Santiago de Compostela

Santiago de Compostela nu mai are nevoie de niciun intertitlu. Este capitala Galiciei, unul din cele mai culturale orașe galeze, unde descoperi urmele istoriei la fiecare pas pe care-l faci și visul oricărui pelerin. Este un oraș a cărui popularitate crește zilnic, datorită turiștilor care îi duc renumele mai departe, dar care reușește să-și mențină esența intactă. Universitatea din Compostela este una dintre cele mai reputate din Spania și cu o tradiție îndelungată (cam 500 de ani), iar centrul istoric al orașului a fost declarat Patrimoniu Unesco.

Ce putem să spunem mai mult de atît ca să te convingem să-l vizitezi?

1. Catedrala Santiago de Compostela

Catedrala Santiago de Compostela (foto: pinterest)

Catedrala a fost construită din ordinul regelui Alfonso. Construcția ei a început în anul 1075. După mulți ani de muncă intensă, catedrala a devenit și este în continuare unul din cele mai importante locuri de pelerinaj. Legenda spune că o capelă a fost construită deasupra sfîntului apostol Santiago, unul din cei 12 apostoli ai lui Isus. Această capelă primitivă a stat la baza construirii catedralei.

Marea cadelință din Santiago

Toată lumea poate vizita în Catedrala Botafumeiro”, unul din cele mai faimoase simboluri ale Catedralei din Santiago. Este vorba de cadelniță imensă, atîrnată de cupola centrală. Aceasta se leagănă și este folosită mai ales în ocaziile speciale sau de sărbătorile euharistice precum Duminica Învierii, Ziua Tuturor Sfinților, de Crăciun, de Ziua Martiriului din Santiago etc. Dacă doriți să vedeți botafumeiro care se leagănă sub cupolă, trebiuie să participați la masa pelerinului care e în jur de ora 12.00. Cădelnița aceasta se folosea în sec XI ca să alunge mirosurile grele de transpirație ale pelerinilor care ajungeau în Catedrală. Nu te dezumfla dacă afli asta. Pe vremuri nu erau atîtea hostaluri și albuerge, unde te puteai odihni și face duș.

Una din activitățile nu tocmai frecvente, care au nevoie de recomandare sau permisiune specială, este accesul pe acoperișul Catedralei. Puteți contempla de acolo priveliști care vă taie răsuflarea. Aveți nevoie de un ghid care să facă acest tur (de marți pînă duminică). Turul include și plimbarea pe Torre de la Carraca și El Pórtico de la Gloria. Vă costă în jur de 10 Euro, dar merită toți banii.

Porticul Gloriei este situat în partea de vest a Catedralei și este opera maestrului Mateo din sec. XIII. Este un set de 200 de personaje care apar în cartea sfîntă a creștinismului. Vizita porticului costă în jur de 10 Euro.

2. Piațeta Obradeiro

Pelerin pe Camino

Punctul unde se termină pelerinajul de pe Camino de Santiago. Este chiar în fața marilor uși ale Catedralei. După ce termini pelerinajul și ajungi în Plaza del Obradoiro, regula este să te întinzi pe jos, cu fața spre catedrală. Poziția aceea îți oferă o perspectivă nouă și senzația copleșitoare că întreaga clădire poate cădea pe tine în orice moment.

Un scuar în care poți sta ore în șir să privești oamenii care ajung la Compostela. Turiști din Est care apar cu camerele lor de filmat sau telefoanele de ultimă generație, pelerini cu rucsacurile lor pline de povești, sau europeni care aleargă să se ascundă de ploaie.

3. Pazo de Fonseca este situat foarte aproape de catedrală. De-a lungul timpului, de cînd s-a înființat în 1522 și pînă în ziua de azi, a fost rînd pe rînd colegiu, mănăstire pentru nobili, un fel de motel pentru țărani și negustori, seminar de studii galeze, facultate de medicină, farmacie și studii economice. Acum este Biblioteca principală a Universității din Santiago. Se poate vizita de luni pînă vineri, de la 9.00 la 21.00.

4. Plaza de las Platerías, obligatoriu de văzut în Compostela

La Fuente de los Caballos

Înainte de a părăsi centrul istoric, te sfătuim să te plimbi puțin și în Plaza de Platerias. E unul din acele locuri pe care nu le vei uita niciodată din Compostela. Aici se găseau atelierele aurarilor din Evul Mediu. Punctul culminant ale piațetei este fîntîna din centru, la Fuente de los Caballos (Fîntîna Cailor).

Dacă vă pălește foamea, tot centrul istoric ar fi alegerea cea mai bună. Întreaga zonă e străbătută de străduțe și alei unde puteți găsi cafenele, restaurante și baruri fermecătoare unde se servesc tapas și băuturi calde, reci, locale, după preferințe. Două dintre cele mai renumite sunt Rúa do Franco și A Raíña.

5. După ce v-ați recuperat energia, ne putem apropia de Parcul Alameda, un parc public, deschis toată ziua, unul din locurile preferate de relaxare a locuitorilor din Santiago. NU puteți pleca de acolo pînă nu faceți poza cu statuia celor două Marii. Se numește astfel în onoarea celor două surori care, în timpul ani precedenți Războiului Civil, dar și mult după aceea, ieșeau din casă îmbrăcate în haine vesele și colorate, pentru a da culoare unei perioade dificile din istoria Spaniei. Deși falangiștii le-au torturat familia pentru a afla unde se ascund frații lor anarhiștii, cele două Marii nu și-au pierdut optimismul și au continuat să se îmbrace în haine extravagante în fiecare zi.

6. Museul do Pobo Galego este regele muzeelor din oraș. A fost creat în 1976 pentru promovarea culturii galeze. Este muzeul cel mai vizitat de copiii din școlile orașului. Îi încîntă foarte mult tripla scară în formă helicoidală. O minune într-adevăr! Muzeul se află în vechea mănăstire Santo Domingo de Bonaval, fondată de principii secolulului XIII. Are un stil gotic-renascentist. În interior găsiți expoziții fixe și temporale. Cele fixe se găsesc în 9 săli: Sala Mării, Sala Mediului Rural, A Meseriilor, a Muzicii, a Veșmintelor, a Arhitecturii, a Artelor Plastice, a Societății și a Memoriei și Tradițiilor. Este deschis de marți pînă sîmbătă între 10.30-14.00 și 16.00 –19.30, iar duminicile și sărbătorile festive între 11.00-14.00.După vizitarea lui veți ști, cu siguranță, mai multe despre cultura galeză.

7. Urmînd firul cultural, avem de vizitat Centrul Cultural, unde găsim:

Muzeul Gaiás, Biblioteca și Arhivele Galiciei, Centrul de inovație,  el Archivo de Galicia, edificiul Fontán, turnurile Hedjuk, Pădurea Galiciei, Parcul Lacului, Grădina de Teatru, Grădina Literară și Parcul Balenei.

Centrul Cultural a apărut în urma unui concurs internațional, inspirat de centrul istoric din Santiago. Proiectul cîștigător a început construcția în 2011, dar mai sunt încă edificii în plină construcție. Vizitarea lui este gratuită, dar trebuie să fiți atenți la ore. E deschis doar între 8.00 și 11.00. Puteți participa la diferite activități culturale din program, ca de pildă expoziții, ateliere creative, piese de teatru, vizite cu ghid. Ca bonus, puteți urca pe Monte de Gozo, unde vă puteți bucura de priveliști incredibile și puteți admira natura.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :