Salariile medicilor uşor resuscitate

StethoscopeSalariul de bază al unui medic primar din sistemul public este în prezent de 1.800 de lei, neluînd în considerare gărzile, vechimea şi sporurile de fidelitate. Acest salariu, mai mic decît al unei recepţioniste într-o corporaţie şi uşor mai mare decît al unei învăţătoare cu definitivatul luat, a dus la exodul medicilor în afară, fiind principal cauză a nemulţumirilor medicilor. Un medic rezident cîştigă puţin peste 200 de euro, adică echivalentul unui funcţionar public la început de carieră, iar un medic primar cîştigă în jur de 500 de euro, adică fix o cîntare de două ore a lui Guţă la un botez.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat în emisiunea “După 20 de ani” de la Pro TV că există o lege-proiect ce ar putea fi aplicată abia din 1 ianuarie 2014, în urma căreia salariul unui medic ar putea ajunge la peste 1.000 de euro. Nicolăescu a spus că proiectul actului normativ vizează excluderea medicului din sistem bugetar. Aceasta înseamnă că medicii nu vor mai fi funcţionari publici şi îşi vor exercita profesia în funcţie de grilă, iar plata se va face după performanţă şi competitivitate. În momentul de faţă, există cazuri cînd un medic din sistemul public lucrează 2-3 ore la spital, iar apoi pleacă la 2-3 cabinete, lucru care-i zăpăceşte şi-i enervează pe pacienţi de fiecare dată cînd trebuie să se plimbe efectiv după medicul lor, de la un cabinet la altul. Ministrul a mai explicat în cadrul aceleiaşi emisiuni că, prin noua lege, medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public timp de 7 ore şi primesc 3000 lei. Noua lege ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, a mai spus ministrul, deci în continuare nu este nimic sigur, ori, în condiţiile în care sistemul de sănătate are nevoie urgentă de resuscitare, măsura aplicabilă abia peste 7 luni pare destul de tardivă. Pînă atunci vieţile a sute şi mii de oameni ar putea fi în pericol din diverse cause, pe care nu are rost să le mai enumerăm, acestea fiind cunoscute de fiecare român în parte.

Potrivit organizaţiilor profesionale, peste 8000 de medici români lucrau în 2009 în străinătate, adică unul din şapte dintre cei care fuseseră şcolarizaţi în România. Principala cauză a acestui exod era şi-atunci salariul de mizerie al acestora. Potrivit unui studiu Mediafax, efectuat în 2010, din cei aproape 9000 de medici existenţi la acea dată, 1000 au plecat din ţară în perioada ianuarie-iunie 2010, deşi numărul medicilor noştri era şi atunci mult sub media europeană, ca să nu mai vorbim de cel al asistentelor. Nu numai salariul era cauza acestui exod, ci şi condiţiile din spitale, nemulţumirea fiind generalizată în rîndul personalului medical în ceea ce priveşte atît dotarea cu mijloace de intervenţie în caz de urgenţă, dar şi de starea deplorabilă din punct de vedere igienic a spitalelor în care-şi desfăşoară profesia. Măsurile de care vorbeşte ministrul Nicolăescu ar trebui aplicate de alaltăieri. Orice tergiversare a aplicării acestor măsuri, de la renovarea şi dotarea spitalelor cu nevoi stringente pînă la salariile şi prestigiul medicilor români duce la deteriorarea sănătăţii întregii naţiuni.

Pentru medicii care au experienţă, salariile oferite în străinătate variază între 80.000 si 120.000 de euro pe an, pentru posturi în Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia, şi ceva mai mari, la 150.000 -200.000 euro pe an, pentru posturi în Marea Britanie şi Irlanda. Salariul oferit de Ministerul sănătăţii unui medic prin noua lege, respectiv 1000 de euro, adică 12.000 de euro pe an, pare în continuare o glumă sinistră faţă de cele prezentate mai sus.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :