Un divorţ spiritual…

spumaSe pare că în ultimii ani, divorţul şi iluminarea spirituală au devenit cele mai mari trenduri. Unde întorci capul, cu oricine vorbeşti, este imposibil să nu auzi o astfel de poveste. Şi nu trebuie să te cheme neapărat Bahmuţeanu, Albu, Bănică sau Marin ca să aderi la nouă modă. Luate separat, divorţul şi iluminarea par a fi un fel de alb şi negru, haos şi pace, tristeţe şi fericire. Întrebarea este, se pot ele împleti cumva? Se poate vorbi de un divorţ (sau o perioadă de după divorţ)…spiritual)?

Să spunem că am o prietenă care a crezut, pînă nu demult, că are o căsnicie frumoasă, fericită, trainică, bazată pe respect, încredere şi iubire, o căsnicie sănătoasă, chiar armonioasă pentru societatea în care trăim. Nu o căsnicie perfectă pentru că perfecţiunea, proiectată în instituţia căsătoriei, este de cele mai multe ori, un fel de Mecca. Însă doi oameni inteligenţi, frumoşi care porniseră la drum cu vise şi speranţe frumoase, cu “chimie” între ei, au hotărît brusc, peste noapte, să divorţeze. Ei bine, să spunem că mai mult el a hotărît despărţirea, pentru că prietena mea, deşi conştientă de ruptura dintre ei, s-a trezit într-o zi că nu mai are cu cine „repara” căsnicia pentru că ea îşi pierduse deja soţul. Nu l-a pierdut într-un accident de maşină şi nici în urma vreunei tragedii naturale, ci în numele confuziei, a dorinţei lui de a se (cică!) „trezi” spiritual şi a mult invocatei “lipsă de comunicare”. Încă o poveste de iubire, ce data de aproape un deceniu, a luat sfîrşit.

Divorţul de ieri şi de azi

A trecut vremea cînd infidelitatea sau abuzul fizic erau motivele principale pentru care se destrămau căsătoriile. Mai nou, motive ca: „nu mai pot construi nimic alături de tine”, “am devenit doi străini”, “mă simt copleşit de responsabilităţi”, “vreau să fiu mai liber(ă)”, “nu mai comunicăm”, “ne-am depărtat”, “nu eşti destul de sociabil(ă)”, “vreau să mă trezesc spiritual şi nu o pot face de lîngă tine”, “iubirea nu există, e doar un conglomerat de hormoni pe care nu-i mai suport pentru că ei nu îmi aduc, peste noapte, un Ferrari”, sînt motivele pentru care oamenii se despart. Şi cum acestea nu se pot înscrie, mot-a-mot, în actele de divorţ, “nepotrivirea de caracter” spulberă într-o sală de Tribunal tone de amintiri frumoase şi ani frumoşi petrecuţi sub acelaşi acoperiş. La final, fiecare dintre soţi porneşte pe un alt drum. Ce îi aşteaptă dincolo de ziua în care au semnat actele de divorţ? Poate libertatea mult visată şi un sentiment de uşurare, poate durere, resentimente şi lacrimi, poate alţi parteneri de care erau îndrăgostiţi înainte de a se ascunde în spatele “trezirilor” spirituale, poate chiar vreo experienţă imaterială care va vindeca răni şi ego-uri, o eliberare sau poate regrete adînci pentru greşeala făcută. Nimeni nu ştie ce va urma dincolo de ziua semnării actelor de divorţ şi riscul ca realitatea să nu se conformeze speranţelor va exista mereu.

armonieViaţa de după de divorţ

O vreme am fost şocată de ceea ce părea a fi o tragedie pentru prietena mea, după care, văzînd-o cum se reconectează la fiinţa ei, puţin cîte puţin, din ce în ce mai puternic, nu am mai compătimit-o, ci am împins-o să meargă înainte. Am încurajat-o să nu se îngroape sub muntele de amintiri frumoase sau sub povara “de ce-urilor” sau ale întrebărilor ghilotinante gen “unde am greşit?”, “de ce eu?” etc.

Dacă treci acum şi tu printr-o asemenea perioadă, posibilitatea ca şi divorţul tău s-ar putea transforma în ceva pozitiv este mare. Durerea şi schimbările sînt cheile care deschid uşa spre o înţelegere mai profundă a experienței noastre umane. Da, durerea divorţului ne dărîmă toate baricadele de apărare şi ne face vulnerabili, total vulnerabili în faţa Sinelui, dar, se pare că pe lîngă şocanta şi imensa teamă de la începutul unei astfel de drame, poţi simţi, în timp, pace și mulțumire.

Şi totuşi, cum supravieţuieşti perioadei imediate divorţului? (Şi nu, nu vom dezbate aici împărţirea averilor, datoriilor sau a copiilor, lăsăm astfel de probleme pe umerii avocaţilor care ne vor înghiţi economiile sau salariile viitoare).

copacul din lavandaAcceptare

În primul rînd, ar trebui să te împrieteneşti cu interiorul tău, cu înţelepciunea, compasiunea şi cu acceptarea. Prima și eventual cea mai importantă lege este să înţelegem că totul este așa cum ar trebui să fie acum. Nu se întîmplă nimic accidental și nu există coincidențe. Suntem mereu în evoluție, fie că suntem conștienți de ea sau nu. Și viețile noastre sînt concepute pentru Divinul din fiecare dintre noi (pentru a obține exact ceea ce avem nevoie pentru a sprijini procesul nostru unic evolutiv). Aşa că, primul pas pe care trebuie să-l faci este: ACCEPTA despărţirea!

Abandon
Cînd nu ne “predăm” situaţiei actuale, trecem prin frici şi dureri imense, ca să nu spun, inutile. Abandonează-te situaţiei şi acceptă că nimic nu stă în mîinile tale să schimbi acum, recunoaşte că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă să schimbi cursul situaţiei, dar ea este încă… ceea ce este. Admite chiar şi faptul că nu mai ai habar cum să rezolvi situaţia sau că ea nu mai are nici o rezolvare.

Ego-ul
Pune-ţi ego-ul la culcare. Numai cu smerenie şi răbdare se poate trece peste durerea şi confuzia ce îţi invadează viaţa. Atîta timp cît ego-ul şi o mîndrie falsă ne ţine închişi în propriile închisori, înţelepciunea noastră cea mai Înaltă nu ne va limpezi vederea şi nici drumul din faţa noastră. Dacă te ajută să te rogi la Dumnezeu, fă-o. Dacă te ajută să îl invoci pe Allah, fă-o. Meditează, mergi la biserică sau închide-te în casă, dacă asta îţi spune vocea interioară. Ascultă-ţi inima şi fă linişte în tine, răspunsurile cele mai adevărate sînt acolo.

the viewLecţia
Uită-te în urmă, dar nu pentru a uda perna noapte de noapte cu tristeţea generată de amintirile de la nuntă sau de prin vacanţele din trecut. Uită-te în urmă doar pentru a-ţi învăţa Lecţia. Indiferent de cine pare a fi de vină, un divorţ este o co-dramă, fie că ai participat în mod direct la ea, fie că ai acceptat anumite situaţii care au generat întreaga situaţie prezentă. Dacă “exul” tău nu a fost soţul perfect, măcar poţi realiza că a fost “partenerul perfect” pentru a învăţa “lecţia perfectă” în acest moment al vieţii tale. O dată ce înţelegi asta, adevăratul proces de vindecarea va începe aproape imediat.

Iertare

Pare greu să-ţi ierţi partenerul care poate s-a angajat deja într-o altă relaţie sau pe care tu îl plîngi cu lacrimi amare în timp ce el dansează fericit prin vreun club, dar iertarea este singura unealtă care va “tăia” cordonul karmic dintre voi. Nu o hotărîre de divorţ va face asta. Iartă şi renunță la judecăţile și credințele tale despre ceea ce este bine şi ceea ce este greşit. O dată ce vom fi capabili să găsim compasiune și iertare pentru fostul partener, dezlegarea de trecut este iminentă.
Iubire
Este uşor ca în această perioadă să juri că nu îţi mai trebuie un alt iubit sau iubire. Însă fără iubire, sîntem doar carcase pe tocuri sau statui mergătoare. Permite-ţi să trăieşti în continuare cu inima plină de iubire pentru tine, pentru viaţă, pentru copiii tăi sau familia ta, pentru prieteni şi chiar pentru slujbă. Trăieşte cu entuziasm pentru fiecare alt plan pe care îl faci de aici înainte. Iubirea de sine te va vindeca după divorţ, aşadar, iubeşte-te, ieşi cu prietenii, schimbă-ţi culoarea părului sau cumpără-ţi ceea ce visai mai de mult, dar nu ai făcut-o pentru a avea provizii de iarnă în cămară. Nu fi victima durerii de după divorţ sau a depresiei care îţi va tot ciocăni la uşă. Iubeşte fiecare clipă a vieţii tale şi mergi prin viaţă ghidată de această iubire.

travellingViaţa merge înainte
În această perioadă sensibilă de după divorţ, poţi alege să te vindeci sau poţi alege să fii o victimă. Cu alte cuvinte, ai posibilitatea să alegi să te foloseşti tu de divorţ, sau să laşi divorţul să te  folosească. Dacă vrei ca această dramă personală să nu te ţină prizonieră, să nu o transporţi cu tine, după tine, ca pe o rană deschisă, pentru ani de zile, iubeşte-te, îndrăzneşte să speri şi  îmbrăţişează-te aşa cum eşti azi. Iartă, acceptă şi predă-te momentului prezent. Şi apoi bucură-te de lumina şi imensa fericire pe care Universul le va trimite, din nou, în calea ta. Şi să nu îţi fie teamă să retrăieşti iubirea, pentru că ea va apărea în viaţa ta mai devreme sau mai tîrziu. Pentru că iubirea e în tot şi toate şi iubire suntem toţi. Şi da, poţi crede, afirma şi trăi toate acestea începînd de azi, chiar dacă cerneala de pe actele tale de divorţ nu s-a uscat încă.

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Miky spune:

    Uh! Ce mi-a placut! 😉

  1. 24 aprilie 2014

    […] 2.    Divorţul. Pierderea unui sentiment atît de puternic precum dragostea (sau a unui om în care ai investit sentimentele, visele şi proiecţiile tale) este traumatizantă şi cere o perioadă de recuperare. Caută ajutorul. Fie că este psihologic, fie amical. De asemenea, poate fi perioada excelentă să încerci zicala “cui pe cui se scoate”, adică să începi o relaţie sentimentală, de redescoperire, fără obligaţii, din pură curiozitate… cu tine însăţi. Vezi ce-ţi mai place, ce nu-ţi mai place, care sunt fascinaţiile şi dorinţele tale, pe care se poate să le fi uitat concentrat/ă fiind pe dorinţele celuilalt. Revezi filmele tale favorite, dă praful jos de pe cărţile din tinereţe, ascultă muzică. Fă-o în stilul tpu. Dansează. Ieşi în lume. Înscrie-te la un curs. Oricare. Ai ocazia să întîlneşti oameni interesanţi. Sau… pregăteşte-te de călătoria vieţii tale. Citeşte “Mănîncă. Roagă-te. Iubeşte”, poate-ţi vin idei. Şi reciteşte articolul Roxanei Vornicu “Un divorţ spiritual” […]

  2. 7 noiembrie 2014

    […] 2.    Divorţul. Pierderea unui sentiment atît de puternic precum dragostea (sau a unui om în care ai investit sentimentele, visele şi proiecţiile tale) este traumatizantă şi cere o perioadă de recuperare. Caută ajutorul. Fie că este psihologic, fie amical. De asemenea, poate fi perioada excelentă să încerci zicala “cui pe cui se scoate”, adică să începi o relaţie sentimentală, de redescoperire, fără obligaţii, din pură curiozitate… cu tine însăţi. Vezi ce-ţi mai place, ce nu-ţi mai place, care sunt fascinaţiile şi dorinţele tale, pe care se poate să le fi uitat concentrat/ă fiind pe dorinţele celuilalt. Revezi filmele tale favorite, dă praful jos de pe cărţile din tinereţe, ascultă muzică. Fă-o în stilul tpu. Dansează. Ieşi în lume. Înscrie-te la un curs. Oricare. Ai ocazia să întîlneşti oameni interesanţi. Sau… pregăteşte-te de călătoria vieţii tale. Citeşte “Mănîncă. Roagă-te. Iubeşte”, poate-ţi vin idei. Şi reciteşte articolul Roxanei Vornicu “Un divorţ spiritual” […]

Comentează :