Silueta unei femei, înainte și după naștere

aloha burgersÎn timpul sarcinii, femeile au o poftă de mîncare foarte mare. Deși nu este adevărat asta, se spune că acum ele trebuie să mănînce pentru doi. De fapt, trebuie să fie mult mai atente la ce mănînă pentru simplul motiv că nu mai pot face mișcare așa cum erau obișnuite cîndva. Deși există mame care n-au renunțat la jogging sau la sala de fitness cît timp au fost gravide, nu toate organismele pot duce la efort și fiecare sarcină este diferită față de alta, uneori chiar la aceeași mamă, copii diferiți au nevoi diferite. Cert este că organismul uman este o mașinărie care are propria ei inteligență și va trimite semnale fie că te ghiftuiești prea mult, fie că suferi de o lipsă de poftă de mîncare. Important este să cunoști cît mai multe, ca să nu dai apoi vina pe ignoranță. Dacă ai, de pildă, tendințe de îngrășare și pînă la o anumită vîrstă ai reușit să-ți ții greutatea sub control printr-un regim echilibrat și mult sport, sarcina este un moment dificil pentru că trebuie să renunți la sport în favoarea copilului tău și trebuie să mai faci și față poftei de mîncare.

Dar creșterea în greutate în timpul sarcinii, orice-ai face, este perfect normală și nu poate fi evitată. Și este bine să știi că există anumite motive medicale pentru care o femeie nu poate slăbi după naștere, ba chiar în unele cazuri, se poate ingrășa.

Stresul este un factor important. A deveni mama este, fară îndoială, un eveniment fericit, dar stresul (căci există și stres provocat de evenimentele fericite) declanșează în organism o reacție chimică specială. Ca raspuns la această reacție, organismul eliberează hormoni, printre care și cortizol, care pot crește apetitul și obligă organismul să stocheze mai multă grasime, mai ales în jurul taliei.

miracles dwell in the invisibleStatisticile spun că aproximativ 49% dintre femei trec prin aceasta experiență a depresiei post-partum. Din păcate, specialiștii nu au reușit încă să stabilească motivele și modul în care depresia provoacă îngrășarea sau împiedică scăderea în greutate. Tot depresia este vinovată și de „mîncatul pe sistem nervos” sau consumul exagerat al unor alimente considerate a fi „consolatoare”.

Aproximativ 7% dintre femei au boli ale tiroidei după sarcină. Afecțiunea provoacă instabilitatea hormonilor produși de tiroidă. În anumite cazuri, dereglările glandei tiroide pot sa dispară de la sine după naștere, însă în majoritatea cazurilor necesită tratament de specialitate.

Sarcina, nașterea și alăptarea au un efect puternic asupra echilibrului hormonal al corpului. Pe de altă parte, multe proaspete mămici încep să foloseasca metode contraceptive hormonale, lucru ce mărește dezechilibrul hormonal și afectează metabolismul, iar atunci cînd nu există un echilibru se produce slăbirea, îngrășarea sau imposibilitatea de a controla fluctuațiile în greutate. Multe afecțiuni medicale pot interfera cu scăderea în greutate, nu sunt legate de sarcină, dar sunt mai frecvente după naștere. (va urma)

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :