Un zâmbet de mii de dolari

                                                                                                         Turismul dentar este un concept modern, care presupune realizarea unor tratamente stomatologice în ţări ce practică tarife mult mai reduse decât în țara de origine. Uneori, odată cu dorința de a rezolva problemele stomatologice sunt oferite şi pachete turistice promoţionale. În funcţie de tratamentul solicitat şi de costul acestuia, pacientul poate beneficia de diverse oferte care variază de la regiune la regiune.

Avantajul este acela că tratamentele se realizează cu aparatura performantă şi materiale de cea mai bună calitate. Pe deasupra, în limita timpului disponibil (și dacă durerile de măsele ți-o permit), se poate vizita o ţară nouă sau obiective turistice frumoase cu încărcătura istorică deosebită. Specialiştii clinicilor care practică această nouă tendinţă sunt pregătiţi la cele mai prestigioase universităţi şi cursuri suplimentare în ţările de origine şi în străinătate. Cel mai important însă, costul este de patru-cinci ori mai mic decât în ţări precum Marea Britanie, Canada, Australia sau Statele Unite ale Americii. De exemplu, în Canada, o simplă plombă costă în jur de $200.00, o obturare de canal (scoaterea nervului) costă în jur de $950.00, o coroană de porţelan pe suport metalic costa $750.00, iar una pe suport ceramic între $1,000.00-$1,500.00, o extracţie poate ajunge şi la $1,000.00, iar pentru un implant trebuie să scoţi din buzunar în jur de $3,500.00-$4,000.00.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru geme leopardul…
     Personal, trăiesc în Canada, iar aceasta este povestea mea “turismo-dentară”, trăită vara trecută, în România. Experienţa mea include găsirea unei clinici dentare care să-mi ofere destulă siguranţă pentru a face o călătorie în România în vederea rezolvării unor probleme stomatologice care necesitau: extracţii, chiuretaj dentar, adiţie de os, implant dentar, precum şi ataşarea celor mai noi coroane de zirconium (efectuate în revoluţionarul sistem CAD/CAM).
     N-am crezut niciodată că mă voi confrunta cu experienţa turismului dentar până când nu am fost nevoită să iau această decizie în vara lui 2011. Prin luna iunie, la un control stomatologic, medicul meu a decretat că lucrurile sunt destul de serioase. Asta ştiam, dar neglijasem cele câteva simptome supărătoare încă de pe vremea sarcinii şi se agravaseră în perioada alăptării copilului. Este foarte uşor ca în primii ani de viaţă ai copilului să uiţi complet de tine şi să i te dedici în totalitate. Asta am făcut eu, mai ales că la suprafaţă lucrurile nu erau evidente, adică zâmbeam şi nimeni nu ar fi putut ghici ce se ascunde în osul dentar sau sub gingiile mele laterale. Exact ca în proverbul “afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, doar ca “leopardul” începuse să geamă de durere şi să ceară imperios atenţie.
     Stomatologul canadian mi-a făcut un plan de tratament şi o estimare care depăşea cu mult limita puterii mele financiare. Asigurarea medicală canadiană n-ar fi acoperit nici măcar 10% din cost pentru că ei, canadienii, încă mai consideră un implant, o coroană de porţelan sau un chiuretaj dentar metode de “înfrumuseţare” opţionale. Drept urmare, când am realizat că nu pot plăti mii şi mii de dolari canadieni pentru lucrările dentare ce se impuneau efectuate, am ştiut că singura mea şansă este… România.
     Prin iţele turismul dentar din România
     Fără nici o recomandare personală, înarmată doar cu propria-mi răbdare, intuiţie şi decizia de a-mi rezolva problemele cât mai rapid şi eficient, am început marea căutare pe internet. După îndelungi căutări, zeci de e-mail-uri scrise şi cam tot atâtea răspunsuri primite de la diverse clinici stomatologice româneşti, am remarcat rapid că şi România dispune de cea mai recentă tehnologie dentară, că şi în ţara mea de origine sunt specialişti pricepuţi, dar, mai ales că acolo planul meu de tratament ar costa de patru ori mai puţin decât în Canada (incluzând şi biletul de avion, dar şi banii de buzunar pentru respectiva “vacanţă dentară”).
     Cred că în decurs de o lună am corespondat cu mai mult de treizeci de doctori stomatologi din tot atâtea clinici româneşti, le-am trimis detalii, radiografii panoramice, am pus zeci de întrebări, i-am descusut pe toate părţile până când a rămas să aleg una dintre cele patru clinici private care mi-au captat atenţia. Două erau în Bucureşti, una în Ploieşti şi cealaltă în Constanţa.
     Bucureştiul mi se părea mai comod, pentru că aveam “cazarea” asigurată (în apartamentul în care a copilărit soţul meu). Pe urmă se știe că în capitală se strâng, de obicei, specialiştii de seamă. Însă doctorii acestor clinici au întârziat enorm cu răspunsurile, iar la întrebările mele legate de cost au fost mai mult decât evazivi. La Constanţa am fost tentată să merg pentru că stomatologul căruia m-am adresat era un fel de doctor-vedetă, prezent pe toate canalele româneşti de televiziune şi clinica lui părea dotată cu cea mai nouă tehnologie. Nu am ales-o pentru că încă de la recepţie am fost tratată ca un…” cont bancar”, iar răspunsul doctorului a fost total neconcludent, schimbându-și opinia de la un e-mail la altul.
     Spre clinica din Ploieşti m-a împins intuiţia, apoi felul în care am comunicat cu dna stomatolog Drăghici, siguranţa pe care am simţit-o degajându-se din explicaţiile dânsei, precum şi ideea că în acel oraş voi fi mai aproape de mama. Trebuie să mai adaug că un alt motiv pentru care am fost înclinată să aleg Ploieştiul a fost faptul că preţurile serviciilor erau mai mici decât în Bucureşti. Dar ar fi putut calitatea să fie aceeaşi? Acum pot răspunde: ABSOLUT DA! Proprietara clinicii din Ploiești, dna dr. Raluca Drăghici, a fost cea minuţioasă în livrarea răspunsurilor pe email şi în cadrul convorbirilor noastre telefonice. Alegerea mea finală a fost evidentă. În plus, cum am mai menţionat, simţeam nevoia să fiu mai aproape de familia mea din Ploiești, în zilele în care prevedeam că o să zac mai mult în pat, copleșită de dureri.
     Aşadar, până la cumpărarea biletului de avion şi stabilirea primei programări oficiale cu Office Dent, clinica stomatologică din Ploieşti, a mai fost doar un pas. O săptămână mai târziu, compania aeriană Air France mă ducea în România…
     Cum mi-am strămutat durerile de dinți din Montreal la Ploiești 
     În România am stat o lună şi aproape zi de zi am frecventat clinica Office Dent. La o lună după reîntoarcerea mea în Canada (şi la două luni după operaţiile dentare), încă mă mai felicit pentru alegerea mea şi încă mai ţin legătura cu doctorii ploieşteni. Aşadar, pot reconfirma că am făcut cea mai fericită şi bună decizie când am ales să călătoresc din Canada în România, la clinica Office Dent. Experienţa mea la această a fost extraordinară, doctorii şi întregul personal au fost direct interesați să-mi ofere cea mai bună alternativă medicală (şi financiară). Mai bine de o lună am simţit grijă, atenţie, răbdare, căldură, siguranţă și încredere. Nu m-au făcut niciodată să mă simt că o “moară de bani”.  De cele mai multe ori eu am fost cea care i-arugat să-mi factureze serviciile prestate pentru că întregul personal era mai preocupat de cum ajung acasă după operaţie sau dacă îmi pot procura medicamentele de pe rețetă cu stres personal minim, decât să le plătesc, pe loc, factura. Această empatie nu am mai experimentat-o în nici un cabinet dentar canadian în cei aproape 15 ani de când mi-am schimbat rezidența. Dentistul meu canadian a rămas plăcut impresionat de munca celor de la Ploiești.
     În acelaşi timp, sunt convinsă că grija și bucuria mea de a găsi această clinică nu se poate compara cu experienţa unui român din… România. În condiţiile în care un salariu mediu este de doar câteva sute de dolari (cel mai probabil, până în 300) pe lună, sigur nu şi-ar permite o lucrare dentară atât de amplă, ca a mea, ceea ce poate fi o dramă, pentru că din România unde s-ar putea duce bieții pacienți să facă turism dentar? Poate în Somalia.
Sfaturi și recomandări:
Aş putea rezuma alegerea unei clinici stomatologice în străinătate, astfel:
–       În primul rând: cercetaţi, studiaţi, căutați şi alegeţi cea mai bună opțiune. Există o mulţime de instrumente de informare online în ceea ce priveşte turismul dentar şi călătoriile spre destinaţii mai ieftine (personal, aş alege destinaţii din Europa: România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă).
–       Citiţi informaţiile înscrise pe site-ul oficial al clinicilor stomatologice şi aveţi încredere şi în intuiţia personală când vine vremea să decideţi dacă contactaţi un cabinet anume sau nu. De cele mai multe ori, unele clinici au un web-designer sau fotograf bun… şi nimic mai mult.
–       Apelaţi cu încredere la datele de contact ale clinicii, sunaţi sau trimiteţi un e-mail precizând problemele dentare, solicitaţi un plan de tratament, durata, costul, detalii în legătură cu materialele şi procedurile folosite etc. Cel mai probabil veţi avea un răspuns imediat sau în cel mult câteva zile. Răspunsul la e-mailuri poate veni în limba română, dar şi în engleză, franceză sau italiană. Asiguraţi-vă că doctorul va vorbi o limbă pe care o înţelegeţi foarte bine.
–       Asiguraţi-vă că doctorii vă înţeleg limitele personale (durata şederii în ţară, fonduri disponibile, etc) şi că promisiunile făcute vor fi îndeplinite. Comparaţi preţurile fără însă a vă baza strict pe luarea unei decizii bazate numai pe cost, uitând de calitatea serviciilor oferite. De obicei, o balanţă cost-calitate este preferabilă pentru că sănătatea personală nu are preţ. După ce cădeţi de acord asupra planului de tratament şi costul acestuia, solicitaţi o ofertă scrisă şi semnată.
–       Încredinţaţi-vă că aveţi, de asemenea, un buget pentru a călători în ţara respectivă, pentru cazare şi pentru cheltuieli suplimentare. Întrebaţi şi clinica, aţi putea fi surprinşi uneori de cât de utili pot fi în a vă oferi un ajutor în aceste direcţii sau alte indicii folositoare.
–       Înaintea plecării din ţara de rezidenţă, puneţi bine la punct un plan de acţiune împreună cu reprezentantul oficial al clinicii şi stabiliţi ordinea cronologică a lucrurilor pentru a fi siguri că până în ziua plecării serviciile solicitate vor fi îndeplinite cu succes.
–       Dacă aveţi radiografii dentare recente sau analize de sânge, luaţi-le în bagaj, de obicei, acestea vă vor fi necesare şi poate nu va trebui să le refaceţi (pentru că vor costa în plus şi aceste costuri suplimentare pot ajunge chiar şi la câteva sute de dolari).
–       Asiguraţi-vă transportul la şi de la clinică, mai ales dacă veţi necesita anestezii mai ample, generale sau dacă lucrările dentare vor fi mai sofisticate şi solicitante fizic. Uneori, clinica dentară vă va putea fi de folos şi în acest sens, dacă-i solicitaţi ajutorul sau sfatul.
–       Încercaţi să aflaţi cât mai multe despre clinica stomatologică şi specialiştii acesteia, despre autorizaţia lor. O diplomă pe perete n-ar trebui să vă impresioneze sau mulţumească pe deplin.
–       Fiţi conştienţi de starea dumneavoastră de sănătate şi riscurile implicate în fiecare aspect al tratamentului dentar, precum şi consecinţele fizice, practice şi financiare ale acestuia.
–       Nu acceptaţi tratamente “suplimentare” doar pentru că vi se oferă o “afacere bună” şi pentru că “tot sunteţi pe scaunul stomatologic şi în ţara de rezidenţă acel serviciu costa de şase ori mai mult”. Încercaţi să vă păstraţi dinţii proprii cât mai mult posibil.
Aşadar, fiţi şi rămâneţi informaţi pentru un zâmbet frumos şi fără complicaţii atunci când optaţi să-l obţineţi prin intermediul turismului dentar, al tratamentelor realizate în străinătate.
Călătorie plăcută şi un tratament dentar de excepţie!
 foto: Roxana STURZU

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Alexandra spune:

    Nu este niciodata prea tarziu pentru zambetul perfect !

Comentează :