

Staţi liniştiţi, nu se va face gaură în cer. Aveţi grijă să ştie toată lumea că sunteţi în vacanţă, anunţaţi şi pe mail, ca să nu vă tulbure liniştea şi activităţile de vacanţă, chiar dacă nu sunteţi în vacanţă sau în concediu. Ceva de genul: “nu sunt la birou acum, mă bucur de ultimele raze de vară cu prietenii şi familia. Sper că veţi face şi voi la fel ca mine. O să vă scriu imediat ce mă întorc din concediu”. Sau mai simplu: „Îmi pare rău, am fugit în lume.”

Şi nu vreau să fiu prea morbidă, dar ţine cont de următorul lucru: pe patul de moarte îţi vei spune “Doamne, tare mi-aş fi dorit să stau mai mult la conferinţa aia pe messenger cu directorii cei mai ţepoşi din lume” sau “Mamă, ce mi-aş fi dorit să răspund la toate mailurile”? NU. Vei regreta că nu te-ai jucat mai mult volei pe plajă, că n-ai călătorit, că n-ai rîs mai mult cu prietenii, că n-ai gătit reţete noi pentru cei dragi şi că nu ţi-ai petrecut mai mult timp cu familia. Asta vei regreta.

Aşa că… fă ceea ce într-adevăr contează pentru o viaţă împlinită.

Şi dăruieşte-ţi o vară plăcută şi lipsită de regrete. Acum pe ultima sută de m, pînă nu încep să cadă primele frunze.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :