Studii superioare pentru terapeuții specializați în medicină complementară

ayurveda-utensilsÎn România, mulți terapeuți au un statut incert, în sensul că diplomele de medicină alternativă dobîndite în țara noastră nu sunt, de regulă, încadrate la studii superioare, exceptînd acupunctura, care poate fi practicată doar de medici, sau masteratul în boli de nutriție. Pe de altă parte, mulți dintre ei profesează doar pe baza unei diplome, fără a avea aviz de liberă practică.

Pentru cei care doresc să-și continue studiile în medicină complementară/alternativă, soluția este străinătatea. Însă, costurile unui curs în afară pot fi destul de piperate, pot porni de la 3000 euro, pînă la 12.000, în funcție de gradul sau specializarea dorite și durează în jur de 3-4 ani.

Din dorința de a găsi un program de masterat/ doctorat la un preț rezonabil, am ajuns cu căutările în India, una din țările care a dezvoltat acest concept de medicina alternativă, ba chiar a creat un sistem medical antic- Ayurveda. Am găsit  Alternative Medical Council Calcutta (Consiliul pentru Medicină Alternativă Calcutta) , organizație constituită legal, recunoscută atît în India, cît și pe plan internațional, conform Legii XXVI din 1961 a guvernului din Bengalul de Vest , bazată pe Legea XXI din 1860 , a Guvernului Central-Instituții literare și științifice , 1854, după cum scrie și pe site-ul lor: http://www.amccindia.com/. Din fericire pentru românii care optează pentru un curs de specializare în domeniul medicinei complementare, anumite cursuri pot fi predate și prin corespondență. Unele, însă, au nevoie de practică și, pentru asta, Alternative Medical Council Calcutta pune la dispoziție un program de 10 zile, în fiecare lună, prin care studenții pot pune în practică teoria învățată. Instituția organizează și workshop-uri sau seminarii, atât în format clasic, cât și online.

AMCCPrețurile oferite de Alternative Medical Council Calcutta sunt accesibile buzunarului nostru: 300 $ pentru un certificat în Naturopatie, Acupunctură (mare atenție, nu poți profesa acupunctura în țara noastră decît dacă ești medic!), Terapii Complementare, Terapie prin Dans, Reflexologie, Remedii Florale Bach, Homeopatie, Magnetoterapie sau Fitoterapie. Durata acestor cursuri este de un an. Pentru licență, dacă ai deja o diplomă în medicină complementară, trebuie să urmezi 2 ani de cursuri în specializarea aleasă și costurile ajung la 500 $.  Un masterat în medicină complementară durează 3 ani și costă 550 $. Pentru doctorat, trebuie să prezinți diplomele de licență și masterat, iar costurile ajung la tot la 550 $ pentru studenții din afară sau 22 000 rupii indiene, pentru studenții din India. Dacă te-ai hotărît să-ți începi sau să-ți continui studiile în medicina alternativă, ar fi bine să știi, așa cum îți spuneam la începutul articolului, că îți trebuie aviz de liberă practică să poți profesa.

Medicina alternativă este orice abordare disponibilă de vindecare, dar care nu intră în domeniul medicinei alopate. De multe ori, medicina alternativă reușește să trateze cu succes cazuri grave, pe care medicina clasică, tradițională le abandonează.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. B.L. spune:

    Studiile de licenta sunt online?

  2. Tamara Iscru spune:

    Buna seara . Unde se fac înscrierile pentru cursurile de medicina complementara?

Comentează :