Un altfel de Istanbul – tradiții, cultură și istorie

Pentru majoritatea turiștilor, Istanbulul înseamnă cumpărături ieftine, mîncare bună, agitație și oboseală. Vă propunem o călătorie în care să nu primeze cumpărăturile și bazarul din Istanbul, ci locurile de relaxare și povestea fiecărui obiectiv în parte. Punem accent pe cultura și istoria otomană, iar tradițiile le vom învăța din mers de la unii dintre cei mai buni însoțitori de grup și cei mai buni ghizi locali din Istanbul.

Iată programul pe care vi-l propunem. Povestea acestei călătorii se va desfășura între 20-25 martie și costă 355 de euro.

Pachetul cuprinde transport, cazare 5 nopți în cameră dublă, mic dejun, ghizi locali, un Istanbul card de familie sau de persoană (în funcție de cum vă înscrieți în excursie), plimbare privată cu vaporașul pe Bosfor și intrările la toate obiectivele din program (cetatea Veliko Tîrnovo, Centrul Medical din Edirne, palatul Justiției din Edirne și Muzeul de Medicină, Topkapi, Hagia Sofia și Palatul Scufundat). Iar pentru că este luna martie, luna femeilor, copiii pînă în 12 ani au reducere de 50% din prețul biletului.

Hotelul din Bulgaria

Plecarea va fi vineri 20 martie dimineața. Tranzităm Bulgaria în jur de 300 de km, se vizitează cetatea Veliko Tîrnovo, apoi ne vom caza într-un hotel de 4 stele (cu piscină și loc de joacă pentru copii), din apropierea graniței cu Turcia.

Sâmbătă 21 martie

Ora 9.30 plecare spre Istanbul. Popas la Edirne, fosta capitală a imperiului Otoman, unde vom vizita Moscheea Selimiye, obiectiv protejat UNESCO, bazarul din apropiere, pod din Edirne, unul din podurile cele mai lungi de pe teritoriul Turciei, vechi de 400 de ani, care și-a păstrat încă stilul arhitectural, și centrul istoric al orașului Edirne, cu Palatul Justiției, construit la ordinul lui Suleyman Magnificul, locul în care și-a redactat legile sub care guverna un întreg imperiu. Datorită legilor sale, Dimitrie Cantemir a fost cel care l-a poreclit Suleyman Legiuitorul și cu porecla asta a intrat sultanul în istorie. Un oraș cu o istorie incredibilă, de multe ori ignorată, dar foarte importantă pentru a înțelege cum s-a consolidat Imperiul Otoman.

Tot acolo se găsește și complexul de sănătate al sultanului Baiazid al II-lea, devenit acum muzeu. Baiazid al II-lea a fost al optulea sultan, cel care l-a urmat pe tron pe tatăl său Mahomed Cuceritorul. Veți afla cum se tratau musulmanii pe vremuri, sutele de leacuri pe care le foloseau, animale folosite integral pentru anumite boli, ce foloseau pentru ca pacienții să fie anesteziați și multe alte lucuri interesante. Este unul dintre cele mai instructive și impresionante muzee pe care le veți vizita vreodată.

După-amiază cazare la Istanbul, cînd veți primi cardurile și instrucțiunile pentru începerea experienței otomane. După o scurtă odihnă de 2-3 ore vom face o plimbare pînă în portul Eminönü pentru a mînca tradiționalul balık ekmek.

Duminica 22 martie

Ora 9.30 o plimbare prin centrul istoric al Istanbulului, unde vom vizita Hagia Sofia, catedrala-muzeu în care trei imperii importante și-au pus amprenta: Imperiul Bizantin, cel Roman și cel Otoman. Poveștile și misterele Hagiei Sofia vă vor fi povestite de unul dintre cel cei mai buni ghizi locali. Nu poți să treci pe la Hagia Sofia și să nu te plimbi pe fostul hipodrom din perioada bizantină, îngropat acum la 7 m adîncime sau să nu treci prin Moscheea Albastră, construită la ordinele sultanului Ahmed, de aici și numele cartierului istoric Sultanahmet. Terminăm periplul istoric la bazinele scufundate de apă (Cisterna Bazilică sau Palatul Scufundat, cum au redenumit-o turcii). Iar dacă nu te-au împietrit cele două capete întoarse de meduză, atunci ești numai bun de o plimbare la suprafață în parcul Gülhane sau de o tură prin Marele Bazar, nu ca să cumperi ceva, ci doar să vezi cum arată cel mai vechi și mai mare bazar din lume.

Luni 23 martie

Moscheea Sultanahmet sau Moscheea Albastră

Croazieră pe Bosfor cu vaporașul privat. Ghidul nostru vă va arăta și vă va povesti ce e cu palatele și vilele risipite ca niște perle pe malurile acestui bătrîn martor al istoriei, apoi de pe dealul Pier Loti veți admira Istanbulul de sus și veți petrece cîteva ore într-o grădină de ceai. Seara veți avea timp liber pentru cină și cumpărături.

Nicio excursie în Istanbul fără plimbarea obligatorie pe Bosfor

Marți, 24 martie – încheiem lecția de cultură și istorie în Palatul Topkapi, Palatul unde și-au trăit viețile 30 de sultani și de unde au condus cel mai longeviv imperiu din toate timpurile. Pe lîngă altele, veți vedea sabia lui Ștefan cel mare, mîna lui Ioan Botezătorul, toiagul lui Moise, iar dacă s-au încheiat renovările la Harem, vom putea vizita și Haremul. Apoi vom vizita Suleymanie, moscheea unde se află mormintele lui Suleyman Magnificul, poetul și legiuitorul, care este îngropat în același loc cu unica sa fiică Mihrimah (cea mai iubită dintre toți copiii lui) și mormîntul lui Hüürrem, femeia care a reușit să devină dintr-o sclavă una dintre cele mai puternice femei din lume, soția lui Suleyman.

Timp liber pentru ultimele cumpărături.

Miercuri 25 martie întoarcerea.

Condiții de înscriere

Primăvara înfloresc și grădinile de ceai
 • -înscrierile încep din momentul lansării programului, cu plata unui avans minim de 50% din tarif şi se încheie la epuizarea locurilor
  – agenţia nu se obligă să găsească partaj persoanelor care călătoresc singure
  – aşezarea turiştilor în autocar se va face începînd cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor

Ce nu intră în pachetul programului:

 • asigurarea medicală;
 • mesele de prînz și cina;
 • suplimentul de single (pentru cei care nu doresc să împartă camera, costă 125 euro)

Mai multe detalii la nr de telefon 0722219327.

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Nicoleta spune:

  In mai nu organizati ??

 1. 15 februarie 2020

  […] Istanbul 9 arată așa. Intrați pe link să vedeți pe unde ne plimbăm cu grup organizat de Soleil Tour. […]

 2. 16 mai 2020

  […] Un altfel de Istanbul – tradiții, cultură și istorie […]

Comentează :