Terapia cu lumina polarizată în tratarea depresiei de iarnă

Lipsa luminii puternice și scurtarea zilelor din timpul iernii îi fac pe mulți dintre noi să se retragă, cu o ceașcă de ceai sau de vin fiert, în casă. Apetitul scade, nevoia de somn crește și, deși am fi tentați să le punem pe seama comodității sau confortului de a sta cuibăriți în pat, acest lucru poartă numele de Tulburare Afectivă Sezonieră sau depresie de iarnă.
Uneori, această tulburare se manifestă sub formă de depresie severă, anxietate sau letargie, ajungînd să creeze probleme în relația de cuplu sau la locul de muncă.
Această stare de letargie apare din cauză că nivelul redus de lumină din timpul iernii nu poate regla hormonii care ne acționează trezirea și somnul, dar și starea de bine sau de depresie.
Pentru că nu toți ne permitem să călătorim în țări exotice, acolo unde putem beneficia de proprietățile vindecătoare ale soarelui, putem apela la tratamentul cu lumină polarizată, terapie care este folosită în special de tările nordice, numărul celor afectați de lipsa zilelor cu soare fiind covîrșitor. De multe ori, tratamentul cu lumină a dat roade în depresii, atunci cînd medicamentele n-au dat rezultate. În plus, terapia cu lumină polarizată are costuri cu mult mai reduse ca medicamentația anti-depresie.
În ce constă tratamentul cu lumină polarizată?
Tratamentul se face cu o lampă de 250-400 W, care emite lumină în fascicule concentrate, fiind distribuite în planuri paralele. Prin expunerea la aparat timp de cîteva minute, lumina ajunge la o adîncime de 2,5 cm sub piele, fără ca pacientul să simtă o senzație de arsură sau disconfort. În acest fel sunt activate procesele de regenerare și crește absorbția de oxigen în țesuturi.
Depresia este tratată cu succes prin lumină intens pulsată, prin stimularea circulației locale, care conduce la creșterea proceselor metabolice în țesuturile expuse luminii. Între efectele neurobiologice ale luminii, se numără și stimularea secreției de serotonină și dopamină, cunoscute sub numele de hormoni ai fericirii.
Acest tratament este folosit din 1981 și nu au fost constatate efecte nedorite, fiind aplicat cu succes și nou-născuților cu afecțiuni post-natale. Cu toate acestea, se recomandă ajutorul unui specialist.
O ședință durează circa 4-8 minute, la indicațiile doctorului, în fucție de severitatea bolii și poate fi asociată cu cromoterapie, aromoterapie sau alte terapii complementare, pentru un rezultat și mai bun.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :