Rețeta de pastă de dinți naturală

image1Ce au în comun fluorura de sodiu, parabenii, triclosanul, coloranţii, aromele artificiale, propilenul glicol? Toate aceste ingrediente toxice se găsesc în multe din pastele de dinţi comerciale pe care le folosim cu regularitate. Rezultatul? Dereglări hormonale, un coeficient de inteligenţă mai scăzut, pătarea dinţilor, precum şi alte tulburări corporale şi efecte nocive.

În Canada şi America (nu şi în România, deocamdată) apa potabilă este şi ea fluorizată, ceea ce îngrijorează în mod real populaţia care încearcă să adopte un mod de viaţă cît mai sănătos. Fluorul poate provoca  probleme de sănătate, deoarece limita admisă legal se pare că este mult prea ridicată sau, în cel mai fericit caz, nesigură. Bineînţeles că evitarea fluorului în permanenţă poate duce la o carenţă a acestuia în organism, dar este bine de ştiut că trupul uman poate asimila fluor şi din surse naturale precum peştele oceanic, fructele de mare, ceaiul, spanacul, pătrunjelul.

Există paste de dinţi în magazinele naturiste ale căror compoziţie 100% naturală e incontestabilă, însă după ce am citit cîteva liste de ingrediente naturale ale unor paste de dinţi “faimoase” şi vîndute la preţuri destul de piperate, am încetat să mai cred orbeşte în ele. De exemplu, o pastă de dinţi naturală al cărui nume conţinea cuvîntul “argilă”, nu avea nicăieri (dar nicăieri!) listată argila în lista de ingrediente. Cînd am întrebat managera magazinului, nici ea n-a fost în stare să îmi dea o explicaţie,  aceasta apoi şi-a chemat aproape toţi angajaţii din raionul respectiv încercînd cu toţii să răspundă dilemei mele. N-au reuşit!

Unul dintre ei chiar a încercat să-mi inducă ideea că poate « argila » era listată sub forma unui alt nume (inpronunțabil!) Însă o rapida căutare pe Google de pe telefonul mobil a închis repede gura angajatului plătit să mă convingă să cred orbeşte în etichete confuze). Ei bine, pentru că astfel de exemple şi induceri în eroare vom întîlni zilnic, mai ales acum, cînd adoptarea unui stil de viaţă cît mai « natural » şi “organic” posibil este la modă, prefer să am un control mai puternic asupra a ceea ce folosesc sau mănînc. Şi uite aşa, ca să evit alte confuzii şi ingrediente dubioase, am decis să îmi prepar singură o pastă de dinţi naturală.

image2Aşadar, pentru prepararea unei paste de dinţi simplă şi cu un gust plăcut se poate folosi, ca şi ingredient principal, uleiul de cocos. Beneficiile utilizării uleiului de cocos în alimentaţia  noastră, dar şi în procesul de îngrijire corporală sunt multiple, dintre cele mai importante amintind: echilibrare hormonală şi a zahărului din sînge, îmbunătăţirea calităţii pielii, stimularea funcţiei creierului şi a metabolismului; în plus, uleiul de cocos s-a dovedit a fi un bun antiinflamator, antiiritant, precum şi un inhibator de apetit, avînd în acelaşi timp un aport nutritiv substanţial pentru consumator.

La prepararea pastei de dinţi naturale am folosit următoarele:  4 linguri de ulei de nucă de cocos închegat (care apoi a fost încălzit uşor, într-un vas de sticlă, deasupra unui “ochi de aragaz” setat la nivel minim), 3 linguri de bicarbonat de sodiu, 1 lingură de extract de ștevie şi 15 picături de ulei esenţial din mentă (toate ingredientele se pot găsi în magazinele naturiste).

Pentru fetiţa mea am folosit ulei esenţial de portocală (căci ea nu a acceptat mentă) şi probabil curând, în noua “producţie” de pastă de dinţi voi încerca şi uleiul de scorţişoară. Se amestecă bine ingredientele şi apoi se toarnă într-un recipient de sticlă sau tub/cutiuţă curată (sterilizată chiar). Amestecul se lăsă la răcit pînă se întăreşte, fiind apoi gata de utilizare la fel ca o pastă de dinţi tradiţională. Personal nu introduc periuţa direct în recipient (din motive neigienice şi pentru că nu sunt singura persoană care foloseşte această pastă în familie), ci îmi iau de fiecare dată din amestec atât cât îmi trebuie (cu un beţişor demachiant curat, de unica folosinţă) şi transfer acea cantitate imediat pe periuţa de dinţi. Nu uitaţi să folosiţi periuţe de dinţi moi, de calitate, pe care medicii dentişti le recomandă pentru o protecţie cât mai completă a gingiilor şi dinţilor. Efectele pozitive ale utilizării acestei paste de dinţi 100% naturală nu vor întîrzia să apară: dinţi mai lustruiţi, curaţi şi sănătoşi, neafectaţi de ingrediente toxice şi fluor, neutralizarea mirosurilor neplăcute, ameliorarea problemelor gingivale, descreşterea (chiar dispariţia) tartrului.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

 1. Roxana spune:

  Nu m-as fi gandit ca as putea sa gasesc o reteta pentru pasta de dinti, adica nu-i vedeam rostul prea mult, gandindu-ma ca daca tot cea din magazine este „sanatoasa”, adica n-ai putea sa-ti faci griji in privinta ei decat daca alegi s-o folosesti in alt mod, de ce ai incerca sa faci una naturala. Totusi, abia acum inteleg efectele acesteia si o sa o iau in considerare.

 2. vionote spune:

  Mi se pare foarte interesant articolul. Multumesc.
  Am insa doua intrebari:
  1) Uleiul folosit in reteta trebuie NEAPARAT sa fie de cocos? Ar putea fi si de floarea soarelui sau arahide (miros/gust relativ neutru) sau alt ulei alimentar? Oricum, folosit in pasta de dinti, nu-l inghitim, asadar nu cred ca efectele benefice ale uleiului de cocos se pot manifesta in cazul pastei de dinti.
  2) Bicarbonatul de sodiu, pe unele site-uri, apare ca fiind atat de abraziv, incat se recomanda utilizarea lui doar o data pe saptamana (!!!). Ce sa cred?

Comentează :