Țeno – între Sex și Dumnezeu

Numai titlul acesta ar cere o dezbatere amicală de șapte ore și o sticlă de whisky. Cu Mihai Țenovici lucrez de-o viață, aș putea spune, din 2002, ca să fiu corectă și n-am tras nici măcar o băută deși am terminat două lucrări frumoase împreună (așa spun criticii). Când l-am cunoscut, eu scriam cărți pentru copii, el făcea caricaturi pentru o revistă pentru adulți. Se numea ”Sex de râs”, dar bineînțeles nimeni nu râdea acolo, mai ales cei care lucrau la ea. Țenovici, alintat de prietenii apropiați Țeno, a ilustrat inclusiv o povestioară macabră, transformată în parodie, care se numea ”Sperma în bucate”. Poate ilustra orice, și o face cu un talent ieșit din comun, cu o imaginație de fiecare dată surprinzătoare, în spatele

căreia se află o erudiție sclipitoare. De la fabule la povești cu cavaleri și zâne, de la coperte pentru edituri la publicitate outdoor. A pictat și o văcuță de porțelan, la celebrul târg al vacilor de porțelan. A fost atât de reușită ”Varca lui Noe” că i s-a furat arca de pe spinare. Fără el, legendele mele n-ar fi fost la un pas de a câștiga în 2005 premiul pentru cea mai bună carte pentru copii, iar ”Balada Căpșunilor fără culoare” n-ar fi existat. După o scurtă trecere prin edituri, Mihai s-a lăsat de slujbele de opt ore și s-a aruncat cu capul înainte în pictură, care, după cum știm cu toții, în România… etc.

 

  Ce nu știu mulți despre Mihai Țenovici, care se mai semnează uneori cu pseudonimul Mathias K., este că marea lui pasiune – pentru care a studiat atâția ani și încă o mai face – este pictura, pentru el ”un viciu al naturii şi în acelaşi timp un mod firesc şi spumos de analiză interioară, o cale spre libertate”. Dacă-l întrebi ce alte pasiuni mai are în afară de pictură, răspunde ferm ”Sexul şi Dumnezeu”. Dintre toate formele de exprimare în pictură, Țenovici  a ales o direcţie îndreptată către primitivism, un primitivism expresionist, dacă nu cumva este un pleonasm. La capitolul ”pictura erotică” să-l lăsăm pe el să explice.

”Subiectul este amplu pe măsură constrângerilor care l-au definit în ultimele sute de ani la noi, şi mai mult chiar. Este foarte interesant că ne este ruşine să vedem actul sexual, în ciuda faptului că numai datorită lui existăm pe lumea asta. Deci, în mod normal ar trebui să fim mândri de el şi să ne bucurăm de

reprezentarea lui, aşa cum se
întâmpla în antichitate spre exemplu. Mă frapează tabu-ul sub care a fost plasat de atâta vreme. Este ciudat că toată media este sufocată de sex, şi cu toate astea este încă un tabu. Se prefera să fie pomenit la o bere, la o bârfă sau şoptit la ureche, dar în nici un caz într-o discuţie „respectabilă”, unde, dacă va fi pomenit cumva sexul, o să fie tratat foarte filozofic şi doct, ca nu cumva „domnii şi doamnele bine crescute” să îşi murdărească imaginea imaculată cu un anal sau o felaţie verbală. Aşa că am mers în direcţia asta şi am înfăţişat scene cât mai explicite, dar în dorinţa de a le trata ca subiect estetic, nu pornografic. Am găsit că este destul de greu, pentru că automatismele mentale sunt bine înrădăcinate. Toată seria înfățișează acest experiment.”

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :