Temele – calvar pentru copii și părinți

Creați un ambient prietenos pentru realizarea temelor

Educația nu se face doar la școală, ci și acasă. Mai mult decît atît, educația începe acasă. De aici și vorba ”Nu ai cei șapte ani de acasă”, spusă celor care consideră că doar școala este responsabilă pentru insuccesul copiilor.
Frecventarea școlii vine la pachet cu responsabilități pentru copii, dar și pentru părinți. O mare problemă sunt temele pe care copiii le au pentru acasă.
Cînd și de ce devin temele un calvar pentru copii, dar și pentru părinți? Deși sunt voci care afirmă că temele nu sunt necesare pentru că pun presiune prea mare pe copil, sunt și specialiști în educaţie care susţin beneficiile temelor, printre care faptul că îi ajută pe copii să-şi fixeze informaţiile învăţate în clasă şi că îi pregătesc pentru o autonomizare a procesului de învăţare. Consider că temele îl responsabilizează pe copil.

Tema este o sarcină care presupune responsabilizare, renunţare la joc şi relaxare în favoarea executării unor sarcini ce solicită concentrare, atenţie, răbdare, înţelegere, memorare. Copiii au nevoie să înţeleagă că temele reprezintă o regulă care trebuie respectată, iar încălcarea acestei reguli poate atrage după sine o consecinţă.
Pentru a dezvolta o rutină din făcutul temelor, copiii au nevoie de sprijin. Aşa cum v-ați învățat copiii încă de mici să exerseze îmbrăcatul, încălţatul, spălatul pe dinţi, tot la fel procedăm şi în ceea ce priveşte realizarea temelor.Atunci cînd regula devine o rutină, se transformă într-un comportament automat și nu mai este nevoie să îi amintim zilnic copilului ce sarcină are de executat. Acest lucru poate dura luni de zile, așa că… fiți perseverenți! Mulţi dintre copii abia spre clasa a II-a sau a III-a reuşesc să-şi finalizeze singuri temele, fiind ajutați doar dacă au dificultăţi de înţelegere a cerinţelor temei.

Este de ajutor pentru copil să îi validăm emoţiile de disconfort asociate acestor noi cerinţe, spunîndu-i ceva de genul: „Da, observ că îţi pare dificil să realizezi această activitate. Înțeleg că vrei să te mai joci. Însă este necesar să faci această temă, pentru a fi mai bine pregătit la şcoală. O să te joci după aceea.“
Iată și alte sugestii menite să vă ajute:
– stabiliți un program clar pentru teme;
– faceți împreună cu copilul un plan de teme;
creați un ambient prietenos pentru realizarea temelor;
– explicați-le că este bine să-și facă temele în liniște, departe de factorii perturbatori (tv, telefon etc);
– motivați copilul prin recompense (lăudați-l, îmbrățișați-l, oferiți-i ceva dulce);
– monitorizați activitatea copilului;
– fiți un exemplu pozitiv (arătați-i că și dumneavoastră aveți “teme” precum: menajul casei, stabilirea bugetului, respectarea responsabilităților de la muncă);
– ajutați-l cînd are nevoie, dar fără a interveni mai mult decît necesar.

Să vă fie cu folos!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :