Scrisoare deschisă către Colegiul Psihologilor din România

imagine adevarul.roDomnule preşedinte COPSI, Mihai Aniței,

Încep prin a vă mulţumi pentru promptitudinea cu care respectaţi legislaţia COPSI. Nu voi face contestaţie, deoarece cred şi susţin respectarea legilor, cred şi susţin faptul că, dacă faci o greşeală, este firesc să plăteşti pentru ea, cred şi susţin că prin profesia mea sunt un exemplu pentru ceilalţi de respect şi înţelegere a poziţiei personale.

Nu, nu voi depune contestaţie pentru că mi-am pierdut toată încrederea construită în atâţia ani într-o instituţie şi în nişte oameni care pretind că sprijină starea de bine a omului! Nu voi depune contestaţie deoarece este penibil să cer o hotărâre diferită tot de la cei care au decis prima dată şi să mă şi aştept s-o primesc!

Şi încă un aspect, domnule preşedinte COPSI, Mihai Aniței: ştergeţi degeaba postarea mea de pe pagina facebook a COPSI, pentru că ceea ce am de spus, voi spune oricum şi dacă n-aş spune eu, sunt muuuuți alţi psihologi, psihiatrii şi profesori universitari, Consorţiul Universitaria etc., care nu se opresc şi nu se vor vor opri la o postare, aşa cum arăta şi link-urile din josul paginii!

Mai mult, vă reamintesc, pentru că se pare că aţi uitat: COPSI nu este al dumneavoastră ca să restricţionaţi libera exprimare, COPSI este al tuturor psihologilor care muncesc în ţara asta, care plătesc taxe, formări, acreditări, care susţin cu existenţa lor această instituţie! Aţi cumpărat cumva COPSI şi acum este firma privată? Ca să ştim şi noi!

letterVroiam doar să vă comunic poziţia mea în privinţa COPSI:

• nu am primit niciodată răspuns (cu excepţia departamentului contabilitate) atunci când am făcut o solicitare oficială pentru diverse întrebări legate de profesie, aşa că am fost privată în toţi aceşti ani de relaţia profesională de bun-simţ cu organizaţia care ne reprezintă legal în această ţară (care, faţă de situaţia din alte ţări, încă beneficiază de exclusivitate, ceea ce nu este tocmai fair play)!
  • mi-am făcut întotdeauna datoria în profesia mea şi am respectat şi normele legislative şi cele de bun-simţ ale profesiei, inclusiv cu taxele sunt la zi!
  • prin prisma profesiei ştim cu toţii că nu există persoane perfecte, chiar dumneavoastră, domnule preşedinte COPSI, Mihai Aniței, fiind parte acuzată în numeroase procese deschise de colegii mei psihologii şi nu numai!
  • orice instituţie, pe lângă datoria legală să se asigure că membrii ei sunt corect formaţi profesional şi-şi exercită corect profesia, are datoria morală să-şi susţină membrii (care apropos, plătesc o cotizaţie anuală şi destule alte taxe) înainte de a da cea mai mare “pedeapsă” pentru faptul că nu sunt perfecţi!
  • ştiu şi eu că. de obicei, în majoritatea profesiilor prima abatere se sancţionează cu cea mai mică “pedeapsă”, adică un avertisment, nu cu maximum, dar suntem psihologi, înţeleg, merităm ce e mai bun!
  • ca să fim sinceri, singura mea “imperfecţiune” şi “greşeală” a fost neaplicarea unui timbru care înseamnă o bucăţică de hârtie care mai aduce în vistieria COPSI nişte bani. Iar pentru că, de fapt, nu am dat aceşti bani, am primit o penalizare de 6 luni pentru că am aplicat nişte teste legale, le-am interpretat aşa cum arătau şi am avut curajul să-mi spun părerea despre realitatea şi nevoia copiilor din acel moment. Mai mult, am arătat şi faptul că tatăl “păgubit” are dosar penal pentru consum ilicit de droguri, ceea ce înţeleg că comisia de deontologie COPSI evaluează ca fiind cel mai bun mediu pentru creşterea fiicelor sale! Bun aşa!
  • neaplicarea unei bucăţi de hârtie cu lipici pe spate şi pe care da, trebuia s-o plătesc la COPSI şi nu am făcut-o, nu schimbă cu nimic rezultatul evaluării mele, nu schimbă cu nimic faptul că au un tată violent, reclamagiu şi cu dosar penal, nu schimbă cu nimic faptul că am făcut ce era mai bine în acel moment pentru sănătatea psihică şi emoţională a copiilor respectivi!
  • 1când am început această profesie am făcut un jurământ de a pune pe primul plan starea de bine şi sănătatea clienţilor mei şi din acest punct de vedere eu mă simt împăcată că mi-am respectat promisiunea!
  • decizia dată (semnată doar de dvs.!) nu respectă aspectul transparenţei, deoarece nu este specificată componența membrilor comisiei care susţineţi că a luat această decizie şi nici câte voturi au fost pro, contra sau abţineri!
  • v-am votat, domnule preşedinte Mihai Aniței la conducerea COPSI cu tot sufletul şi cu speranţa unei profesii susţinute, încurajate şi pline de împliniri!

Vă mulţumesc din acelaşi suflet pentru susţinere! Vă mulţumesc şi pentru cadoul făcut exact de Ziua Psihologului!

Sunteţi supărat că vă stric imaginea publică? Şi cum rămâne cu imaginea mea? Sau “ăştia micii” nu contează? Sunt buni de pedepsit pentru a spăla faţada celor care fac adevăratele şi marile infracţiuni din Colegiul psihologilor!?

Şi cum rămâne cu imaginea COPSI care se pare că din exces de zel pedepseşte cu maximum faptul că nu a încasat banii pentru un timbru de aproximativ 0,5 lei, dar infracţiunile mari ale membrilor sunt trecute cu vederea ani întregi?

Şi cum rămâne cu imaginea COPSI care alege să pedepsească lipsa unui timbru (lege pentru care sunteţi în proces cu insituții!) şi să lase fericit şi plin de încredere un interlop al Craiovei şi traficant de droguri să înţeleagă că tot comportamentul lui şi nevoia de răzbunare sunt sprijinite de lege? Chiar dacă “pierderea” lui nu a avut absolut nicio legătură cu evaluarea mea profesională (care nu constituie proba legală în instanţele din România!) ci a fost o decizie luată de o instanţă competenţă în urmă a zeci de probe!?

Şi cum rămâne cu imaginea instituţiei COPSI care este înfiinţată pentru a asigura starea de sănătate psiho-emoționala a celor în nevoie, dar dă, de fapt, exemplul unui sistem care în loc să-i apere pe cei agresaţi, apa agresorul?!

Sper doar că vă lăsa conştiinţa să puneţi noaptea capul pe pernă în linişte! Probabil că da!

Eu una sunt liniştită şi ştiu că pedeapsa pentru lipsa unui amărât de timbru nu va echivala niciodată cu liniştea, bucuria şi sănătatea psihică şi emoţională adusă unor copii şi unei mame agresate fizic şi verbal! Un amărât de timbru cu care nu sunt de acord pentru că obligativitatea lui reprezintă o lege abuzivă ce vizează doar interesul strict personal COPSI de a mai încasa nişte taxe noi!

Şi consider în continuare că niciun psiholog nu are nevoie de confirmarea unui timbru care să ateste pregătirea profesională şi experienţa pe care o are deja, care apropos, sunt atestate tot de COPSI! Penibil, vă daţi singuri cu stângu-n dreptul!

🙂 Mala Hierba recomandă :

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :