Schimbarea interioară, întîmplarea care îți transformă viața

happyAm o prietenă care iubea un bărbat indiferent, apoi a iubit cluburile si mai mulţi bărbaţi, în cele din urmă, mi-a spus ca îl iubește pe El. Eu n-am înțeles atunci cine e “El”, dar mi-am imaginat că trebuie să fie cineva important, din moment ce e scris cu majusculă. Pentru ea, El a fost Dumnezeu, pentru mine El poate că a fost o carte, poate că a fost Reiki, pentru tine poate că a fost un om.  Schimbarea interioară e un șoc atunci cînd se produce, ca un accident violent, chiar dacă unul fericit în multe cazuri.

Schimbarea interioară nu presupune inovații doar pe planurile mental și spiritual, ci chiar și în cel fizic. Planul nostru trebuie gîndit în contextul relației, familiei sau comunității din care facem parte.

Dacă noul „eu” dorește să fie vegetarian, e posibil ca masa în familie să fie tensionată pînă cînd noul stil alimentar este acceptat sau pînă cînd vechea garderobă (curea, încălțăminte din piele sau rochii lungi şi largi) să fie înlocuită.

Dacă noul “eu” s-a descoperit într-o religie nouă, întregul stil de viață e posibil să se schimbe, de la obiceiurile alimentare, la vestimentație, relaționare, viață sexuală, socială etc.

grac eDetașarea și incertitudinea, doi paşi necesari

Aceeași prietenă îmi spunea mai demult că, dacă ar avea bani și un El, s-ar simți în siguranță și ar avea putere să-și ducă toate planurile la capăt. Disperarea de a avea bani însă o ducea la şi mai multă sărăcie pentru că o îndepărta de la ceea ce visase cîndva să fie și o îndrepta mai mult spre ceea ce nu avea. Acea siguranță pe care ea o căuta, pe care mulți o căutăm în viaţă, este o iluzie. Incertitudinea, adică schimbarea înseamnă evoluție, iar evoluţia duce la libertate interioară.

Pentru aceasta e nevoie uneori să renunțăm la persoanele care ne trag în jos mental și energetic sau la anumite locuri, situații (pe care le numimc zone de confortm dar în care, ironic, nu ne mai simţim deloc bine) și să-i alegem conștient, în funcție de suportul pe care-l oferă în evoluția noastră mentală și spirituală pe cei care vor rămîne lîngă noi.

Această incertitudine nu trebuie să fie un risc necontrolat, ci mai degrabă creativitate, deschidere, inspirație de a vedea oportunitățile și a alege ce e mai bun pentru noi.

Detașarea de obiecte, de un loc de muncă, de o credință în care nu te mai regăseşti, de un stil vestimentar se face mai ușor şi mult mai repede decît detaşarea de anumite persoane. Pentru acestea din urmă trebuie să te descoperi, apoi să te accepți pe tine așa cum ești, dar și să îi accepți pe cei din jurul tău așa cum sunt, fără a le impune propriile credințe, valori sau idei.

Următorul pas este să renunți la atașamentul față de trecut, fără a uita însă lecțiile învățate. Nu te lăsa prins în ceea ce aveai dar nu mai ai, în ceea ce te făcea fericit dar acum nu te mai face, aventurează-te spre viitor cu ceea ce știi, cu resursele tale cele mai bune!

coco si cocuPășesc prin mine, în fericire

Avem tendința, pentru a atrage atenția unei persoane sau unui grup, să fim altfel decît suntem. În cele din urmă obosim și apar izbucnirile adevăratului sine. Îi înșeli pe ceilalți şi te înșeli și pe tine. Iubirea de sine, auto-descoperirea nu are a face cu ego-ul. Abia în momentul în care renunțăm la acele programe vechi din mintea noastră care ne spun să avem un apartament cu două camere, un serviciu la stat și doi copii, cînd noi visăm să fim rock-star sau să plecăm în jurul lumii, ne acordăm cu adevărat șansa de a fi fericiți. Nu trebuie ca părinții, dascălii, prietenii sau partenerul de viață să stabilească lista cu ceea ce ne împlinește emoţional, financiar, energetic, ci noi înșine. Pașii către sine, acceptarea adevărului propriu și apoi schimbarea sunt ceea ce ne trebuie pentru a fi fericiti.

Decizia prietenei mele nu m-a încîntat deloc, însă am învățat s-o accept, așa cum și mie mi-a fost acceptat faptul că am ales să lucrez pe cont propriu, cu un venit nesigur, deși puteam fi stomatolog, bucătăreasă, funcționar public sau orice altceva ce aducea un salariu lunar și, o dată cu asta, neîmplinire, goluri şi poate vise sfărîmate.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :