Sexul la vîrsta a treia

Dirty Old Man with Buttons --- Image by © Stan Fellerman/Corbis

Dirty Old Man with Buttons — Image by © Stan Fellerman/Corbis

Nu ne putem imagina, gîndindu-ne la bătrîneţea noastră, că vom fi altcumva decît nişte bătrînei cuminţi, cu nepoţii de mînă. Şi totuşi, vedetele internaționale, ca Tina Turner sau Cher ne dau peste nas cu amanţii lor tineri. La fel şi Rod Steward sau Mick Jagger, cu top-modelele lor adolescentine. Sau poate chiar vecinii pensionari, al căror pat scîrţîie mai des decît al nostru. Ne place sau nu, toţi îmbătrînim. Asta nu înseamnă că nu mai avem pofte sau că poftele noastre sunt anormale.

Ce se întîmplă după 60 de ani?

La bărbaţi apare deseori impotența şi pierderea erecţiei imediat după orgasm, în special în cazul celor care suferă de diabet, boli de inimă sau tensiune arterială ridicată. Ei pot avea nevoie de un preludiu prelung şi de stimulente naturiste. Indicate ar fi şi jocurile erotice sau filmele pentru adulţi.

Deşi s-ar crede că femeile n-au nicio problemă, lucrurile stau exact invers. Femeile în vîrstă nu se mai simt atrăgătoare şi capătă inhibiţii. În plus, vaginul e mai puţin lubrifiat din cauza menopauzei şi a schimbărilor hormonale şi pot apărea dureri în timpul actului sexual, care se pot rezolva însă cu lubrifiant.

De asemenea, boli specifice bătrâneții pot transforma actul sexual într-o tortură. Artrita poate duce la dificultatea de a te mişca, la rigiditate în timpul actului sexual, la blocaje. O altă problemă delicată şi neplăcută e incontinența urinară, care-ţi poate izgoni partenerul de sex. Vestea bună e că, pentru aceste boli, există tratamente.

18407797Ce e de făcut pentru a ne păstra viaţa sexuală activă?

Trebuie, în primul rînd, să înţelegem schimbările fizice şi psihice prin care trecem după o anumită vîrstă. Vîrsta poate fi în avantajul nostru pentru că avem mai multă experienţă şi pentru că ne cunoaştem mai bine trupul. În plus, nu mai trebuie să ne ferim de o eventuală sarcina nedorită şi, atîta timp cît avem un partener stabil, putem face sex neprotejaţi, fără niciun fel de consecinţe.

În al doilea rînd, trebuie să avem răbdare cu partenerul/partenera noastră şi să-i cerem acelaşi lucru. Comunicarea e foarte importantă, indiferent de vîrstă, într-o relaţie, chiar şi pe plan sexual.

În al treilea rînd, e timpul să ne exersăm imaginaţia, să inventăm, să ne reinventăm, să ne acordăm mai multă atenţie, să urmărim noutăţile în materie de jucării sexuale, de medicamentaţie, care ar putea să ne ajute.

Lubrifianţii pe bază de apă sunt cei mai indicaţi pentru că nu provoacă iritaţii, ce pot duce la infecţii. Relaţiile sexuale regulate ajută la păstrarea elasticităţii şi lubrifierii. De asemenea, tratamentele hormonale sunt de succes în multe cazuri.

E recomandat să ne măsurăm nivelul de testosteron, hormonul care reglează apetitul sexual atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei, atunci cînd nu mai avem dorinţe sexuale. Şi nu uitaţi că pofta vine mîncînd! Aşadar, înainte să vă autodeclaraţi asexuali, impotenţi sau frigide, încercaţi, fără grabă, să vă apropiaţi de partener/parteneră, să vă jucaţi, să experimentaţi.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :