Și cuvintele dor, nu-i așa?

rock2A lupta împotriva violenței verbale și fizice înseamnă să faci tot posibilul să îmbunătățești calitatea emoțiilor, trăirilor și relațiilor personale. Există mai multe tipuri de violență, unele sunt atât de subtile că nici nu le sesizăm, dar împotriva cărora, la nivel subliminal, dezvoltăm o capacitate naturală de protecție socială. Nu mai departe de săptămâna trecută am asistat la un act extrem de violență de o brutalitate ieșită din comun care a pornit de la violențe verbale combinate cu caricatura, sarcasmul și încălcarea legilor bunului simț.

Psihologul Silviu Ioniță spunea: “Violența verbală precede violența fizică. Între ele există o graniță care, o dată trecută, determină o relație foarte periculoasă pe viitor. Este important să se intervină rapid și să fie sancționate ferm aceste comportamente violente, pentru ca ele să nu devină o obișnuință.”

Violența școlară din zilele noastre, căci despre ea vom vorbi în emisiunea din seara asta, fie că este una fizică, de limbaj, de atitudine sau non verbală, fie că vine din partea profesorilor care utilizează un limbaj neadecvat, sau a părinților care, de cele mai multe ori, nu-și dau seama că impulsurile nervoase de moment au efecte de durată în comportamentul copiilor lor, este o problemă care se răsfrânge asupra întregii societăți.

În România violența este prezentă în peste 75% din școli, lucru îngrijorător care necesită programe urgente atât pentru profesorii ce sunt în linia I a comportamentelor și atitudinilor violente observate în cadrul clasei, dar și separat, la elevi cu probleme, cât și în relațiile dintre elevi-elevi. Nu mai departe de acum 2 zile joaca dintre doi veri era pe punctul de a avea consecințe dramatice, dacă un profesor n-ar fi intervenit la timp să acorde primul-ajutor. O fată care suferea de astm era cât pe ce să fie sugrumată cu propriul fular. Dintr-o joacă dusă la extrem. Un profesor din Ialomița, de la o școală din orașul Amara, și-a vărsat nervii pe un elev care se afla într-un grup mai mare de tineri, elev care i-a atras atenția profesorului că a sunat de intrare la orele de curs cu două minute mai devreme.  Exemplele pot continua la nesfârșit.

Atât violența elevilor față de elevi cât, mai nou, creșterea violenței elevilor față de profesori este un fenomen îngrijorător în România. Nici diversele programe, workshopuri sau seminarii și conferințe nu au reușit să stopeze acest fenomen. Nu de puține ori au fost semnalate și cazuri de violență a părinților în incinta școlii. Mai mult decât oricând paza a devenit necesară pe holurile și în exteriorul unităților de învățământ. Mai mult decât oricând mass media devine tot mai responsabilă de cazurile de violență extremă pe care le popularizează, urmărind doar senzaționalul și incitând la și mai multă violență verbală, atitudinală și, în cele din urmă, fizică.

viComportamentul inadecvat al elevilor față de profesori vine și dintr-o încurajare a mediului familial care nu mai pune preț pe autoritatea profesorilor. Comportamentul inadecvat al profesorilor față de elevi rezultă din provocări ale elevilor, dar și dintr-o insuficientă dezvoltare a competențelor cadrelor didactice sau/și de o insufiecientă pregătire psiho-pedagogică, dar și de grave deficiențe de comunicare cu proprii elevi.

Ce este de făcut? S-o urmărim, s-o înțelegem, să luăm măsuri împotriva ei? Ce doare mai mult: violența verbală sau cea fizică? De unde învățăm agresivitatea? Cum se reflectă abuzurile verbale, sociale, fizice în dezvoltarea unui viitor tânăr adult?

Iată câteva întrebări și multe altele, pe care vom încerca să le dezbatem în emisiunea din seara aceasta la Școala după școală, începând cu ora 18.00, la Litoral tv. Puteți urmări emisiunea live pe www.tvlitoral.ro și puteți interveni în direct la nr. de telefon 0241 760 207 și să puneți întrebări invitatelor emisiunii noastre dna psiholog Elena Stambuli și dna psiholog Alexandra Alexandrescu de la C.

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă vreo 20 ani, dar și ca învățătoare și profă de franceză și engleză timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :