Toate fustele sus!

Mulți dintre sociologii de azi sau dintre intelectuali ar spune că România ultimilor 27 de ani este dominată de subcultură. Însă vina sau anatema nu poate fi aruncată numai asupra ultimilor 27 de ani.
Este adevărat că din 1990 încoace, adică din momentul în care „rumânul” simplu a avut acces la nenumăratele programe tv, televiziunile comerciale, adică tocmai acelea ale căror emisiuni sunt vizionate asiduu de majoritatea cetățenilor, nu s-au preocupat deloc de actul de cultură. Cu excepția PRO TV, care într-o perioadă preluase emisiunea regretatului Iosif Sava, ”Serata muzicală”, de la TVR 2, punînd-o într-un nou format. Occidental, capitalist, ceva de genul emisiunilor culturale de la ARTE sau de la France 2. Mai ține minte cineva ce s-a întîmplat cu TVR Cultural? Face parte din istorie, oricum. Nu s-au ridicat intelectualii și nici alte somități ca TVR Cultural să nu fie mazilit. Dacă au fost voci, au fost atît de slabe, că nici nu contează. Atît timp cît un articol sau o voce puternică nu schimbă nimic, înseamnă că nu e destul de puternică. Iar noi, în România, jurnaliști cu conștiință, care să meargă pînă în pînzele albe, din ce în ce mai rar.
În goana după rating și în concurență directă cu celelalte posturi comerciale, televiziunea națională a preferat să omoare și ea actul cultural. În ultimii ani putem remarca o revigorare a programelor destinate educării și informării publicului telespectator, sperăm să nu fie prea tîrziu,
Așa cum spuneam la început, vina nu poate fi aruncată doar pe ceea ce s-a petrecut din 1990 încoace. Menționînd că și sistemul de învățămînt a devenit din ce în ce mai puțin preocupat de cultura generală și mai axat pe educația științifică și educația prin modele de la televizor, fapt care a contribuit din plin la starea de subcultură a nației române din zilele noastre.
Vina însă aparține primordial, în principal, celor 45 de ani de comunism. Sau socialism. Prea mult materialism didactic în detrimentul spiritualismului didactic. Nu avea cum asemenea abordare să nu lase urme, iar umorul, dacă avea cîndva o oarecare inteligență, acum umorul de la televizor e de prost-gust, scheciurile fermecătoare de altădată sunt doar o prelungire a mahalalei din stradă.
Un alt factor important a fost școlirea peste rînd a tuturor nerozilor. Cei cu patru clase au fost înscriși la facultatea Ștefan Gheorghiu, la școlile militare, de miliție sau de securitate vegheate de Partidul Comunist Român, avid să își mărească resursa de cadre de nădejde, dat fiind faptul că la 23 august 1944 număra doar 1000 de membri.
Alții din lumea satelor, cu un pic de intelect peste media generală, au făcut cîte șapte sau opt clase. Dacă îi întrebi azi ei, se laudă că sunt școliți, că au carte, că au învățat atît din sistemul educațional comunist cît și din viață.
Rahat cu perje! Toți sunt niște inculți, dominați de aceleași idealuri gregare, de punga de făină, mălai, orez, zahăr, de sticla de ulei, de cartonul de ouă, de cei 5,5% primiți în plus la pensie cu fiecare schimbare de guvern.
Mai grav este că toți inculții ăștia votează. Și subcultura se generalizează, pe motiv de ”țara te vrea prost”. Atît de prost că la fiecare revoluție și ieșire în stradă a românilor apar pancarte bășcălioase gen ”dacă grațiați pușcăriașii, cine mai scrie cărți”. Un astfel de mesaj, fie sharuit și din greșeală, e atît de periculos că nici nu pot să explic aici.
La generalizarea unei atare stări de fapt, s-au înhămat, luîndu-se una după alta, toate televiziunile comerciale. Fie că vorbim despre hapilica lui Măruță, un realizator care bubuie de grobianism și de lipsă de empatie, fie că pomenim despre ”Mireasă pentru fiul meu” sau ”Acces direct” de la Antena 1, ”Wowbiz”, ”Te vreau lîngă mine” și Bravo! Ai stil – de la Kanal D, emisiunea lui Capatos și matinalul celor doi de la Antena 1, care mai au puțin și ies la pensie, fără ca nimic să se mai schimbe în cariera lor, fie că vorbim despre emisiunile așa-zis mondene de la Antena Stars unde aproape că vezi vidul din creierul și sufletele interpreților (că nu-i pot numi altfel pe acei moderatori). Să nu mai discutăm despre dezbaterile alarmiste de la România TV și Antena 3, se toate sunt preocupate de păstrarea gradului de subcultură sau de menținere a nivelului de mahala a publicului privitor.
Din păcate, majoritatea celor care privesc emisiunile respective este pătura tîmpă, lipită toată ziua de ecranul televizorului, zgîită la poveștile lacrimogene și insipide care se derulează pe micul ecran și care, din lipsă de alternative, nu dorește să se deștepte.
Românii de rînd au ajuns să trăiască într-o stare vegetativă. Ca o legumă sau ca o plantă ce aparține decorului, rumegînd ceea ce i se oferă, fără a gîndi cu adevărat la ceea ce vizionează, pe motivul mestecat întruna de toți acești formatori de subcultură că ”asta se vinde”, ”asta aduce trafic/rating” . Țîțe, cur și toate fustele sus.

Donald Trump în Manchester, New Hampshire, June 17, 2015. REUTERS/Dominick Reuter TPX IMAGES OF THE DAY — Image by © DOMINICK REUTER/Reuters/Corbis

Să mai mire pe cineva că România e sluga Americii? Nu, că e prea pe față. De dragul unei demnități, fie chiar și de fațadă, era de preferat mai puțin extaz în fața unui nou președinte al Americii. Dar nu, ca la comandă, azi a derulat aproape pe toate posturile eroul Trump, să nu piardă nimeni niciun minut și niciun rid de pe fața celui mai putenic om de pe planetă, care o să vină, precum Batman și Superman, să salveze România de propria prostie. Dacă nu-s niște moaște, sigur e Trump.
Nene, din spirit de originalitate, dacă mai există un strop la poporul ăsta, ca realizator sau producător tv, sau ce mă-ta ești, aș fi făcut altceva. M-aș fi scărpinat în cur sau mi-aș fi dat demisia. Dar nu. Într-un orgasm vecin cu nebunia, toți au ascultat de ordine și și-au ridicat poalele în cap, ca orice prostituată gata să-și vîndă conștiința pe nimic. Ca și pînă acum.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :