Risotto cu radicchio, gorgonzola şi nuci

Ingrediente pentru 2 porții: 

100g orez pentru risotto, 10g ceapă aurie

50ml vin alb, 20-30g radicchio

20-30g gorgonzola, 3lg smântână

2 căni supă de legume, 1lg unt, 10g nuci, parmezan

ulei de măsline, sare şi piper 

Mod de preparare:

Se căleşte ceapa în uleiul de măsline. Apoi se adaugă orezul şi se prăjeşte până e pregătit să sară din tigaie. Se cuminţeşte cu vin şi se colorează cu radichhio tăiată fin apoi. Până fierbe, i se face baie cu câte un polonic de supă de legume.

În ultimele 5 minute se adaugă nucile, gorgonzola şi puţină smântână. Se mai răsfaţă cu lingura de unt şi 2 de parmezan şi e gata!

Cum m-am apucat să fac risotto:

Nu cu multă vreme în urmă, la un pahar de vorbă, îmi spunea un prieten că un bucătar bun se cunoaşte nu după delicatesele complicate pe care le face, ci după cele simple. Adică degeaba fac eu un tiramisu cu zmeură care stă ţeapăn în farfurie dacă nu ştiu să fac un risotto. 

În plus, se declarase neîncrezător în capacitatea reprezentatelor sexului frumos din zilele noastre de a-şi murdări mâinile cu talent în bucătărie, în ciuda trendului actual. „Să găteşti e mai mult decât o modă”, m-a avertizat el. Şi se pare că s-a gândit şi la un test „de calificare”. Pe fiecare dintre domnişoarele cu asemenea aspiraţii le întreabă: „care e următorul lucru pe care îl faci după ce tai cartofii pentru a-i prăji?” 

Eu nu puteam decât să fiu de acord cu el, gătitul e treabă serioasă, şi trebuie să îţi fie înscris în ADN. Dar, găsindu-mă în aceeaşi tabară, adică a fetelor care spun în stânga şi în dreapta „îmi place să gătesc”… m-am hotărât instant: trebuie să fac cel mai bun risotto! Şi apoi să-mi invit prietenul la masă, evident!

Sub îndrumarea caldă şi plină de pasiune a lui chef Cătălin Ivanof însuşirea măiestriei risotto-ului a decurs cât se poate de plăcut şi de natural. Ba mai mult, atâtea am povestit cu el, încât atunci când ne-am luat la revedere am avut senzaţia că îl ştiu de ani!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :