S-a lansat al V-lea mare volum al lui Shakespeare

Dacă aş fi trăit în perioada interbelică, acolo unde îmi place uneori să vagabondez cu ochii deschişi, probabil că profesorul Volceanov, alături de Nae Ionescu, ar fi fost unul dintre cei care ar fi umplut sălile Universităţii. Pentru că la cursurile acestui domn nu mergi pentru Istoria Literaturii Engleze, ci pentru felul în care te obligă să gândești. Îţi stârneşte curiozitatea şi poftă de a şti mai mult decât ţi-a spus în 90 de minute doar de dragul de a intra într-o discuţie savuroasă la următorul curs.

Pentru cine nu îl cunoaşte, vă recomand să citiţi Întoarcerea lui Rabbit de John Updike, traducere pentru care a luat premiul Manuscriptum, şi evident, cel puţin unul dintre volumele Operelor lui Shakespeare, ediţii care pentru cunoscători şi nu numai, vor revela un Shakespere uman şi autentic.

Doctor în filologie, conferențiar universitar la Spiru Haret şi recipient al unor premii de traducere, precum cel al Asociației Scriitorilor din București, cel al fundației British Council și cel al fundației Andrei Bantaș, profesorul George Valentin Volceanov a stat de vorbă cu noi despre cărți, artă, tineri şi viaţă şi evident Shakespeare, subiectul preferat al unuia dintre cei mai mari shakespearologi români.

Relaţia dumnealui cu cartea este una de durată, începută în copilărie cu poveştile spuse de părinţi. ”Tirbozel şi Tirbozina” a fost prima carte pe care a citit-o. În schimb, relaţia cu Shakespeare a început după etapa Ţăndărică, cu ”Trolius şi Cresida” într-un montaj realizat de monştri sacri care au sfinţit scena teatrului românesc, precum Mircea Albulescu, Iurie Darie sau Dem Rădulescu. Această experienţă şi-a pus amprenta pe destinul său, aşa cum ne-a mărturisit. A doua întâlnire cu Will a fost în ”Hamlet”-ul jucat genial de Lawrence Olivier. Nu în ultimul rând, ca cititor, l-a regăsit pe Shakespeare pe băncile facultăţii şi şi-a încheiat studiile cu o lucrare îndrumată şi apreciată de marele Leon Levitchi. Lucrarea face parte din fondul de carte de specialitate american.

Vorbind despre profesorul ideal, Volceanov ne spune că acesta trebuie să fie vizibil, să îşi trateze studenţii ca pe nişte egali, cu respect. Mai mult decât orice trebuie să fie un model uman. De la Leon Levitchi a învăţat modestia şi smerenia. „Neştiinţa nu este un păcat. Doar ignoranţa celor care cred că ştiu totul. Datoria noastră este să transmitem mai ales pasiunea pentru obiectul de studiu şi apoi ştiinţa despre acesta”. Studentul ideal este în opinia maestrului la fel de onest ca şi profesorul său. Acesta trebuie să vină la cursuri pentru că a ales să facă în viaţă ceva din pasiune, nu din obligaţie sau pentru diploma. ”Diploma fără ştiinţa nu înseamnă nimic. Nici ştiinţa fără pasiune.”

„Apreciez la tânăra generaţie că ţine pasul cu vremurile. Aş putea spune că le invidiez posibilităţile nelimitate de acces la informaţie. Noi pierdeam ore şi zile în aşteptarea cărţilor pe care le doream. Le iubeam pur şi simplu aşa cum erau, uneori prea vechi şi mucegăite, dar le devoram cu fenezie atât cât puteam cuprinde în timpul care ne era permis.  Le reproşez tinerilor refuzul de a valorifica mina de aur de care dispun. Trăiţi vremuri pe care nu ştiţi să le exploataţi”.

Despre cultură aflăm de la profesor că este o realitate obiectivă. Artele sunt o necesitate care se transmit social. Arta nu este un moft. „Ţine de construcţia omului. Cât vor exista oameni, vor exista şi artişti şi consumatori de artă. Paradoxul ar fi să ajungă să se consume arta între cei care o fac.”

Filozofia de viaţă a rezumat-o simplu. „Trebuie să te stingi mulţumit şi să fi lăsat ceva în urmă. Nu mă interesează bogăţia şi puterea. Hrana spirituală mă ţine viu. Toate planurile mele de viitor sunt noi provocări şi sunt legate de Shakespeare. Universal nu poţi scăpa de Shakespeare, aşa cum românii nu pot scăpa de Caragiale. Sunt actuali.”

Interviul cu Volceanov vine în urma evenimentului de lansare a volumului V al Operelor lui William Shakespeare, eveniment la care am participat cu bucurie. Copiii aduşi de Liviu Lucaci să joace un text la prima vedere, au fost talentați şi ne-au încântat spiritele lacome să devoreze câteva fragmente din Timon din Atena. Violeta Popa ne-a arătat că erudiţia şi cultura pot sălăşui prietenos într-o femeie integral feminină, iar Horia Gârbea ne-a spus povești pe care prea puţin şi prea zgârcit în alte medii le poţi savura.

Şi dacă nu am fi fost, nu v-am fi putut povesti.

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :