Școala noastră cea de toate zilele

10463803_613104802120001_5426122058805465443_oSe mai gândește cineva la intereselor copiilor în școala de azi? Putem spune că atenţia tuturor celor implicaţi în educaţie este strict îndreptată către elevi sau fiecare veriga îşi vede de treaba ei? Adică: directorii de şcoală sunt cu treaba lor administrativă şi managerială – asta dacă știu cu ce se mănâncă managementul –, profesorii se gândesc la hârţogăraia pe care trebuie s-o aibă la zi şi la ziua de salariu, consiliul local se gândeşte la instituţiile şcolare doar la început de an şcolar, biserica are treabă doar cu orele de religie, ONG-urile îşi facă şi ele norma de obicetive, iar guvernanţii au impresia că dacă au implementat programul cornul şi laptele (cornurile alea tari ca piatra şi seci ca niște ridichi crescute prost) s-au ocupat îndeajuns de educaţie? Mai există cineva în zilele noastre care se ocupă în prezent de educația copiilor noştri conform fișei postului?

Sigur că noi, cu toţii, reprezentăm societatea civilă, dar societatea noastră nu este în stare să-şi apere drepturile şi nici să lupte pentru ele. Doi-trei nebuni care fac asta sfârşesc prin a renunţa, căci majoritatea ignoranţa este prea mare și le mai dă și în cap dacă ies din turmă. Proşti, dar mulţi, cum spunea Barbu Ştefănescu Delavrancea prin gura lui Lăpușneanu.

10342755_683103605058156_5443897631447445252_nCum putem construi un viitor solid dacă în “prezent” ne comportăm cu toţii haotic? De unde să începem şi cum să punem ordine în haosul acesta, instaurat peste tot, în toate administraţiile, în toate domeniile, lucru care ne afectează viaţa în cele mai mici detalii? Guvernul României este decimat și pare a se muta în curând prin puşcării din cauza fraudelor, infacțiunilor şi a crimei organizate săvârşite în ani de supt coloana vertebrală a acestui popor prea credul, prea răbdător, prea scindat şi prea plecat prin afară. Avem foști miniștri ai Educației care s-au remarcat prin reforme iresponsabile, ba unul din ei a căpătat porecla de Abramburica și este cercetată într-un dosar de corupție, iar altul abia reușea să îngaime pluralul corect al substantivului “coleg”.

Poate că problemele grave ale şcolii ar trebui rezolvate din interior, de la simplul profesor care nu mai acceptă un coleg slab pregătit profesional sau fără acoperire profesională, de la părintele care nu mai acceptă mirul şi datul din umeri şi care-l pune el pe cadrul didactic la colţul de ruşine, dacă încalcă simplul tact pedagogic pe care se presupune că l-a învăţat la orele de pedagogie şcolară, la inspectorul şcolar care nu mai primeşte dosare după cum are chef. N-o să vină nimeni din afară să facă ordine în ogradă nimănui. Pentru un învăţământ de calitate, poate că ar trebui să fie luate la puricat acele cadre didatice care nu au ce căuta în învăţământ, specializările chiar să conteze, altfel, ne tot specializam până la 70 de ani şi nu mai apucăm să punem în aplicare nimic. Poate că n-ar trebui să mai existe profesori de limba engleză care au terminat ştiinţe politice sau profesori de istorie a căror singura legătură cu ora pe care o predau este că au un tată profesor de geografie. E culmea ipocriziei educaţionale că exact astfel de profesori cer performanță şi geniu într-o clasă de copii normali, care ar fi bucuroşi să nu mai fie pedepsiţi cu atâtea teme. Astfel, n-ar mai îndrăzni să pună nimeni întrebarea ”așa vă învață la școală?” cu referire la o problemă de comportament, iar perlele elevilor ar fi din ce în ce mai rare.

39Sunt foarte multe de discutat despre școala noastră cea de toate zilele, subiectele sunt mereu generoase, iar educația nu se demodează niciodată, chiar dacă i se pun constant bețe în roate. Vă invit să urmăriți emisiunea Școala după școală, de fiecare vineri, începând cu ora 18.00 (reluare sâmbătă ora 8.00). Puteți intra în direct la nr. de telefon 0241 760 207 și adresa întrebări invitaților emisiunii. Săptămâna aceasta o puteți urmări pe profesor Narciz Amza, absolventă a Facultăţii de matematică, Universitatea Bucureşti, promoţia 1986, fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa timp de un an şi jumătate, actualmente un căutat formator din cadrul Casei Corpului Didactic.

Emisiunea poate fi urmărită și online pe adresa www.tvlitoral.ro.

 

Zully Mustafa

După ce am lucrat în presă vreo 20 ani, dar și ca învățătoare și profă de franceză și engleză timp de 7 ani, m-am dedicat din 2007 exclusiv scrisului și călătoriilor. Primul roman a fost “Strugurii s-au copt în lipsa ei”. Au urmat “Nopți orientale” și ”Al treilea călător”. Plus altele pentru copii. În prezent, călătoresc des, traduc filme turcești și-mi pregătesc următoarele romane. Din cînd în cînd, mai scriu și pe aici. Dacă ai de gînd să comentezi, fă-o civilizat și doar dacă ai ceva de spus. Dacă nu, așteaptă-te la un răspuns pe măsură și ia viteză.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :