Turismul românesc, condamnat la moarte chiar de statul român?

11059963_10205923168332685_8667485325771014769_nSuntem deja obișnuiți cu știrile panicarde despre agențiile autohtone de turism. Avem impresia că este o vînătoare de vrăjitoare. Adevărat, au fost cîteva companii de rea credință, însă 95% dintre agențiile de turism au o relație de zeci de ani cu clienții lor și pun mai presus de cîștig satisfacția și fidelizarea acestora. Felul în care, în ultimii ani, agenții de turism sunt pur și simplu prigoniți în presă în timp ce companii mari, străine (care, oare, își lasă taxele în țară?) își fac loc pe piață și cred că respectă toate condițiile pe care agențiile trebuie să le îndeplinească: autorizare sedii (minim 16 metri pătrați la stradă, plata TVA, colaborare numai cu hoteluri, unități, apartamente autorizate ș.a.m.d.)

Oamenii care lucrează în turism ar trebui să fie relaxați, deoarece orice meserie care se adresează oamenilor și stării lor de bine este foarte dificilă, iar de cîțiva ani, agențiile de turism nu se confruntă numai cu criza, ci duc și o luptă psihologică cu amenințările din presa ce preia măsuri, directive pregătite de ministere, de Burxelles și care toate parcă au ca scop eliminarea micilor întreprinzători de pe piață. Turismul organizat este un domeniu ce trebuie pregătit în avans. În septembrie trebuie să fie gata oferta de Revelion și de stațiuni montane, de exemplu. În ianuarie trebuie definitivată oferta de vară și de Paște ș.a.m.d. În condițiile în care agențiile noastre sunt amenințate cu legi, care, subtil, le anunță ieșirea de pe piață, toată lumea e în stand-by, amînînd definitivarea ofertelor în detrimentul activității.

Asigurări emise de un singur factor de decizie

Acum vreo trei ani, s-a decis creșterea valorii poliței de asigurare de insolvabilitate, care nu este asigurarea pe care o încheia fiecare turist, ci o hîrtie pe care agențiile o lipesc de perete la loc vizibil și pentru care trebuie să se plăteasca în medie… 3000 lei în fiecare an! Problema este că aceste asigurări sunt emise de un singur jucător pe piață. În afară de un singur asigurator, nimeni nu mai încheia astfel de polițe. În concluzie, ca să ai agenție de turism trebuie să plătești 3000 RON pentru o foaie pe care o lipești de zid și pe care o poți achiziționa numai de la o sursă, iar asta după ce îi lansezi o cerere în formă de “lucrare de diplomă”, un dosar în care dai multe explicații, inclusiv despre… clienți! Această măsură a scos de pe piață mulți agenți economici mici.

alma-alexandrov

Alma Alexandrov: ”Cu certitudine, toți antreprenorii am plăti garanția de 2000-15000 euro/an, dacă am avea cumva certitudinea că ne vom putea desfășura activitatea într-un mediu corect, însă, cîtă vreme doar noi lăsăm taxele în țară și respectăm regulile pe care jucătorii mari nu le respectă, este timpul să ne gîndim să acționăm înainte de a fi nevoiți să fim obligați să alegem între variantele: angajați docili la stat sau la o multinațională, emigranți, recalificați sau șomeri”.

Anul trecut, în mai, s-a dat legea cu încasarea maximă de 5 000 lei cash, cu scopul de a obliga agențiile să crească cuantumul încasărilor și plăților prin bancă, generatoare de costuri suplimentare (un transfer bancar de valută costă peste 20 de euro).

Tot de trei ani, se lansează pe grupuri de discuții tot felul de propuneri venite din partea autorității ce reprezintă agențiile de turism măsuri care provoacă insomnia acestora deoarece toate sunt dedicate protecției consumatorului. Iar firmele românești nu înțeleg de ce nu se ocupă de chestia asta chiar protecția consumatorului.

În plus, s-a discutat despre mărirea capitalului social de la 200 pînă la 25.000 RON (!) (http://www.realitatea.net/agentiile-de-turism-au-inflorit-in-anul-2013_1348972.html), despre garanții bancare de minim 5000 Euro (!!!)(http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/turism/anat-senatul-a-adoptat-un-proiect-de-lege-a-turismului-plin-de-greseli-si-de-omisiuni-care-lasa-turistii-fara-protectie-14468743), despre creșterea sumei asigurate de la…. 50.000 la 250.000 euro (!!!) ș.a.m.d. Toate aceste măsuri sunt menite, chipurile, să apere consumatorul. Există agenții mici, cu peste zece ani de activitate, cu angajați cu peste 20 ani în turism, care nu au avut niciodată vreo reclamație. Menționez că majoritatea pachetelor turistice comercializate prin aceste agenții au o valoare medie de 300 de euro. Au existat de-a lungul timpului mari tour operatori, cu filiale în toată țara care au dat faliment și au existat “țepari mici”; în Constanța, de exemplu, exista o persoană care a fugit de trei ori cu banii turiștilor și ai prestatorilor iar, de fiecare dată, a deschis o agenție nouă și a primit licența, însă ceilalți agenți de turism – 95% – funcționează pe principiul sănătos al “fidelizării” clientului și al “demnității”. Principiul “demnității” are la bază faptul că preferi să trăiești într-un oraș ca persoană apreciată și nu ca una care este nevoită să se ascundă.

Toate măsurile amintite mai sus nu au fost însă puse în aplicare. Au fost mediatizate, distribuite pe grupuri de discuții dedicate lucrătorilor în turism, astfel încât agenții de turism trăiesc o teroare permanentă. Nu legea în sine îi sperie, ci faptul că un for care este menit să îi apere, de trei ani încoace, se tot zbate să inventeze condiții din ce în ce mai dure iar aceștia, în loc să se concentreze pe obiectul activității lor, acela de a promova hoteluri, destinații, evenimente și a organiza excursii, își consumă energia discutînd speriați despre ce li se poate întîmpla.

Toate măsurile vehiculate în presa și menite să „corecteze”, practic nu au fost definitivate. Doar au vlăguit o breaslă! În momentul de față, găsim publicat pe site-ul ANAT: “Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), spune că lucrează la asigurarea vacanţelor turiştilor prin dezvoltarea unui fond de garantare, către care să cotizeze toate agenţiile de turism. Decizia ANAT vine după ce Mareea Comtur şi Genius Travel nu au mai onorat vacanţele turiştilor, anunţând că vor intra în insolvenţă. Am decis să facem un fond de garantare, toate agenţiile de turism cu licenţă să fie obligate să plătească o sumă între 2000 şi 15.000 de euro pe an pentru asigurarea sumelor plătite de turişti.

Statul român ne protejează prin taxe? – Plătesc „fraierii” cinstiți țepele nepedepsite!

Deci, agențiile mici ar trebui să plătească între 2 000 și 15.000 de euro, pentru că… Mareea și Genius au dat faliment! Culmea este că un turist nemulțumit trîmbițează nemulțumirea lui prin toată presa. Interesant este și faptul că din 1100 de turiști care ar fi fost lăsați pe drumuri de Mareea, între 3 septembrie și 10 octombrie, nu a făcut nimeni scandal. Dubios, nu? În cazul poliței de asigurare pentru 3 000 RON primeam măcar o foaie, însă de prin contribuția la acest fond practic se va cumpăra, atenție!, dreptul de a exista! Acești bani se vor folosi, chipurile, în cazul în care o altă agenție va “lăsa turiștii în aer”. Agențiile mici – „fraierii ăia”, cei 95%  – care preferă să trăiască la lumină, nu ascunși, vor plăti pentru “țepele” celor care sunt de rea voință!

„Listele morții” publicate de ANAT includ firme autorizate! Eroare, prostie sau linșaj?

Rea voință este demonstrată de faptul că, după o întîlnire la care au participat cîteva zeci de agenții membri ANAT, imediat instituția a publicat o “listă neagră” a agențiilor cărora li s-a retras licența. Lista respectivă conține multe greșeli. Deloc întîmplător, un tour operator cu capital 100% românesc solicita pagube de un milion de euro pentru daune de imagine, deoarece unele dintre filiale se aflau pe foaia proscrișilor, în condițiile în care acolo era vorba despre o mutare de sediu într-o zonă mai bună. Pe “lista neagră” se află foarte multe agenții care sunt în regulă. ANT-ul a promis remedierea acestor greșeli, însă, deocamdată, acestea sunt distribuite mai departe pe site-ul instituției iar redacțiile din fiecare oraș publică nume de agenții care se afla eronat pe această listă. Greșelile se vor remedia, însă prejudiciul de imagine este produs și are efecte catastrofale asupra veniturilor plătitorilor de taxe cinstiți. Astfel, pe lîngă faptul că se confruntă și cu dificultăți legate de evoluția politică internațională care afectează rutele turistice, agenții trebuie acum să caute zilnic pe google să vadă ce ziare au mai publicat date eronate, activitate care nu ar trebui inclusă în fișa postului.

Se observă similitudini cu alte domenii. A fost prigoana chelnerilor prinși cu banii de sendvișuri care a dus la suspendarea activității multor restaurante. A fost “șpaga” pe bon? Nu s-a rezolvat. A fost “Colectiv”? Noi legi? Noi suspendări? Restaurante și pensiuni închise? Românul nu se intimidează ușor. Suspenzi activitatea o dată, el se înverșunează să reziste. Suspenzi a doua oară, tot rezistă. A treia oară ce face? Vinde tot și pleacă din România unde vede cu ochii.

Legea garanției sau terorismul împotriva firmelor românești?

Practic dacă legea garanției de cîteva mii de euro plătiți într-un fond va intra în vigoare, atunci toate propunerile care ne-au panicat în ultimii trei ani au avut, de fapt, ca scop doar să ne pregătească psihic pentru “marea epurare”. O agenție de turism normală, nefrancizată și neafiliată la niște companii mari, multinaționale sau chiar naționale, pe lîngă polița de asigurare, taxe la stat, chirii, salariați ș.a.m.d. nu își va permite să plătească și o taxă între 2000 și 15000 de euro/an pentru “NIMIC”, doar ca să existe, în condițiile în care în momentul de față condițiile concurențiale sunt extrem de dure. În România nu mai poți obține tarife pentru grupuri mai mici decît cele ale unor jucători foarte potenți financiar și care controlează global această piață! Iar acest fapt este extrem de grav cu atît mai mult cu cît este dublat și de teama de a vorbi despre aceste lucruri! Cu certitudine, toți antreprenorii am plăti garanția de 2000-15000 euro/an, dacă am avea cumva certitudinea că ne vom putea desfășura activitatea într-un mediu corect, însă, cîtă vreme doar noi lăsăm taxele în țară și respectăm regulile pe care jucătorii mari nu le respectă, este timpul să ne gîndim să acționăm înainte de a fi nevoiți să fim obligați să alegem între variantele: angajați docili la stat sau la o multinațională, emigranți, recalificați sau șomeri.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :