Smart Office Fashion

                                                                         Știm că e greu să trecem de la sumarele și vaporoasele haine de vacanță la costum deux-pieces sau cămăși albe și bățoase, dar o dată cu toamna trebuie să ne întoarcem la birourile noastre și la proiectele lăsate baltă.

După ce am revizionat “Working Girl” pentru a 7-a oară, filmul anilor `90 (tradus la noi ”O femeie face carieră”) cu o Melanie Griffith care învață cum să se îmbrace de la șefa ei, interpretată de o Sigourney Weaver dinainte de Alieni,mi s-a întărit şi mai tare convingerea că putem avea un cuvânt de spus atunci când suntem elegante, ne păstrăm feminitatea şi rămânem sexi la modul subtil. O sexualitate mai mult ascunsă, ghicită, drapată sub o eșarfă de bună calitate și un parfum seducător.

Pentru vestimentația la slujbă nu e musai să rămânem încorsetate în veşminte care urlă “man power”. Cu puţină imaginaţie şi bun gust, putem atrage priviri admirative pe care să le simțim în cocul bine strâns la spate, ce ne dezgolește ceafa de pe care nu-și mai poate lua privirea încețoșată colegul de la birou.

Un vechi proverb spune: “Haina îl face pe om” şi adevărul acesta parcă nu a sunat niciodată mai bine ca-n zilele noastre. Hainele potrivite pentru birou “fac femeia” şi cu puţin efort, acea femeie poate crea o impresie plăcută care nu-i va ştirbi succesul, dimpotrivă, îl va contura mai bine. Scopul pentru care ne îmbrăcăm pentru serviciu este unul profesionist şi care trebuie să impună respect partenerului nostru de afaceri. Chiar dacă mergem la birou nu înseamnă că trebuie să ne lăsăm stilul personal acasă.

CURENTUL SMART OFFICE

 Smart office este un curent vestimentar care a pătruns de la marile corporații până în cele mai mici birouri şi cubicles. Este lesne de înțeles că etica garderobei dedicată serviciului nu include sandalele deschise în faţă sau pantofii cu tocuri foarte înalte, decît dacă nu ai prea multe hîrtii de fîțîit dintr-un birou în altul. Poți spune adios și hainelor din dantelă, fustelor sau rochiilor prea sexy, prea scurte sau prea largi, blugilor cu 5 fermoare și 7 buzunare, adidaşilor, pantalonilor scurţi sau şepcilor cu nasturi șucari. Păstrează totuși în garderoba ta aceste elemente fantasy pentru cînd ai de gînd să te respecializezi într-un domeniu artistic, unde sobrietatea studiată nu are ce căuta și acolo ești liber să te îmbraci cât mai confortabil și inventiv cu putință. (Nu poți cere, de pildă, unei actrițe să-și repete rolul de pe scenă într-un costum deux-pieces.)

Culorile potrivite unei femei de carieră sunt îndeosebi albastru, roşu, gri şi negru. Toate aceste nuanţe vor arăta bine încorporate într-un costum de haine bine ajustat pe trup (sacou şi pantaloni sau blazer şi fustă). O fustă prea strâmtă ce nu vă va permite să vă aşezaţi prea uşor pe scaun şi o cămaşă care are spaţii între nasturi sau un decolteu prea generos nu va lăsa o imagine prea agreabilă. Nici măcar dacă acel coleg jovial din biroul vecin vă va arunca dese priviri flirto-admirative. Vanitatea trebuie bine ținută în frâu dacă vreți ca proiectele acelea din sertar să se contureze odată sau dacă doriți să obțineți suma necesară finanțării lor.

O rochie de lungime medie sau o fustă care subliniază fin linia corpului, asortate la o bluză sau cămaşă albe, se vor potrivi mai bine decât nişte haine strâmte sau prea provocatoare. Cu toate acestea, nu trebuie să excludem culorile vii din cromatica hainelor noastre de serviciu. O eşarfă lila sau portocalie va da un aer tineresc şi proaspăt blazerului serios. O cămaşă viu colorată, vaporoasă şi moale, va înveseli brusc outfit-ul carierist, dar şi atmosfera în birou. O fustă din denim, de lungime medie, asortată unei cămăşi fine, feminine, va oferi un aer chic, garantat, fără a vă ştirbi autoritatea.

Dacă tot mai sunteţi în dilemă în ceea ce priveşte modul de a vă îmbrăca la birou, luați exemplul lui Melanie Griffith (Tess, în filmul mai sus amintit) și încercaţi să vă “inspiraţi” din garderoba şefei sau a femeilor din ierarhia firmei. Asta dacă nu cumva şefa face parte dintr-o altă generaţie şi se prezintă la birou încătuşată în haine terne sau demodate. Însă, în anul 2011, o doamnă ajunsă în ierarhia unei companii de succes ştie cum să se prezinte angajaţilor şi partenerilor de afaceri. Prim lecție pe care a învățat-o este că aparanțele sunt extrem de importante, iar coafura – nu râdeți! – este prima carte de vizită.

Nu trebuie să epatați neapărat după haine cu logo-uri celebre ca să oferiţi o notă de bun gust şi competenţă propriei persoane. Cel puțin nu în primii ani, sau nu înainte de a încheia prima tranzacție de succes. Aerul chic, combinat cu cel sobru-impunător al unei femei, aflate la locul de muncă, este dat de alegerile vestimentare personale bazate pe propria personalitate şi bun gust. Iar bunul gust poate fi găsit şi la preţuri modice, până şi în magazinele cu reduceri masive, nu numai la buticurile de fiţe.

Mai contaţi la locul de muncă şi pe farmecul unui pantof închis în faţă, cu toc decent şi o imagine de ansamblu “lustruită” (adică tot ce include păr, ten, dantură, machiaj şi unghii îngrijite). De asemenea, bijuteriile prea mari purtate la serviciu pot distrage atenţia, precum şi genţile care atârnă neglijent sub încărcătura obiectelor din ele. Optaţi, mai bine, pentru bijuterii fine, de dimensiuni mai mici şi genţi cu o structură puternică.

SMART OFFICE… PARTY

Şi pentru că tot se apropie sezonul marilor petreceri şi sărbători organizate la locul de muncă sau chiar departe de birou, în acele așa-zise traininguri din afara localității, îngrijiţi-vă din timp de acest aspect. Cu siguranţă un fotograf (sau mai mulţi) se vor afla prin preajmă, iar pozele evenimentului vor sfârşi pe Facebook, pe Youtube sau chiar pe site-ul companiei. De ce să nu degajaţi senzaţia de bun gust, succes, dar şi… “sunt înfloritoare şi mă simt confortabil în hainele mele”? O rochie mini nu va fi cea mai potrivită alegere pentru asemenea ocazii, aşa că, păstraţi-o pentru petrecerea cu prietenii apropiați. Însă, îndrăzniţi să fiţi fabuloasela petrecerea cu colegii, fără a fi vulgare. Știm, pare ușor de zis. O rochie mini, maxi sau lungă, mai sofisticată sau mai simplă, dar care să vă contureze formele corporale de care sunteţi mândre, fără să dezvăluie prea mult, este cea mai potrivită pentru sezonul petrecerilor cu superiorii, unde se știe, limbile se dezleagă din pricina unui gin tonic sau coctail de fructe și te poți aranja cu o promovare dacă știi cum să-ți joci cartea farmecului personal.

Cu alte cuvinte, păstraţi-vă ţinuta în limitele decenţei, dar fiţi în pas cu moda şi ultimele tendinţe. Dacă la această petrecere a companiei, aveţi de gând să ţineți obișnuitul discurs de mulțumire aveți grijă să nu fiți la al 5-lea coctail, dacă nu vreți să vă dați foc proaspetei cariere și să ajungeți din nou la recepție. Mi s-a întâmplat să asist la penibila scenă a unei tipe cam prea bete pentru o asemenea performanță, ce a ținut morțiș să țină un speech riguros exact în momentul în care stomacul ei s-a revoltat pentru relele tratamente la care l-au supus băuturile gratuite de la petrecere, spre deliciul rivalelor sale care au profitat din plin de scena respectivă să-i sape definitiv groapa carierei. True story! De oftică, protagonista noastră s-a măritat și a decis să facă un copil. Pur și simplu n-a fost să ajungă CEO, cum visase. Cel puțin nu la firma unde a avut loc ”accidentul”.

Oricum ar fi, alegeţi o rochie care are un anume ”quelque chose” plus prestanţă. Fără îndoială, aceasta este o ocazie în care vreţi să fiţi mai degrabă over-dressed- ceea ce indică respect pentru eveniment şi organizatori, decât under-dressed. NU fiți o cheap lady, dacă nu vreți să fiți tratată ca atare. Dacă tot mai aveţi dubii cu privire la ce să purtaţi, apelaţi la “micuţa rochie neagră” care ne va salva întotdeauna reputaţia şi look-ul, cu condiția să fiți destul de sportivă pentru ea. Niște picioare cu mușchi potriviți și o talie îngrijită vor fi accesoriile perfecte. Până la urmă, nu trataţi momentul ca pe “eh, e doar o petrecere la birou, oricum toată lumea mă cunoaşte”. Îndrăzniţi să fiţi chic, să străluciţi în hainele alese. Lăsați la o parte discuțiile despre ce mai e de făcut la birou, conversația poate lua și altă cotitură, mult mai creativă. Amintiți-vă de cifre, rapoarte și statistici luni, la prima oară. Sâmbătă seara însă nu uitaţi să zâmbiţi!

Un zâmbet frumos şi sincer rămâne cel mai de preţ accesoriu.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 24 mai 2012

    […] Smart Office Fashion […]

Comentează :