Terapia cu lipitori sau ”vampirii” care ne fac bine

Vampirii care fac bine

Pe vremea când nu existau aqua park-uri şi copiii aveau bunici la care mergeau în vacanţă, lacurile şi iazurile erau locuri de distracţie. Şi în acele timpuri şi acele locuri, monştrii adâncurilor erau lipitorile, de care trebuia să-ţi păzeşti picioarele. Aceasta era doar percepţia noastră pentru că se pare că, încă din vechime, dizagrațioasele creaturi erau folosite ca leac natural.

Sângele, în tradiţia populară românească, era considerat locul în care exista sufletul, iar sângele, de om sau animal, nu putea fi vărsat oriunde pentru a nu pătrunde în oameni, animale sau plante şi a nu intra, astfel, în interacţiune cu sufletele acestora. O metodă de tratament, încă din antichitate, este folosirea lipitorilor pentru bolnavii hipertensivi sau pentru cei cu infecţii ale sângelui. Medicii traci utilizau lipitorile pentru normalizarea presiunii sângelui, în cazul comoţiilor cerebrale, al traumelor, pentru înlăturarea deochiului, a blestemelor, pentru calmarea acceselor de isterie.

În secolele XIX-XX, la noi în ţară, tratamentul pentru oricare boală începea cu aplicarea lipitorilor. Erau folosite nu numai în scop medical, ci şi în tratamente cosmetice, fiind aplicate după ceafă pentru îmbujorarea femeilor. Astăzi, hirudoterapia sau terapia cu lipitori este o metodă eficace şi serioasă de tratament, cunoscută încă din antichitate. Hirudoterapia a depăşit demult aria rurală, fiind un tratament alternativ întâlnit în cabinetele terapeuţilor naturişti.

În 1990, a fost formată Societatea Mondială de Hirudologi şi în 1991 a avut loc primul Congres Mondial Hirudologic. Din 2001, conform ordonanţei Ministerului Sănătăţii, lipitorile sunt ca o seringă de unică folosinţă (se folosesc o singură dată, după care sunt sacrificate). Analizele ştiinţifice confirmă acţiunea terapeutică a hirudinei (substanţa care se găseşte în saliva lipitorilor) asupra organismului uman. În saliva lipitorilor se mai găsesc încă 30 de substanţe active, care nu pot fi sintetizate sau create pe cale artificială. Lipitorile sunt aplicate în puncte bine stabilite în medicina orientală. După ce sug sângele bolnavului, efectele sunt resimţite imediat asupra organelor suferinde: se opresc spasmele vasculare, se îmbunătăţeşte alimentarea ţesuturilor, se calmează durerile, se îmbunătăţeşte metabolismul. Saliva lipitorilor are acţiune antinflamatoare, antibacteriană și de purificare a sângelui. Rana mică, provocată de înţepătură, se vindecă foarte repede. Şedinţa durează de la 10 minute la câteva ore, în funcţie de gravitatea bolii, iar concentraţia de toxine din sânge după o şedinţă de hirudoterapie, scade de zece ori.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :