Respiră zen și scapă de stres

5Cu toţii afirmăm uneori că suntem stresaţi şi decidem să acţionăm imediat pentru a elimina sursa care ne înnebunește. Alţii nu realizează, trăgînd după ei cîteva simptome care semnalează că au de a face cu o stare puternică de stres, dar pe care nu le identifica decît cînd e deja prea tîrziu.

Trebuie să fim conştienţi că doze echilibrate de stres ne menţin psihic într-o stare sănătoasă de alertă, dar expunerea prelungită la stres poate să se transforme în boli. Am identificat în descrierile specialiştilor şase obiceiuri de gîndire sau acțiuni negative care semnalează stresul. Dacă le recunoașteți în propriul comportament, poate că este momentul să luaţi o pauză şi să vă reevaluaţi priorităţile.

Aşadar:

  1. Critica exagerată faţă de sine sau de ceilalţi.
  2. Nevoia de a deţine controlul asupra celorlalţi
  3. Exprimarea temerilor interioare folosind sistemul “…dacă…”.
  4. Obsesia greşelilor din trecut folosind expresia “dacă n-aş fi…” sau variaţiuni pe aceeaşi temă.
  5. Drobul de sare. Repetarea excesivă a frazelor de tipul “O să se întîmple o nenorocire/catastrofă/ceva rău”
  6. Exagerarea situaţiilor de teamă absolută, transformarea ţânţarului în armăsar.

Nu este nimic exagerat dacă se întîmplă uneori să îţi treacă prin minte aşa ceva, dar dacă genul acesta de gînduri preiau controlul asupra actiunilor tale, atunci trebuie să ştii să spui stop.

O bună metodă de a elimina o stare de stres imediat sau un atac de de panică este respiraţia. Nu orice respiraţie şi nu făcută oricum. Respiraţia zen este cea care te poate ajuta cînd simţi că nu mai poți face față situaților din viață.

Respiraţia zen este ritmică, rară şi poate transforma o stare de anxietate într-una de calm, protejînd în acelaşi timp organismul de efectele nocive ale stresului.

8Mai întîi găsiţi un loc liniştit. Dacă sunteţi în maşină, trageţi cîteva momente pe dreapta. Apoi respiraţi pe nas rar şi adînc. Concentraţi-vă asupra sentimentelor, senzaţiilor şi schimbărilor pe care le simţiţi în timpul respiraţiei. Ascultaţi-vă ritmul. Inspiraţia şi expiraţia ar trebui să aibă aceeaşi durată. Ascultînd sunetele proprii, ar trebui ca în acele momente să îndepărtaţi gîndurile care vă tulbură. După aproximativ 15 minute, trageţi aer adînc în piept și încheiaţi programul. Ar trebui să vă simţiţi trupul şi mintea relaxate, dar revigorate. Începeţi cu cîteva minute şi exersaţi respiraţia zen pînă cînd ajungeţi la 15. În timp, vă puteţi educa mintea să se refacă mult mai repede şi din mers.

Şi acum, inspiraţi toate energiile pozitive şi expiraţi tot ce nu vă foloseşte și spuneți-ne dacă a mers!

De asemenea, ai putea dori...

Comentează :