Reţete de la mama-natură

libe greenAm avut o adolescenţă naturală, cu păr colorat în şuviţe mov sau verzi cu albastru de metil şi violet de genţiana sau cu reflexe arămii de la frunzele de nuc. Fără chimicale, părul meu ajungea pînă la şolduri dar acum abia depăşeşte umerii. Pentru un chip, păr şi trup de Ileană-Cosînzeană, alimentele şi condimentele din bucătărie ne stau la dispoziţie.

Cum ne colorăm părul în mod natural

Există pe piaţa o multitudine de vopseluri din plante, care însă sunt destul de costisitoare. O variantă ar fi henna, destul de controversată şi aceasta pentru că henna neagră, spre exemplu, conţine para- fenilendiamină şi poate provoca dermatita de contact sau uşoare reacţii alergice sau, după unele guri rele, chiar cancer. Produsele pe care le găsim în cămară sînt mult mai sigure. Am adunat pentru voi cele mai bune reţete:

Decolorarea naturală a părului se poate face:

-cu ulei de măsline, care este şi foarte hrănitor pentru firul de păr. Se prepară o loţiune decolorantă folosind 2-3 linguri de ulei de măsline şi sucul de la o jumătate de lămîie, apoi se aplică masca pe tot părul sau pe cîteva şuviţe şi se stă la soare o jumătate de oră. Se repetă procedeul pînă cînd ajungeţi la nuanţa dorită.

-cu miere. Se amestecă o lingură de miere cu o ceaşcă de apă şi se aşteaptă o jumătate de oră. Se întinde amestecul pe tot părul şi se lasă pe cap cel puţin 20 de minute.

ravaPentru un roşcat natural:

-aceeasi reţetă ca pentru părul blond, cu diferenţa că adăugăm, în loc de lămîie, roşii, zmeură, căpşune, rodii, sfeclă sau morcov, în funcţie de nuanţa dorită. Această tehnică de vopsire necesită răbdare şi repetiţie pentru că părul poate nu va căpăta din prima încercare nuanţa dorită.

Păr şaten sau negru, lucios şi sănătos:

– pentru o nuanţă de şaten, putem încerca ceaiul negru. Se fierb 7-8 plicuri de ceai negru la un litru de apă. Se aplică ceaiul cald pe păr şi se lasă să acţioneze cel puţin o oră.

– pentru o nuanţă de brunet, se fierbe un ibric de cafea tare şi se aplică pe păr cînd cafeaua este caldă, apoi se lasă o oră pe cap. Pentru o nuanţă mai închisă, puteţi adăuga zeamă de la cojile fierte de nuci în cafea.

Cum acoperim firele de păr alb

-cu rozmarin şi salvie! Se amestecă părţi egale de salvie şi rozmarin cu apă şi se lasă la fiert o oră. Se aplică pe păr, şi se lasă să acţioneze 2 ore şi apoi se clăteşte bine. E indicat să repetaţi la fiecare spălare pentru că acest amestec are şi rol de hidratare.

unghii mistoZîmbet mai frumos şi respiraţie proaspătă

– pentru albirea dinţilor, frecaţi dinţii o dată pe săptămînă cu lămîie. După acest procedeu, spălaţi-vă bine cu pastă de dinţi pentru a înlătura acizii citrici care sunt puternici şi pot atenta la smaltul dinţilor. Merele curăţă şi menţin dinţii albi, iar consumate între mese elimină resturile de mîncare dintre dinţi. O metodă sigură de albire a dinţilor este coaja de banană. Se freacă dinţii cu interiorul coajei de banană timp de 2 minute. Mineralele din coajă de banană sînt absorbite în smalţul dinţilor şi îl albesc. Acelaşi efect îl are şi coajă de portocală, cu menţiunea că dinţii trebuie întotdeauna spălaţi după aceea, pentru a îndepărta resturile de coajă de portocală deoarece acidul vă poate ataca smalţul dinţilor, sensibilizîndu-i.
– pentru sîngerarea gingiilor şi albirea dinţilor se usucă frunzele de busuioc sau de salvie şi se macină cu rîşniţă de cafea. Pudra rezultată va fi folosită pentru a peria dinţii.

Tratament natural anti-celulită

– amestecaţi cafeaua măcinată cu cremă de corp. Întindeţi crema pe zonele cu celulită şi masaţi-le cu o mănuşă abrazivă. Lăsaţi amestecul să acţioneze 10 minute, apoi spălaţi-vă cu apă caldă.

se pun 2 linguriţe de păpădie uscată într-o cană cu apă fierbinte, se lasă 15 minute, se filtrează, se pune o felie de lămîie şi se bea lichidul obţinut, fără a adăuga zahăr. Faceţi asta zilnic.

se masează zonele afectate de celulită cu ulei de cocos natural şi se lasă să acţioneze 2-3 minute, apoi se clăteşte cu apă rece. Se repetă procedura zilnic pentru rezultate bune.

coco– se amestecă sucul de la o jumătate de lămîie cu 5 linguriţe de miere şi două linguriţe de sare de mare şi se aplică amestecul pe piele. După aproximativ o jumătate de oră se clăteşte pielea cu apă caldă.

Dacă după ce veţi încerca toate aceste minuni naturale rezultatele nu vor fi umitoare ca în cazul vopselurilor de păr pe bază de amoniac sau al tratamentelor de albire chimică a dinţilor şi a împachetărilor anti-celulitice, repet ceea ce am mai scris: este nevoie de răbdare şi repetiţie, ca în toate tratamentele naturiste. Partea bună este că rareori au efecte secundare sau alergice, iar folosirea lor aduce întotdeauna şi alte beneficii.

 

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :