Top 5 cele mai stresante evenimente din viaţa unui om

the doorsExistă mai multe forme de stres care măsoară evenimentele din viaţa noastră. De pildă, stresul care apare atunci cînd trebuie să cumpărăm sau să remodelăm o casă, care nu e neapărat unul negativ, o logodnă, sau există un stres minim chiar şi atunci cînd aflăm că vom avea un copil, există de asemenea un stres pozitiv cînd luăm un examen important, sau cînd trebuie să începem slujba într-un nou loc de muncă. 

Numai că dacă am face o scală a celor mai stresante situaţii din viaţă, trebuie să luăm în considerare nu numai sentimentul de anxietate sau de presiune interioară ca atunci cînd ne aleargă timpul din urmă şi trebuie să predăm o lucrare la într-o perioadă foarte scurtă de timp. Un eveniment cu adevărat stresant este acea experienţă care blochează pînă şi trupul, iar persoana afectată nu mai poate să-şi folosească abilităţile fizice ca să funcţioneze în parametri normali. Tot ceea ce-ţi dă metabolismul peste cap, tot ce-ţi scade sistemul imunitar pînă la pierderea cunoştinţei sau îţi dă palpitaţii puternice pînă în pragul unui infarct sunt semne de stres peste limita normalului, ca refuz de acceptare al unei realităţi prea dureroase sau prea şocante.

De aceea stresul este o reală ameninţare pentru sănătate, iar mulţi dintre noi nu suntem învăţaţi cum să facem faţă unei situaţii stresante. Este un lucru care nu se învaţă în şcoli, licee sau facultăţi. De cele mai multe ori nici nu recunoaştem o situaţie stresantă atunci cînd apare, pentru că organismul nostru intră el însuşi într-un mecanism de auto-apărare care se dovedeşte a fi salvator. Există persoane care, pentru că nu pot face faţă unei veşti proaste leşină şi nu mai vor să se trezească decît după ce trece şocul, dar există de asemenea persoane care aparent fac faţă cu brio, funcţionează normal, se mobilizează imediat şi încearcă să treacă cît mai repede peste o nenorocire. Altele nu-şi mai revin toată viaţa. Există bărbaţi care au albit peste noapte la aflarea morţii cuiva drag şi femei care au înnebunit după ce şi-au pierdut copilul.

balansoarNiciodată nu poţi şti cum vei reacţiona într-o situaţie stresantă. Iată mai jos un top 5 cu cele mai stresante situaţii din viaţa unui om — şi cum să trecem mai uşor peste ele sau cum să acceptăm unele lucruri pe care nu le putem schimba.

1. Pierderea partenerului de viaţă sau a unui copil.

Astfel de pierderi sunt cele mai stresante din viaţa unui om. Prietenii şi familia trebuie să fie alături pentru sprijin şi ajutor pentru depăşirea perioadei de doliu, chiar dacă durerea va rămîne în suflet pentru mult timp. Căutaţi ajutor oriunde, dacă nu puteţi trece peste o astfel de durere nici după luni de zile: la preot, la doctor, la psiholog. Vă puteţi alătura Asociaţiei EMMA dacă aţi pierdut un copil şi acţiunilor lor pentru a-i celebra pe copilaşii deveniţi îngeri.

Încercaţi să vă motivaţi prin a spune: “Merit să mă simt în viaţă şi să preţuiesc viaţa. Este cel mai bun mod să celebrez memoria celor dragi trecuţi în nefiinţă.”  De asemenea recomand şi lectura cărţii „Supă de pui pentru suflet îndoliat. Poveşti despre viaţă, moarte şi cum să treci peste pierderea unei persoane dragi„.

2.    Divorţul.
Pierderea unui sentiment atît de puternic precum dragostea (sau a unui om în care ai investit sentimentele, visele şi proiecţiile tale) este traumatizantă şi cere o perioadă de recuperare. Caută ajutorul. Fie că este psihologic, fie amical. De asemenea, poate fi perioada excelentă să încerci zicala “cui pe cui se scoate”, adică să începi o relaţie sentimentală, de redescoperire, fără obligaţii, din pură curiozitate… cu tine însăţi. Vezi ce-ţi mai place, ce nu-ţi mai place, care sunt fascinaţiile şi dorinţele tale, pe care se poate să le fi uitat concentrat/ă fiind pe dorinţele celuilalt. Revezi filmele tale favorite, dă praful jos de pe cărţile din tinereţe, ascultă muzică. Fă-o în stilul tpu. Dansează. Ieşi în lume. Înscrie-te la un curs. Oricare. Ai ocazia să întîlneşti oameni interesanţi. Sau… pregăteşte-te de călătoria vieţii tale. Citeşte “Mănîncă. Roagă-te. Iubeşte”, poate-ţi vin idei. Şi reciteşte articolul Roxanei Vornicu “Un divorţ spiritual

Spune-ţi: “Timpul DOAR pentru mine este un dar. Nu am altceva de făcut decît să-l savurez pînă la ultima picătură.”

3. Mariajul.
În loc să te îngrijorezi în legătură cu toate lucrurile pe care oricum nu le poţi controla — dacă va ploua în ziua nunţii tale, de pildă, sau dacă vei mai fi sau nu îndrăgostit/ă peste 20 de ani, mai bine concentrează-te pe ce faci în prezent. Spuneţi-vă că faceţi o alegere curajoasă, care pare să fie cea mai bună. Vă iubiţi şi în fiecare zi veţi lua decizia să vă iubiţi şi să nu uitaţi jurămintele. În rest, începe o nouă etapă.

ingeri la masa4. Naşterea unui copil.
Îmi aduc aminte ca ieri primele luni în care a apărut  fiica mea în viaţa noastră, după ce pînă la 35 de ani toţi doctorii mi-au spus că nu voi putea avea copii decît printr-o minune. La 35 de ani eram deja resemnată că voi fi una din acele femei care va călători mult ca să-şi potolească neîmplinirea de femeie: aceea de a fi mamă. Aşa că atunci cînd a apărut minunea, eram pregătită pentru orice, numai să fiu mamă nu. Aveam momente cînd mă trezeam din somn pentru că auzeam un copil plîngînd şi abia după cîteva secunde îmi dădeam seama că este al meu. După 4 luni mi-am intrat în ritm, adică mai întîi săream din pat, mă îndreptam spre pătuţ şi pe urmă mă trezeam. Dar primele luni au fost într-adevăr ciudate. Aşa că am trei cuvinte pentru dvs.: ajutor, încredere, sprijin. O mamă care-ţi este alături e o mană cerească, o prietenă care să-ţi ţină în braţe copilul jumătate de oră, un soţ care să plimbe bebeluşul pentru 2 ore în timp ce tu tragi un pui de somn. E perioada în care am descoperit cumpărăturile online şi importanţa curieratului rapid.

Şi bineînţeles de fiecare dată cînd o privesc îmi spun că cel mai frumos dar pe care-l pot da fetei mele este o viaţă mai sănătoasă şi mai relaxată decît am avut-o eu. Iar acesta este lucrul care mă motivează cel mai tare.

5. Să rămîi fără slujbă.
Slujba este o mare parte din viaţa ta, este locul unde-ţi petreci cea mai mare parte din timp şi în care abilităţile tale se identifică cel mai bine — să nu mai pomenim de venitul lunar fix — ei bine, să-ţi pierzi slujba poate fi un factor de stres foarte puternic. Nu numai că te gîndeşti la pierderea locului de muncă, ci şi la un blocaj financiar pe termen lung, la căutarea unui alt loc de muncă, la adaptarea ta la o altfel de viaţă sau la un alt loc de muncă, alfel de colegi, altfel de şefi. Este o schimbare atît de majoră că mulţi îşi pierd cumpătul atunci cînd rămîn fără slujbă şi nu reuşesc să se mobilizeze prea repede, ca să depăşească momentul.

Încercaţi să vă spuneţi: “Sunt un om valoros şi util, cu sau fără o titulatură profesională” şi să vă concentraţi pe lucruri care vă fac să vă simţiţi utili, chiar dacă nu mai aduceţi bani în casă. Nu uitaţi că este doar o perioadă care trece, depinde de dvs. cît de repede vă mobilizaţi să treceţi peste.

Care este cel mai stresant eveniment prin care aţi trecut? Cum aţi reuşit să treceţi peste el?

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :