Spune NU îmbătrânirii

 Tinerețe fără bătrânețe și viața cu vitamina C  

            Pe lângă clasicele măsuri de păstrare a unui organism cât mai tânăr și sănătos, ca de pildă o viaţă cumpătată, ordonată, alimentaţie echilibrată, evitarea exagerată a băuturilor alcoolice, a fumatului, combaterea sedentarismului prin mișcare în aer liber, exerciţii fizice, mersul pe jos etc., vitamina C este un aliat puternic împotriva îmbătrânirii premature.

           Vitamina C este un antioxidant necesar pentru cel puţin 300 de funcţii metabolice din organism, inclusiv pentru creşterea şi refacerea ţesuturilor, funcţionarea glandei suprarenale şi sănătatea gingiilor. Mai mult decât atât, neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi (soare, frig, poluare, detergenţi, substanţe nocive din creme, praf), cauza semnelor de îmbătrânire prematură a pielii.

Este utilizată în tratarea tuturor tipurilor de piele, dar cu precădere pentru pielea grasă, deoarece limitează înmulţirea bacteriilor responsabile cu formarea coşurilor.

            Este importantă pentru metabolismul acidului folic, al tirozinei şi al fenilanalinei. Utilă în producerea hormonilor antistress şi a interferonului, o proteină importantă a sistemului imunitar. Ea ajută şi la absorbţia fierului în organism, intervine în menținerea oaselor, a dinților și a vaselor sanguine, reduce simptomele negative ale astmului, ale colesterolului, protejează împotriva infecțiilor și crește imunitatea organismului. O alimentație bogată în vitamina C ajută în prevenirea cancerului. Excesul de vitamina C nu este periculos pentru sănătate, dar poate provoca diaree și arsuri stomacale.

Spune DA vitaminei C

Tratată cu creme care conţin acest antioxidant în concentraţie mare, pielea îşi recapăta fermitatea şi elasticitatea, arătând mai netedă şi luminoasă. Vorba aceea ”Vitamina C de nu folosești, de sănătate n-ai să plesnești”. Și cum o sănătate bună se reflectă într-o piele impecabilă aveți grijă ca atunci când vă alegeți cremele de întreținere să conțină importanta vitamină C. Aplicarea acestei vitamine pe cicatricele acneice are ca efect dizolvarea rădăcinilor adânc îngropate în epidermă şi curăţarea tenului, procedeu obligatoriu în cabinetele cosmetice. În combinație cu vitamina E şi beta-carotenul are un efect și mai eficient. De aceea, măștile bogate în vitamina C și E sunt cele care dau pielii o suplețe de invidiat.

          Surse naturale de vitamina C: fructele arbuştilor (zmeură, coacăze), citrice şi legume verzi, sparanghelul, varza de Bruxelles, pepenele galben, varză, frunzele de păpădie, napii, grepfrutul, lămâia, mango, broccoli, portocale, papaya, kiwi, căpşuni, caise, castane, spanac, roşii, ananas, măceşe, pătrunjel, ceapă, usturoi, ridichi. Proaspăt stors, sucul de portocale este o bună sursă de vitamina C, băut în fiecare dimineață vă va revigora și energiza mai mult decât o cafea.

 
Simptome ale carenței de vitamina C:
–          Dacă aveți o senzație cronică de oboseală și de tristețe;
–          Dacă vă simțiți mușchii slăbiți;
–          Dacă aveți dureri articulare sau osoase;
–          Dacă rănile dvs. se cicatrizează greu;
–          Dacă suferiți de anemie cronică;
–          Dacă vasele sanguine se inflamează cu rapiditate;
–          Dacă contractați prea repede virușii din atmosferă și răciți regulat.
 
 
Când este recomandat să măriți aportul de vitamina C în organism:
–          Într-o perioadă de stress cronic;
–          În perioade de adaptare de la vremea foarte calda la cea rece;
–          În cazul în care sunteți fumător activ sau pasiv;
–          În perioada de gravidie și lactație;
–          Copiii în perioada de creștere;
–          Bătrânii;
–          Dacă sunteți internat în spital;
–          Dacă aveți o dietă mai degrabă carnivoră și vă lipsesc vegetalele din ea;
–          Dacă sunteți locuitor al unui oraș de peste 100 000 de locuitori.
 
 
 
 
 
 
 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :