Spanac cu ouă ochiuri

Timp de pregătire: 5 – 10 min
Timp de preparare: 20-25 min
Pentru 4 – 6 porţii
 
După iarna lungă şi grea cu friptane, copane şi tot felul de alte cărnuri, tare mai simţim nevoia de ceva verzituri, nu-i aşa? Şi când mai durează şi puţin să prepari, ar fi şi păcat să nu profităm. Dar cu ierburile astea nu-i chiar aşa de simplu, că sunt mulţi care strâmbă din nas ba că ce-i aia “mâncare din sunt”, ba că ştevia e prea acrişoara, ba că urzicile au un gust nu ştiu cum. Calea de mijloc zic eu că e spanacul.
 
Ingrediente
 
1,5 kg spanac (din 2 kg crud, apoi fiert sau la borcan sau congelat şi lăsat să se dezgheţe)
3-4 căţei de usturoi
2 linguri ulei sau o lingură cu vârf de unt
250 – 300 ml lapte
200 – 250 g smântână
sare
 
 
Pentru femeile kamikaze (cum am fost şi eu de data asta, dar până la anul sigur nu o să mai fac) spanacul este o plantă care se găseşte în snopuri generoase în piaţă. Iei două kilograme, munceşti vreo oră să rupi frunzuliţele de pe codiţe, speli bine bine, apoi se fierbe în apă cu sare vreo 5-6 minute. Se scurge şi se toacă mărunt cu un tocător de lemn (cel pentru vinete este perfect), pentru ca lama de metal a cuţitului oxidează spanacul şi îi fură din proprietăţi. La final vom avea cam 1,5 kg de verzitura mărunţită.
Dar pentru cine îşi doreşte şi ceva bun şi rapid de preparat, să mulţumim tehnologiei care permite conservarea spanacului în stare semi-cruda la borcan sau congelat. Şi acesta după scurgere mai poate fi bătut puţin cu tocătorul de lemn, pentru a fi cât mai aproape de starea de “piure”.
 
Tăiem mărunt usturoiul, îl aurim puţin în untul topit în cratiţă (sau în ulei), după care puţin câte puţin adăugăm spanacul, amestecând uşor. Imediat ce prinde căldură, spanacul va mai lasa puţină apă, dar ca să fim siguri că nu se prinde, e indicat să stăm atenţi lângă. Se adăugă laptele şi sărea şi se acoperă, totul pe foc mediu. Lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când, până simţim la gustat că frunzuţele nu mai sunt tari şi cumva “nisipoase”, ci moi şi fine. În mod normal, nu are cum să dureze totul mai mult de 20 de minute. La final se adăugă smântâna şi se amestecă uşor până la omogenizare. Între timp se prăjesc ouăle ochiuri. Trebuie să recunoaştem că totul e rapid, iar combinaţia spanac verde cu alb şi galben de la ouă e foarte plăcută şi ochiului.
    Poftă bună!
🙂 Mala Hierba recomandă :

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :