Vara asta fac şi ce nu-mi trece prin cap

3Vorbeam cu un amic zilele trecute despre inimi frînte şi relaţii eşuate şi, ca o concluzie, la finalul conversaţiei noastre, acesta a adăugat mucalit:”Bine totuşi că m-am despărţit vara. Este mai uşor să-ţi vindeci inima rănită în timpul verii, decît iarna”. Am zîmbit pentru că dincolo de umorul uşor amar, amicul meu avea dreptate. Vara nu-i ca iarna pentru că îţi poţi umple zilele, nopţile şi gîndurile mai uşor cu lucruri, fapte, situaţii şi oameni noi care îţi vor muta atenţia de la durerea din inimă la o vindecare cît mai rapidă.

Nu mai este nici un secret pentru nimeni că după o despărţire care ţi-a frînt inima, este vital  să laşi durerea în urmă şi să mergi înainte, să evoluezi. În caz contrar, vei da putere oamenilor care te-au rănit. Aşadar, dacă sufletul tău încă mai plînge după o iubire pierdută, aminteşte-ţi că este încă vară şi natura musteşte de frumos, nou şi armonie. Inspiră-te din acest frumos anotimp şi adu armonia înapoi în viaţa ta. Cum? Simplu…

  • ochii oceanuluiDeschide geamurile (casei sau maşinii) şi inspiră adînc aerul proaspăt al dimineţii. Lasă-ţi urechile mîngîiate de muzică sau blochează gîndurile negative dînd volumul unei muzici antrenante la maxim. Dacă muzica nu le va debloca, măcar le va amorţi pentru o vreme. E o nouă zi, o nouă şansă să fii fericit, o nouă oportunitate să salvezi relaţia pe care o ai…cu tine. Reaminteşte-ţi cine eşti, mai mult decît cine este sau a fost exul tău.
  • Durerea prin care treci acum este doar un proces pe care trebuie să-l experimentezi o vreme, dar nu o destinaţie finală în care să te tăvăleşti la nesfîrşit. Aşadar, desprinde-te de tristeţe şi ocupă un loc pe un şezlong, la soare, citeşte o carte pe plajă, ieşi pe o terasă sau încearcă un cocktail cu nume imposibil de pronunţat în public. Bucură-te pur şi simplu de singurătate făcînd ceva ce îţi place sau descoperă un nou hobby.
  • Dacă tot ţi se pare imposibil să uiţi fosta iubire, încearcă acum să pui un picior în faţa celuilalt şi să te mişti uşor din locul în care eşti. Cînd ai simţit ultima oară nisipul între degete sau roua ierbii sub tălpi? Încearcă să te reconectezi mai degrabă la măreţia naturii decît la iluzii sau dezamăgirile trecute. Vei înţelege că eşti la fel de infinit şi magnific precum Mama Natură.
  • balconDefinitivează-ţi intenţiile şi fii sincer cu tine în ceea ce priveşte viitorul tău. Ce încerci acum să faci? Să treci peste despărţire, să te vindeci sau speri, în secret, să te reîmpaci cu fosta iubire? Trebuie mai întîi să accepţi că relaţia din trecut s-a încheiat definitiv pentru a merge mai departe. Un concediu de vară departe de casă sau de locurile care îţi reamintesc de clipele frumoase petrecute împreună ar fi un bun remediu şi prilej de a te deconecta, de a-ţi reconfigura intenţiile. În plus, ţi-ai putea reîncărca şi bateriile sufleteşti obosite de atîta nesomn, tristeţe şi gînduri greoaie. Ca să nu mai vorbim de faptul că poţi cunoaşte pe altcineva.
  • Nu te forţa să devii “prieten” (în viaţa reală sau pe Facebook 🙂 cu fostul partener, nu imediat, nu acum, poate niciodată… În primul rînd, lucrează să fii propriul tău prieten. Apoi fă-ţi amici noi, descoperă alţi oameni, alte vibraţii, alte caractere, alte situaţii. Ai putea avea cea mai frumoasă surpriză a verii descoperind cît de mulţi oameni minunaţi pot fi în jurul tău. Acceptă să ieşi la o cină, după serviciu, cu colegii, răspunde pozitiv invitaţiei la o petrecere unde nu cunoşti pe nimeni, ieşi la o activitate nouă în aer liber, descoperă evenimente, cluburi şi petreceri noi în oraşul tău.
  • glamourAi grijă la limbajul folosit cînd vorbeşti cu prietenii tăi despre relaţia eşuată. Cînd utilizezi termeni catastrofali ca „teribil”, „oribil”, “coşmar”, te blochezi într-o vibraţie negativă care se va perpetua. Exprimă-ţi furia şi tristeţea, însă concentrează-te mai mult pe ceea ce poţi face de acum înainte ca să atingi din nou acea minunată, frumoasă, fericită vibraţie pozitivă în viaţă. Ce a fost urît şi trist…a trecut. O fiestă se întîmplă în orice colţ al oraşului, un restaurant nou se deschide în fiecare vară în cartierul tău, un weekend petrecut în oraşul vecin este la îndemîna oricui. E vara, dansează cu tine şi înconjoară-te de frumos, bucurie, seninătate şi armonie.
  • Nu te face de rîs punîndu-te într-o situaţie umilitoare. Nu conduce prin faţa casei fostului partener de zeci de ori pe zi, nu-i scrie e-mailuri sau mesaje lacrimogene, nu-l suna de un milion de ori cu număr ascuns; aceste lucruri nu te vor ajuta să te detaşezi de trecut. Plimbă-te, în schimb, într-un parc nou, hrăneşte raţe sau peşti pe marginea unui lac, cocoaţă-te pe capota maşinii şi priveşte un asfinţit de soare, cîntă în grădină sau sub duş chiar dacă nu eşti Mariah Carey, plantează flori sau castraveţi, scoate-ţi rolele sau bicicleta din pod, alătură-te unui grup de oameni care practică yoga sau zumba într-un parc şi aminteşte-ţi că atunci cînd o relaţie se încheie, există un motiv bine întemeiat pentru asta.
  • last days of summerŞi nu în ultimul rînd, reînvăţă să ai încredere în tine şi în noile oportunităţi care se vor ivi în calea ta. Ori de cîte ori începem o nouă relaţie, ştim din start ca aceasta vine şi cu un factor mare de risc. Însă dacă nu riscăm, nu cîştigăm. Rîzi din toată inima, bucură-te de flori sau noi zîmbete dăruite…Nu lăsa o experienţă neplăcută din trecut să te reţină din a-ţi trăi restul vieţii la maxim. Nu lăsa durerea prezenţa să fie barieră pentru următoarele experienţe frumoase care pot veni în calea ta. Vara asta poţi merge prin viaţă suspicios, abătut şi cu inima frîntă, sau încrezător, rîzînd şi bucurîndu-te de primii fiori ai unui nou început. Vorba lui Octavian Paler:”Dragostea nu este doar un zîmbet, nu este doar o floare, dragostea este un suflet rănit şi apoi vindecat de altul…”

O vară plină de iubire şi respect de Sine vă dorim! Atît cît a mai rămas din ea.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :