The Danish Girl

eddie-redmayne-the-danish-girlSe pare că anul 2015 a fost unul important în ceea ce priveşte acceptarea şi deschiderea media către lumea şi provocările vieţii celor care aparţin minorităţii sexuale a transsexualilor. Nu am afişat public  un punct de vedere asupra acestei realităţi, am fost tentată să dezbat cazul Caitlin Jenner, dar presa internaţională a speculat prea mult, aproape abuziv acest subiect, încât am renunţat.

Dincolo de realitate însă, ne rămîne filmul. Mai departe de politici media şi afaceri, nu puteam să nu vă aduc filmul The Danish Girl, o capodoperă actoricească. Este povestea romanţată a soţilor Gerda Wegener şi  Einar Wegener. Filmul începe cu secvenţe din viaţa acestui frumos cuplu de pictori în inima lui 1920, Copenhaga. Gerda şi Einar sunt mai mult decît soţ şi soţie, sunt prieteni, parteneri şi, ulterior, complici. Printr-un concurs de împrejurări, tînărul soţ, Einar, experimentează aparent pentru prima dată sub ochii soţiei, plăcerea de a intra în pielea unei femei. Mai întîi, atingerea catifelată a unei rochii, curgerea lină pe trup a unui furou de mătase, delicateţea unui dres, mişcările gratiose ale piciorului într-un pantof cu toc abia ivindu-se de sub dantelele fine. Mintea lui Einar simte ceea ce sufletul său probabil ştia demult, de cînd prietenul său îl sărutase, copil fiind.

Eddie-Oscars-022715Succesiunea de momente ale preluării lui Einar de către Lili Elbe este gradată cu precizie de către regizorul Tom Hooper. Eddie Redmayne face un rol impecabil. Atît de autentic încît oricît de plin de prejudecăți eşti, îţi va fi imposibil să nu fii mişcat de gesturile sale, de mimica sa naturală, de congruența a ceea ce vrea să transmită cu fiecare macro sau micro mişcare a trupului şi feţei lui. Eddie a mai impresionat în rolul lui Stephen Hawkins din filmul The Theory of Everything. Şi acolo, ca şi aici, acest actor face că filmul să prindă viaţă. Nici costumele nu sunt uşor de trecut cu vederea, iar scenografia este gîndită în cel mai mic detaliu ca să sprijine transformarea lui Einar în Lili. Este de apreciat şi jocul tinerei  Alicia Vikander pe care o remarcasem mai ales în A Royal Affair. Ambii au primit critici favorabile, multe nominalizări şi probabil vor obţine premii pe măsură.

Chiar dacă nu respectă adevărul istoric, cei care apreciază arta filmului vor admite că povestea a fost impecabil spusă, dincolo de ceea ce ei au reprezentat în realitate. Un film de aproape zece, performanța actorilor principali 10+.

Enjoy!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 3 mai 2021

    […] ”Daneza” – povestea primului transsexual, despre care Monica a scris mai multe aici. Bun actorul, ce să mai! […]

Comentează :