Scârțâie ceva. Ce să fie oare?!

noir  loveDacă nu te afli printre  cei care citesc articole gen cum să-l faci să te iubească, să-ţi mănânce din palmă, s-o lase pe cealaltă şi să fie cu tine etc., atunci poți citi mai departe. Probabil încă posezi un simț al realității şi știi că da, în afara cazurilor extreme (nu discutăm aici) când tu nu îl/o mai iubești sau invers, desigur, relațiile au suișurile şi coborâșurile lor. Acestea sunt ca niște cicluri lunare, ca o karmă sau ca o lecție dintr-o viaţă anterioară. E ceva ce ar trebui să faci şi nu faci.

Când ceva e putred în Danemarca, nu te uiți în cărți, în horoscop sau la ce cred ceilalți despre asta, te aduni frumușel şi te cauți bine de următorii cinci R din (R)elația ta: Responsabilitatea, Respectul şi Recompensa, Rutina şi însăşi Relația.

Așa de simplu? Da! Şi nu prea.

Vezi tu, în cuplul ăsta sunteți doi. Fiecare are pe rând rol de adult şi de copil. Chiar dacă amândoi sunteți niște adulți sau… mă rog, așa arătați. Amândoi știți deja că iubirea aia infinită până la stele şi înapoi şi înconjurul pământului parcă nu mai e la fel de (auto)suficientă după primele nouă luni (sau un an, maxim trei, vorba lui Beigbeder, ca tot ţi-am povestit despre el). Lucrurile nu se mai repară așa ușor cu  un make-up sex. Vestea bună e că, dacă vrei să schimbi ceva, încă se poate, fiindcă e evident: cauți soluții. Așa că, hai să vedem ce-i cu 5R. De la RELAŢIE:

what you loveResponsabilitatea

Înțelegi sper, ca responsabilitatea este o monedă extraordinară în dragoste. Moneda asta, extrem de valoroasă, are două fețe: pe o parte dreptul și pe cealaltă parte obligația. Luate împreună înseamnă responsabilitatea. Aproape matematic, nu? Nu poți să ai una fără cealaltă, iar în mod echilibrat folosite fără abuz, înseamnă o asumare responsabilă a relației. Așa este, nici nu e sănătos să îți arogi doar drepturi, dar nici să-ți asumi toate obligațiile. Echilibru responsabil. Când abuzează de o față a monedei, explică-i calm şi echilibrat că se poate şi altfel. Dacă te iubește şi tonul tău este plin de afecțiune şi grijă, sigur veți trece cu bine peste primul R.

Respectul

Respectul nu este un concept oarecare ce poate fi predat sau impus cuiva. Respectul este acel comportament pe care TU îl vei afișa exact așa cum îl aștepți de la celălalt. Respectul se câștiga, spune o mai veche școală. De fapt, respectul este un comportament care se transmite de la om la om. E contagios. E suficient să fii consecvent și să o faci cu credință. Desigur, există lucruri care nu pot fi mimate. Acele așteptări pe care le ai de la celălalt și pe care, ai învățat deja, celălalt nu le va intui. Atunci este bine să se stabilească limite de la început. Spune în mod deschis şi clar ce îți place, ce nu-ți place, ce se poate negocia. Când amândoi ați înțeles ce vrea fiecare de la celălalt, asigură-te că ești primul/a care respectă regulile. Începi cu cele de bun simţ şi politețe care implică salutul, mulțumirea, iar apoi treci la artileria grea: spațiul personal, respectarea diferențelor, zilele ciudate ale fiecăruia etc. Nu uita că respectul funcționează în două direcții şi dacă ceva s-a pierdut pe drum, vorbește despre asta pe un ton adecvat, subliniind comportamentul şi nu “calitățile” deosebite cu care celălalt îți face viaţa un iad. Când şi acest aspect pare rezolvat, mergi la următorul R.

10276997_851772878236062_981630613200113372_n3.Recompensa

Am lăsat la sfârșit desertul chiar dacă viaţa e scurtă şi am fi putut începe cu recompensa. Asta pentru că fără primele două, cireașa noastră nu ar fi avut un tort pe care să se așeze.

Așadar, da, e nevoie de muuulte recompense într-o relație. Aceasta înseamnă  să înlocuim o perioadă critică cu punctarea comportamentelor pozitive. De exemplu dacă a venit târziu acasă, dar ţi-a adus un buchet de flori, bucură-te de flori, iartă-l şi fă-l să sufere de două ori data viitoare. Dar nu strica seara asta. În fond, au şi băieții treburile lor, nu-i așa?! Dacă ea a venit târziu şi cu o sticlă de șampanie…știi ce ai de făcut. Dacă nu, pune-ţi şi tu imaginația la treabă. Măcar de data asta.

Trebuie însă să ții cont de faptul că există riscul să transformi recompensa într-un factor intrinsec al motivației de a face lucruri bine. Dozeaz-o! Apoi, nu transmite semnalul că te aștepți ca tot timpul lucrurile să fie perfecte şi ca el/ea să câștige premiul. E greșit, inutil şi ireal. Doar dacă nu ai cumva 80 de ani şi crezi că tu însuți/însăți cu fermecătoarea personalitate ești suficient pentru ca el/ea să practice un comportament bun. Şi nu în ultimul rând, Recompensa este doar un ingredient, pe care poate l-ai uitat. Adu-l înapoi în cuplul vostru şi cine știe…

Plus două resurse uitate:

  1. 11264893_851769224903094_5999497867095093001_nRutina

În general asociem rutină cu ceva negativ. Cu toate acestea, câteva mici gesturi care să semnaleze activități acasă împreună, pot să creeze cuplului un mediu pozitiv care să inspire siguranță, chiar şi când situația nu e roz. De exemplu, oricât de tare v-ați supărat, nu vă întoarceți spatele unul altuia, nu luați pernele şi nu vă bateți pe canapea. A doua zi de dimineață poate să fie semnalul unui sunt furios încă, dar te iubesc. Poți să-i faci cafeaua, să pregătești o gustare pentru amândoi şi totuși să nu îți reprimi ceea ce simți cu adevărat. Păstrând rutina, semnalul care ajunge la celălalt este că e în regulă să vă certați, să vă spuneți ce simțiți şi să rămâneți împreună să înfruntați situația. Ceea ce ne aduce la ultimul R.

story2. Relația

Relația voastră trebuie pusă în centru, iar celelalte R-uri să o deschidă ca pe o floare. Relația înseamnă cum te raportezi la tine, la celălalt şi la voi. Dacă aici totul e în regulă, mergi la următoarele R-uri. Lucrurile nu sunt complicate atunci când încă sunteți în aceeași barcă, doar că uitați să priviți în interiorul cuplului şi căutați cauze în afară, complicând scenariul şi deznodământul.

Cu mențiunea că este un model de succes pe care îl folosesc în gestionarea claselor de copii cu „probleme”, vă urez o dragoste fierbinte şi fără prea multe situații de reparat.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :