Școala online și statul acasă îi deprimă pe copii

S-au închis școlile, s-au anulat piesele de teatru pentru copii, s-au închis parcurile de joacă, taberele şcolare şi toate celelalte activități extra-școlare, cursuri de pictură, dans, fotbal, handball etc. Aceste lucruri le făceau copiilor mult mai atractivă viața socială. 

Importanţa vieţii sociale

Pentru copii, acestea sunt pierderi majore pe care adulții, de cele mai multe ori, nu le conștientizează. Dacă părinților li se par fleacuri pentru că nu mai au nevoie de astfel de acțiuni, tinerii tind să se închidă în sinea lor și să fie dezamăgiți de indiferența părinților.

Mihaela Negru, psiholog, IOWEMED, Constanța

“Omul, prin natura sa, este o fiinţă socială”, explică psihologul Mihaela Negru, “nu poate trăi singur, deoarece prin intereacţiunea cu ceilalţi, se dezvoltă, evoluează, creşte. Copiii au nevoie acută de interacţiune directă, mai mult decât adulţii. E perioada când interacţionează exclusiv emoţional, pe baza nevoilor  aici şi acum, pe baza a ceea ce simt şi trăiesc în clipa prezentă. Este perioada lor de acumulare, de dezvoltare. Şcoala online reduce drastic interacţunile directe şi, într-un fel sau altul. anulează acumularea de experienţe personale . Un animal de companie i-ar ajuta foarte mult pe copii în pandemie, mai ales dacă aveţi un singur copil.”

Psihologul Mihaela Negru continuă: ”Așteptați-vă să fie foarte triști din cauza pierderilor pe care le deplâng. E un sentiment normal. Copiii au o energie care a dispărut la adulți. Școala online îi constrânge, practic, să-și limiteze energia doar la un ecran de smartphone sau de tabletă. Cel mai mare risc în jocurile de pe telefoane este că rezultatele apar imediat, iar bonusurile se primesc într-o fracțiune de secundă. În viața reală nu se va întâmpla așa. Pentru orice lucru trebuie să muncești, o temă poate dura 3 ore, pregătirea pentru un examen poate dura luni de zile, până reușești să treci la nivelul următor.”

”Cel mai mare risc în jocurile de pe telefoane este că rezultatele apar imediat, iar bonusurile se primesc într-o fracțiune de secundă.”

Copiii până în zece ani nu știu ce înseamnă răbdarea, e o calitate care se educă în școală şi în contactul direct cu ceilalţi. Folosirea tabletelor sau a telefoanelor care se strică sau nu merg sau se blochează de la diverse aplicații nu fac altceva decât să enerveze copilul și să refuze participarea la ore.

Nemulțumiți sunt și părinții care, până să apară COVID, s-au ferit să le dea copiilor instrumente de navigat pe internet, iar acum sunt forțați să renunțe la principiile lor educaționale, doar pentru a nu rămâne copiii lor în urmă la școală. În definitiv, decât deloc e bună și puțină şcoală.

Sfaturi pentru părinţi

Conectează-te cu copilul tău

Oricât s-ar strădui părinții, elevii și profesorii să facă ceva creativ din școala online, problemele sunt tot mai diverse. Se blochează telefonul, nu se aude microfonul, a căzut rețeaua, sau auzim copilul cum răbufnește: ”m-am enervat și nu am mai intrat, oricum e o prostie școala-online”. Este indicat ca noi, adulţii, şi în special părinţii să-i observăm mai mult şi să vedem cum reacţionează în anumite situaţii, să discutăm cu copiii, să-i întrebăm ce simt, ce gândesc şi să găsim împreună cu ei soluţii.”

Cum evităm deprimarea la copii

Atunci când copilul dvs. nu e în apele lui, interveniţi şi creaţi o activitate pe care s-o faceţi în echipă, un joc de cărţi, o seară de remi, sau faceţi piaţa împreună sau pregătiţi cina împreună. Putem citi împreună (fiecare citeşte ceva şi apoi ne povestim ce am citit), pictăm (gen provocare : hai să vedem cine pictează mai frumos).

După aceste activităţi e foarte important să lăudăm comportamentul copiilor noştri: ”îmi place cum ai aranjat şerveţelele pe masă” sau “nu m-aş fi descurcat fără ajutorul tău”, “n-aş fi reuşit să fac aşa bine ca tine, mulţumesc.” Toate aceste încurajări duc la creşterea stimei, încrederii şi la o imagine de sine solidă.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :