România, țara copiilor care sunt lăsați să moară de foame și frig

be kindFenomenul copiilor abandonați devine o problemă socială din ce în ce mai gravă. Deși, din nefericire, apar tot mai des cazurile de copii lăsați la voia întâmplării care sfârșesc tragic, ba arși de vii, ba lăsați să tremure în frigul iernii sau să moară de foame prin cine știe ce barăci improvizate, în loc să se ia măsuri mai drastice – nu știu de către cine, că dacă zic autorități, e ceva prea general și de obicei se pasează responsabilitatea de la o autoritate la alta – ei bine, fenomenul cade într-o indiferență posacă. Se dă o știre, se face puțină vâlvă, mai o emisiune în care părinții sunt trași de ureche și câteva babe cloncăne în fața televizorului un nț, nț… și pe urmă se așterne liniștea. Până când mai mor alți copii, de frig sau de foame, și apar reporterii ca ulii să le filmeze cadavrele. Bineînțeles, din nou se dă vina pe sistem, pe lipsurile financiare, pe inconștiența părinților, și iar nu se poate face nimic pentru a stopa această migrație către o viață mai bune.

Azi am lucrat la o știre în care 7 frați au fost abandonați într-o baracă de la periferia Medgidiei. Vârstele lor: între 2 şi 15 ani. Pereţii barăcii erau improvizaţi din cartoane şi bucăţi de tablă. Era un frig înăuntru de mi s-a uscat sufletul numai privind imaginile. Ce fel de părinți sunt cei care pleacă în Spania în plină iarnă ca să trimită bani celor 7 frați? Bani pentru ce? Și cine să fie în stare să administreze banii ăștia, presupunând că ar fi fost trimiși, pentru toate câte aveau nevoie? De câți bani ai nevoie să cumperi dragostea copilului tău? Dar dragostea a 7 copii? De câți bani ai nevoie ca să-i protejezi de frigul iernii?

Micuţii erau murdari și flămânzi și dârdâiau de frig. Nici nu mai țineau minte de cînd n-au mai avut parte de o masă caldă. Unul dintre ei dădea din umeri atunci când era întrebat ce au avut pe masa de Crăciun sau de Revelion. Dormiseră ca să uite de foame. Toți erau speriați și așteptau ca părinții lor să se întoarcă din străinătate. Pînă atunci erau la mila autorităților.

Cel mai trist este că oricât ți-ai dori să găsești cuvintele potrivite ca să sensibilizezi opinia publică să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen al abandonului, știi că pe copii nu-i interesează asta. Să sensibilizezi opinia publică pentru ce? E un caz din multele, din foarte multele. Nu-i poți salva pe toți de la inaniție. Cu atât mai puțin de prostia părinților. Și opinia publică, presupunând că va fi sensibilizată, ce va face mai mult decât să croncăne în fața televizorului? Ce va face Guvernul să oprească mizeria asta? Știm cu toții răspunsurile. Nimic. Nu sunt bani. Să nu se mai facă atâția copii. Așa le trebuie. Și mai cinicul răspuns: să moară că și-așa sunt prea mulți.

Nici nu termin bine de redactat știrea asta că o imbecilă (de origine română) face vâlvă în Italia pentru că a născut într-un wc public și și-a abandonat copilul acolo. Tot azi a fost părăsit un copil într-o scară de bloc, undeva într-un oraș din România, nici nu mai contează în care oraș, important e că tot din România e. Măcar acesta era îmbrăcat în haine groase. Și ziua se încheie cu 4 frați găsiți morți într-o casă, arși de vii. Vârste între 1 și 6 ani. I-a lăsat tatăl lor nesupravegheați și s-a dus în sat să se plimbe sau dracu știe de ce. Mama era plecată în străinătate, bineînțeles.

Care e treaba cu străinătatea asta?

Ce poate fi așa de bine dincolo de granițele țării încât să-ți lași copiii în urmă fără să-ți pese de soarta lor? Ce inimă de mamă ai să pleci de lângă puiul tău știind că un bebeluș de 1 an sau 2 are nevoie de tine ca de aer? Ce poate să înțeleagă el din nevoia ta de bani? Și ce înțelegi tu din banii aceia nenorociți știind că fie și pentru jumătate de oră copilul tău nu e în siguranță? Cât de proastă poți fi să crezi că se va descurca el…

Nu știu, unora ar trebui să li se interzică dreptul de a fi părinți. Ori dacă tot au ajuns părinți să li se interzică să părăsească țara fără copiii lor. Și primul pas pentru stoparea acestui fenomen ar trebui să fie expulzarea din Spania, Italia sau care țări primitoare mai sunt prin împrejurimi, a tuturor celor care și-au lăsat copiii fără niciun fel de protecție. Să fie puși la treabă aici. Guvernul să nu mai dea atât din umeri, să nu întoarcă spinarea acestui fenomen, să ne scutească de aroganțele lui, să pună mai repede osul la treabă și să facă bine să aplice mai repede programele alea cu protecția socială. Că scuza cu ”nu sunt bani și e criză” o tot auzim din 2008 încoace.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Stefan Ciontos spune:

    mda,buna ideea cu interdictia de a parasi tara fara copii,,,,,,,ce sa-i faci,,,,,,prosti da multi,,

Comentează :