Somnul, un prieten ignorat pe nedrept

Conform unui studiu (care a fost ținut secret ani de zile și hop, a ieșit de curînd la iveală), lucrurile nu sunt deloc roz în ceea ce privește odihna și somnul oamenilor din ziua de azi. Cam 14 ore pe săptămînă de somn le pierzi din diverse motive, fără să-ți dai seama.

Soarele și luna și-au făcut cununa

Experții somnului recomandă minim 8 ore de somn pe noapte pentru ca sănătatea să nu aibă de suferit, dar foarte rar se respectă recomandarea aceasta, așa că, în medie, omul modern doarme cam 6 ore pe noapte, de-aici deficitul de 14 ore pe săptămînă.

Desigur, timpul e prețios și nu e timp de dormit prea mult, sunt filme de văzut, cărți de citit, mîncare de făcut, proiecte de terminat, cărți de scris, copii de crescut și probabil că te întrebi: ”cum să recuperez timpul de dormit cînd deja sunt foarte ocupat/ă? De unde să găsesc 14 ore în plus ca să mai și dorm?”

Odihna e un lux pentru omul modern care trebuie să fie mereu la curent cu tot ce se întîmplă în lume. Și deși foarte multă treabă se rezolvă apăsînd pe cîteva butoane, în continuare omul modern este ocupat.

Ocupat să butoneze telefonul, laptopul, internetul. Ocupat să știe ce se întîmplă în altă țară, fiindcă tot ce se întîmplă departe îl poate afecta și pe el. Ocupat să afle ce mai face vecinul/ vecina și apoi e tot mai ocupat să comenteze ce fac alții. Televizorul ne ține și el ocupat. Cumpărăturile online nu mai vorbim. Pînă ne hotărîm ce se cumpărăm trebuie să trecem în revistă toate produsele similare și toate recenziile să nu cumva să ne păcălim. Ocupat să aștepte curierul. Să se certe, să scrie statusuri pe whatsapp, pe facebook, pe instagram, tik tok, twitter, youtube, site-ul ziarului cutare sau cutare. În toată nebunia asta, de unde să găsim timp de dormit mai mult?

Viața noastră e în pericol dacă nu facem toate astea. Posibil ca viața socială virtuală să fie atît de importantă încît să nu mai găsim timp efectiv pentru lucrurile importante. Cînd auziți însă de un AVC la cineva foarte tînăr și sunteți ocupați să-i scrieți ”odihnește-te în pace”, gîndiți-vă că a ajuns în situația asta pentru că nu s-a odihnit cînd trebuie așa cum ar fi avut organismul nevoie.

Nu mai insist asupra motivațiilor oricui de a se odihni mai mult și a-și face orele de somn necesare unei une funcționări a organismului, dar pentru cei care au văzut ”semnalul” acesta de alarmă, iată cîteva moduri de a ”fura” timp pentru somn.

1. Nu te mai uita la TV 3 nopți pe săptămînă. (o să fie un bonus de 6 ore pe care le poți folosi făcînd orice altceva care să-ți umple timpul, inclusiv să dormi mai mult).E uimitor cum un episod din filmul preferat pe Netflix se transformă în ”hai să mă mai uit la încă unul.” 

Așa că alege 3 nopți (știu că va fi greu la început, dar îți garantez că merită) în care să te bagi mai devreme în pat. Visele tale din timpul nopții vor fi mult mai interesante decît un episod din Real Housewives. În plus, te vei trezi odihnit. Promit!

2. Oprește-te din multitasking la muncă măcar o dată pe săptămînă. E valabil și acasă (munca de acasă). O să cîștigi vreo patru ore din alea pe care nu le găseai.

“Multitasking” – adică sari de la o sarcină la alta, stai cu mailul deschis și sari să răspunzi la fiecare mail sau să citești toate spamurile la care te-ai abonat, crezînd că vei da peste ceva important, ai vreo 15 taburi deschise (să nu cumva să ratezi ce postează influencerul tău preferat, plus știrile de pe tot mapamondul). Toate astea sunt ”hoți de timp”, ba chiar îți afectează și concentrarea pe ceea ce trebuie să faci la muncă. Proiectele care ar fi trebuit să se termine mai repede, îți iau cu 40% mai mult din timp. Multitaskingul e cea mai nasoală chestie după stres. Se pare că ne pricepem toți la așa ceva și suntem din ce în ce mai buni. Dar… nenumărate studii au arătat că e tot mai periculos. Imaginează-te că spui Nu la toată avalanșa asta de informații, că-ți pui telefonul pe silențios și ignori toate aplicațiile care te cheamă la pierdut vremea.

Dacă ai citit pînă aici și nu ți s-a făcut somn, înseamnă că faci parte din cei care chiar au nevoie de somn

Ce crezi că se poate întîmpla în afară de să-ți termini proiectul mai repede și să dormi mai devreme? Dacă lucrezi 8-10 ore, un efort de a te opri din toată nebunia (pentru că chiar va fi un efort după ce te-ai intoxicat cu atîtea dependențe care ți-au distras atenția de la lucrurile importante) îți va aduce o liniștire a spiritului. De multe ori nu putem dormi din cauza stimulilor din toate părțile, iar organismul nostru e zăpăcit complet. Nu-i dăm pace deloc. Evident că nu poate dormi după atîția stimuli. Știi sintagma: ”sunt atît de obosit că nu pot dormi?” Ei bine, fix asta se întîmplă cu corpul tău. După ce îl hărțuiești toată ziua, îi dai comanda să doarmă. Evident că nu se va întîmpla asta în cinci minute.

3. Trage un pui de somn de 4 ori pe săptămînă.

Puiul de somn sau ațipeala nu e același lucru cu o noapte întreagă de odihnă, dar poate combate efectele negative ale deprivării de somn și te încarcă energetic.

Un studiu NASA arată că un pui de somn la momentul potrivit a crescut vigilența piloților cu 34%.  Așa că programează-ți și tu 30 de minute de somn după-amiază, măcar de 4 ori, dacă nu poți toată săptămîna. Chiar dacă nu dormi, stai întins în pat și liniștește-ți mintea. Spaniolii au o întreagă cultură în jurul siestei și a somnului de după-amiază. Nu e de mirare că sunt longevivi. Crede-mă că e suficient să faci asta o săptămînă și vei vedea efectele imediat. Cum? Vei fi mai odihnit și mai puțin nervos. De ce crezi că e lumea din jur tot mai agresivă și răspunde răspicat? N-au mai dormit cum trebuie de secole.

Ia o carte și trîntește-te în fotoliu. Nu uita să te învelești cu cea mai pufoasă pătură

4. Declară miercurea (sau marțea sau joia sau ce zi vrei tu) una în care să nu servești social media.

În medie, românii petrec 5 ore dînd click pe poze, statusuri, comentarii sau dau scroll să vadă ce fac alții în feedurile lor. O grămadă de timp, dacă stai să te gîndești. Eu am ales sîmbătă. No more social media. Crede-mă că nu pierzi cine știe ce, dar recuperezi odihna sau în sfîrșit termini cartea aia de care te-ai apucat acum patru luni.

Vrei să-ți îmbunătățești calitatea somnului?

Scoate toate electronicele din dormitor, inclusiv ceasurile deșteptătoare și telefoanele. Cine te mai sună la 10 noaptea? Dacă salteaua e importantă? Cea mai importantă într-o cameră aerisită mereu. Trebuie să ai una în care efectiv simți că te odihnești. Pune-ți niște așternuturi care să-ți placă. Evident trebuie să fie mereu curate și să miroasă frumos. Apoi cufundă-te în vise și odihnește-te cum trebuie. E semn că-ți respecți corpul.

Fii bun cu tine. Ai răbdare. Și nu uita! Somnul face bine și la ten.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :