Timp pentru bani sau timp pentru suflet?

10999090_1054604884553657_8937985051230682962_nAu fost vreo două-trei luni în care m-am auzit spunând prea des că nu îmi ajunge timpul. Fizic chiar nu îmi ajungea. Nu am știut cum să îl gestionez, când să turez motoarele la maxim şi când să le opresc, nu am putut să stabilesc priorități pentru că absolut toate activitățile mi-au fost obligatorii şi importante într-un lanț din care o singură verigă lipsă mi-ar fi afectat tot echilibrul.

Am reușit să trec bine de toate încercările şi uite-mă la început de vacantă cu sentimentul că wow, e deja jumătatea lunii iulie. Stai așa, unde naiba a zburat jumătate de vară?! Nu știu dacă funcționez în parametri temporali obișnuiți, dar mie ziua îmi pare extrem de scurtă şi cu prea multe de făcut, știu, am mai spus asta. Dacă însă ai şi tu aceeași senzație, hai să vedem care sunt soluțiile pentru a mânui eficient aceste ore care ne compun zi după zi propriul destin.

Mai întâi, să luăm în calcul faptul că o zi bună înseamnă maxim 18 ore, dar media este undeva la 16 ore în care putem fi activi.

Între 7-9 dimineața, timpul este consumat pentru ritualul de frumusețe, mic dejun, informare, comunicare, cel puțin un drum către o chestiune administrativă (plătit de facturi sau dus copii la grădiniţă/școală).

1907527_840412279368993_1309503203845895631_nÎn intervalul 9-11/12 avem două-trei ore de maximă eficiență, dacă știm ce să facem cu ele. Între 12-14/15 este un timp bun pentru masa de prânz şi socializare. Mai urmează alte 3 până la maxim 5 ore de activități legate de viaţa profesională. Pentru noi rămân efectiv 4-5 ore înainte de culcare. Din care o oră înseamnă duș, cină, pregătire pentru a doua zi, asta în cazul fericit când nu ai un copil, doi sau trei.

Ce e de făcut? Din experiență sunt zece puncte forte de care e bine să ții cont. Toate te pun pe tine în centrul zilei (și al atenției). E o chestiune de exercițiu deși, uneori şi cei mai experimentați în ale time managementului o fac lată. Așadar:

  1. Trezește-te la 6-7. Ia totdeauna un mic dejun în timpul căruia să fii tu cu gândurile tale şi intențiile pentru ziua care urmează. Dă drumul la muzică, lasă știrile. Nu pleca   târziu de acasă. Pe drum ascultă muzică bună, un audio book, ceva care să-ţi deturneze creierul de la agitația rutieră. Sau dacă insiști, treci pe știrile radio.
  2. Rezolvă taskurile dificile şi urgente înainte de prânz. Acum este cea mai bună perioadă pentru telefoane. Zâmbește, indiferent cine este la celălalt capăt al firului?! Whatever..
  3. Ora de prânz este obligatorie. Este şi o ocazie în care poți să socializezi, să împingi un proiect sau să inițiezi altele. Nu rata ora asta. Mănâncă încet ceva lejer şi păstrează-ţi optimismul. Dacă nu ții la etichetă găsește un loc de unde poți să faci câțiva pași în aer după desert. Te va scuti de inevitabila senzație de somn şi vei face impresie bună persoanei cu care ai luat prânzul (nimeni nu mai face asta, o să-ţi spună).
  4. palarieÎnapoi la muncă. E timpul să stabilești întâlnirile pentru a doua zi la prânz sau la prima oră. Nu amesteca cina cu munca, e o prelungire inutilă a sentimentului că TREBUIE să faci ceva. Dacă ești freelancer în orice domeniu, poți să schimbi întâlnirile de la prânz cu seara, probabil munca ta îți face plăcere oricum, deci nu vei avea senzația  “trebuie să mă întâlnesc cu…”. Vei gândi, “abia aștept să bem o bere, poate facem un proiect împreună”.
  5. Nu lucra după ora șase. E muncă în zadar, neproductivă şi generatoare de frustrări. Pentru tine că ai fi putut fi la sală la ora aia, pentru nevastă-ta că trebuia să iei tu copilul de la grădiniță să mai ajungă şi ea la un coafor, pentru amantă ca niciodată nu îți faci timp de ea, pentru iubită, că nu vezi mai departe de munca ta relația care pare așa, un accesoriu. Știți şi voi toate astea, nu trebuie să le subliniez prea tare.
  6. Există un timp când e mai important să turezi la maxim şi există un timp când poți să te oprești. O oră, o zi, o săptămână. Tu știi cel mai bine. Important este să nu amâni acel moment. Oprește-te exact când ai început să te gândești la asta. Tot ce trece dincolo de semnalul nu mai pot, se va întâmpla cu niște sacrificii pe care viaţa asta nu le cere de la tine, deci nici un job nu le merită.
  7. Niciodată, dar niciodată nu rata un eveniment important pentru oamenii pe care îi iubești, de la o lecție deschisă la grădinița, la serbări, aniversări ale babacilor, paharul de vin pe care prietena ta din copilărie aşteaptă să îl bea cu tine de câteva luni bune. Oamenii sunt importanți. Nu trebuie să ai mulți oameni importanți în viaţa ta, dar dragostea înseamnă prezență şi înseamnă lucruri făcute acum, nu promisiuni pentru când ne facem timp.
  8. Renunță la lucruri inutile precum: minutele bune în care dai zoom pe pozele cu gagici de pe FB, minute întregi în care înjuri şi hărţuieşti alți conducători în trafic, rutina de dragul rutinei, regretele pentru ce a fost şi fricile pentru ce nu s-a întâmplat încă.
  9. 10404203_865546600192023_543309090801659877_nViaţa este făcută din câteva zeci de mii de secvențe temporale numite acum, singurele realități care contează. Iar acum, tu ai cea mai mare nevoie de tine.
  10. Când dai din timpul tău, fă-o cu două condiții: pentru bani sau pentru suflet. Alte activități nu merită decât consum minim de energie şi irosirea resurselor spațio-temporale. Nu pierde timpul cu nimic şi pentru nimeni, folosește-l întotdeauna pentru tine şi ce e important. Alege să faci acea activitate care înseamnă jumătate din viaţa ta bine petrecută.

Vă las, e timpul pentru un pahar de vin cu iubitul meu.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :