Sirmione, piesa de rezistență a lacului Garda

Pentru poza asta m-am cătărat în turnul cel mai de sus al castelului, deși, la vremea respectivă, era în renovare.

Există orașe în care nu ai nevoie de hartă, ba chiar hărțile mai mult te încurcă. Unii spun că Sirmione e vechi de 6000 de ani, alții că de 8000. Are vreo importanță? Pentru mine, nu. E vechi, se vede cu ochiul liber, dar nu are mirosul acela de mucegai specific orășelelor italiene din apropierea apelor. E plin de culoare și de viață, o combinație de modern și antic, de lumină și umbre.

Castelul Scaliger – din sec XIV.

Prima dată apare menționat în scrierile istoricilor romani ca locul în care se retrăgeau aristocrații romani cînd voiau să ia o pauză de la intrigile și războaiele lor sau de la petrecerile bahice. Da, se pare că Sirmione e o destinație de vacanță de mai bine de 2000 de ani, iar dacă romanii, din tot imperiul lor, veneau cel mai des aici, înseamnă că știau ei ce știau. Da, e adevărat, sunt multe sătuce și orășele minunate în Italia, dar Sirmione are ceva special, acel quelque chose de care te îndrăgostești la prima vedere, nu te poți dezlipi de el, ori pleci de-acolo cu un oftat, după care îți promiți să mai vii.

Nu e numai un oraș de pe lîngă malul lacului Garda, locul în sine este o peninsulă, care, de-a lungul anilor a atras poeți și artiști. Nu e de mirare nici că au și un festival de poezie și proză aici, în fiecare vară, cu premii substanțiale, ”Sirmione, che poesia”, deschis tuturor celor interesați. Premiul I: 500 euro, premiul II: un week-end de 2 nopți pentru 2 persoane în Sirmione, premiul III: o noapte în Sirmione, premiul pt proză tot 500 de euro, iar premiul pentru cea mai bună poezie dedicată orașului: 500 euro.

Maria Callas venea des aici. Vila unde trăgea de obicei nu mai există, e un bloc de apartamente, dar păstrează încă în jurul lor grădina care-i poartă numele.

Pentru un oraș atît de mic, ai destule de făcut. Iată cîteva lucruri interesante:

Scaliger – castelul medieval înconjurat de apele turcoaz ale lacului Garda este obiectivul pe care nu trebuie să-l ratezi. Nu poți să ajungi aici și să nu intri să vezi unul din cele mai bune castele care au supraviețuit timpului. Urcă-te pînă pe metereze, vei avea de acolo o priveliște grozavă.

Ruinele romane din Sirmione

Ruinele romane – despre care lordul Alfred Tennyson spunea într-un vers: “There beneath the Roman ruin where the purple flowers grow” (”Acolo unde printre ruinele romane cresc florile albastre…”) – impresionează turiștii și poeții de secole. Este un mare complex arheologic, cunoscut sub numele de Grota lui Callulo. Durează ceva timp să le explorezi, așa că, dacă ai mai mult timp de pierdut prin oraș (nu 2 ore) mergi în zori sau spre seară pentru a evita puzderia de turiști.

Oricum ar fi, orice ar fi, ia-ți și costumul de baie. Romanii nu veneau aici doar să bea și să se plimbe pe străzi. Cînd nu se aruncau în Garda, săreau dintr-o apă termală în alta. Sirmione e un oraș cu ape termale naturale, bogate în sulf, așa că te poți oricînd bălăci și tu pentru o cură, mai ales dacă ai probleme dermatologice.

Pentru iubitorii de biserici și catedrale, Sirmione are din plin și de-astea. Doar e Italia. Nu eixstă oraș fără dom și clopotniță și poduri medievale sub care plutesc liniște lebedele și rațele sălbatice. Ai putea să pierzi o oră doar aruncînd biscuiți păsărilor și să te distrezi cum le prind cu ciocul, dacă nu cumva le-o ia vreun pește înainte.

Fă plajă în cele mai limpezi ape. Înoată și lasă-te purtat de valuri.

Pierde-te pe străzi și descoperă grădini cu flori uimitoare. Îți garantez că după fiecare colț de stradă se deschid bucăți întregi de rai.

Plimbă-te cu trenulețul. Uită de hărți. Uită de griji. Stai pe pietre și bronzează-te. Uită-te după vapoare și din cînd în cînd fă cu mîna în zare. Nimic nu se compară cu bronzul de Sirmione și un răspuns vesel la fluturările tale de mînă, acompaniate de sunetul grav de trombon al vapoarelor.

https://www.youtube.com/watch?v=TNKZrctCYTA

Jamaica Beach – Sirmione

Ia un vaporaș și plimbă-te în jurul orașului. Ai grijă să nu-ți lipsească un tovarăș bun de drum, altfel vei regreta că nu ai cu cine împărtăși toate minunățiile descoperite.

Pont: Vizitează Sirmione în septembrie-octombrie, cînd fluxul de turiști se potolește. Atunci scad și prețurile. Altfel, în plin sezon, riști să rămîi fără bani după o cină romantică. Dar dacă banii nu sunt o problemă, restaurantul Risorgimento din Piazza Carducci ar putea fi o opțiune.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 13 decembrie 2019

    […] și Bellagio, despre Lovere, unde am făcut cele mai frumoase poze, (de amator, desigur) și despre Sirmione, piesa de rezistență a lacului Garda. Cu toate astea, tot nu mă dau în vînt după […]

Comentează :