Suntem cercetași, prin lume hoinărim… și la „Școala după școală” azi poposim

DSCN4853Acum aproximativ o lună Organizația Națională „Cercetașii României – CL Cercetașii Marini” și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizau  în Aula „Adrian Rădulescu” a muzeului constănțean ceremonia de predare în custodie a Capsului Timpului către Muzeul de Istorie națională și arheologie Constanța. Cu acest prilej, era vernisată o expoziție care urmărea să prezinte istoricul cercetășiei în România, în general, și în Dobrogea, în special.

DSCN4913Ce este „Capsula Timpului”?

Pentru celebrarea a 100 de ani de la începuturile cercetășiei în România, în anul 2013, s-a realizat o Capsulă a Timpului. Este vorba despre un cufăr, sculptat cu multă măiestrie de un meșter popular, în care au fost adunate obiecte și amintiri ale cercetașiei din acest început de veac. Astfel, cercetașii de azi au avut minunata idee ca această „Capsulă a Timpului” să rămână sigilată și să fie deschisă peste 100 de ani de viitori cercetași, cei ai anului 2115. În toată această perioadă, cufărul va fi expus în locuri reprezentative și publice.

Scurt istoric

Despre istoricul cercetășiei în România vor vorbi invitații mei din această seară la a 31-a ediție a emisiunii “Școala după școală”. Ce trebuie să reținem până atunci este că fondatorul mișcării cercetașilor a fost lordul Baden Powell, născut la Londra în 1857. Acesta a încercat să reformeze metodele spartane de pregătire militară și a introdus activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A organizat în 1907 o tabără pentru 20 de tineri în cadrul căreia a promovat spiritul de aventură, lucrul în echipă și progresul personal prin forțele proprii și prin fair-play. Acesta este momentul când ia naștere cercetășia.

DSCN4827Cercetășia în România

Geologul și savantul Gheorghe Munteanu-Murgoci, aflat în vizită în Anglia, ia contact cu cercetășia și, întorcându-se la București, va deveni principalul inițiator și conducătorul primelor grupuri de cercetași români. În timpul Primului Război Mondial, cercetașii români au fost prezenți activ în spatele frontului, înlocuind sanitari, curieri, telegrafiști.

Până în primăvara anului 1929, cercetașele au activat ca grupuri distincte, încadrate în Marea Legiune a Cercetașlor. Cea mai celebră reprezentantă este Ecaterina Teodoroiu, „eroina de la Jiu” a Primului Război Mondial.

La 18 ianuarie 1930 este înființată o organizație a cercetașelor, separată de cea a băieților, Asociația „Cercetașele României”.  Simbolul lor era frunza de trifoi. Doi ani mai târziu, erau deja înregistrate 23 cohorte, formate din 2078 cercetașe, conduse de principesa Ileana a României.

DSCN4839Promisiunea Cercetaşului 

„Promit, pe onoarea mea, să fac tot posibilul să slujesc lui Dumnezeu şi Țării mele, să-mi ajut aproapele în orice moment şi să mă supun Legii Cercetaşului.”

Despre toate aceste detalii interesante și multe altele, despre curajul, spiritul de aventură și despre ce înseamnă să fii un adevărat cercetaș, despre cum sunt educați cercetașii din România vom vorbi azi, începând cu ora 18.00 la Litoral Tv cu președintele cercetașilor români din Dobrogea, dna Eva Irina Litcanu și Lavinia Gheorghe, muzeograf MINAC. Pentru cei care nu prind postul pe rețelele de cablu, puteți urmări emisiunea “Școala după școală” și online pe www.tvlitoral.ro.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :